Domačinu ogenj ušel izpod nadzora in se razširil

Domačin je za hišo kuril suho travo, ogenj mu je ušel izpod nadzora in se je požar razširil. Zagorelo je tudi na številnih drugih prizoriščih.

Prlekija-on.net, sobota, 22. julij 2017 ob 11:406
Gasilci

Gasilci

V petek, 21. julija, ob 11.53 je v Zgornjem Kocjanu, občina Radenci, gorel travnik. Policisti so pozneje ugotovili, da je domačin za hišo kuril suho travo. Ogenj mu je ušel izpod nadzora in se je požar razširil. Pogorelo je okoli 70 arov trave. Požar so pogasili gasilci PGD Radenci-Boračeva in Kapela. Policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Zagorelo v industrijski coni Markovci
Sicer je ta dan zagorelo še na številnih drugih prizoriščih. Ob 13.14 je v Bakovcih, občina Murska Sobota, prišlo do požara na strnišču. Požar, ki je zajel okoli 0,25 ha strnišča, so pogasili gasilci PGD Bakovci in Murska Sobota. Ob 19.27 se je na Užiški ulici v Ljutomeru kadilo iz stanovanja v stanovanjskem bloku. Intervenirali so gasilci PGD Ljutomer, ki so ugotovili, da je bila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci so stanovanje prezračili. Ob 21.24 je izven naselja Veržej-Banovci, občina Veržej zagorelo strnišče. Posredovali so gasilci PGD Veržej in požar v velikosti 50 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 00.32 je izven naselja Zgornja Hajdina v občini Hajdina zagorelo strnišče. Požar so pogasili gasilci PGD Hajdina. Ob 3.20 pa je v industrijski coni Markovci, občina Markovci, zagorel les pripravljen za izdelavo sekancev. Gasilci iz PGD Markovci in Bukovci so pogasili 35 kubičnih metrov lesa in 2 kubična metra sekancev.

Opozorilo - možnost nastanka požarov v naravnem okolju
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je izdala tudi opozorilo, saj se zaradi suhega in vročega vremena predvsem v južni polovici države povečuje možnost nastanka požarov v naravnem okolju, zato svetujejo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Takšno stanje bo trajalo do prvih obilnejših padavin in znižanja temperatur, predvidoma do začetka prihodnjega tedna.

Pri uporabi ognja v naravnem okolju je treba upoštevati predvsem naslednje:
  • pri kurjenju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
  • ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
  • prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
  • prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.


Več v Črna kronika