Pepi skrbno izkoristi vsako ped vrta

Upokojenci še posebej cenijo zelenjavo z domačega vrta

Prlekija-on.net, torek, 25. julij 2017 ob 16:221
Jože Bibič

Jože Bibič

V teh vročih poletnih dneh se gotovo ob različnih hladnih napitkih, za vsak želodec nekako najbolj prileže kaj lahkega, predvsem v obliki sadja in zelenjave. Če je slednja sveža, z domačega vrta, toliko boljše. In tega se že desetletja zaveda tudi 74-letni upokojenec iz Gornje Radgone, Jože Bibič, ki ga mnogi kličejo kar Pepi, saj vseskozi skrbi, da imata z ženo Albino dovolj zdravih in svežih vrtnin in zelenjave z domačega vrta. Seveda nekaj teh dobrin, ki jih še posebej cenijo starejši in upokojenci, so deležni tudi trije njuni otroci, ki so si ustvarili družine, ter šest vnukov. Pepi v zadnjih letih, potem ko so radgonski vrtičkarji svoje vrtove na Tratah morali prepustiti novemu mestnemu parku, vrtnari nad mestom, tik pod radgonskim gradom. Tam ima lep vrt, ki ga pridno obdeluje, vsak ped svojega vrta pa koristno izrabi za kakšen pridelek.

Poleg praktično vseh vrst sezonskih vrtnin in zelenjave, nekaj ostane tudi za ozimnico, ima tudi nekaj brajd in trsov, ter tudi različnih dreves, kjer poleg sliv, jabolk in še nekaterih vrst sadja, pridela tudi rdeče in bele maline, pa robide, ribez ipd. Še posebej je Bibič ponosen na svoje paradižnike, krompir, paprike, kumare, različne vrste fižola in solat, korenček, peteršilj, ter druge vrste zelišč in začimb ipd. "Domača zelenjava in vrtnine so nekaj najboljšega za vse ljudi, še zlasti za nas starejše. Poleg, da se odlično prileže ob vsakemu trenutku, pa pridelava teh sadežev pomaga tudi pri družinskem proračunu, saj vemo kakšne so pokojnine", nam pove Jože Bibič-Pepi, ki je poskrbel tudi za lepe zaloge vode, tako da lahko tudi na hribu, brez tekoče vode ali vodovodne pipe, zaliva svoj vrt. Seveda ne manjka niti tekočin za njegovo odžejanje, saj se po vsakodnevnem delu prileže kaj mrzlega. In za to je poskrbljeno kar v "podzemnem hladilniku". Po napornem delu se Pepi občasno tudi uleže v senci domačega sadovnjaka ali pod brajde, in je to zanj najlepši počitek. Kot sam pravi, najlepši počitek je vsekakor v senci brajd, še zlasti ob kozarcu hladne "rdečke"..., potem pa spet v stanovanje na Panonski ulici v Gornji Radgoni k svoji Albini.

Kakorkoli že, predvsem starejši prebivalci Gornje Radgone se gotovo še spominjajo lepega pogleda na grajski hrib nad tako imenovanim radgonskim Gornjim grisom oz. Jurkovičevo ulico, ko se je tam še nahajala lepa plantaža jablan in hrušk. Žal je nasad bil z leti opuščen, in da zemlja izpod radgonskega gradu, ne bi bila neobdelana so poskrbeli predvsem ljubitelji narave ali vrtnarjenja. Tam so si kar nekaj vrtov uredili tisti, ki živijo v blokovskih stanovanjih v Gornji Radgoni, še zlasti potem, ko so pred leti ostali brez "svojih" vrtov na mestu, kjer sedaj stoji novi mestni park. In mnogi izmed njih, ne le naš sogovornik Jože Bibič, ki ga mnogi poznajo tudi kot "kitarista" z "ribež kitaro", imajo sedaj "svoje" parcelice namenjene za vrt, lepo urejene in dobro izkoriščene.


Več v Narava