Štajerska domačnost s pridihom Prekmurja

Gostišče Kozel, ki ponuja izbrane štajerske jedi, ter panonsko-prekmurske jedi svojih prednikov, obeležila 40-letnico

Prlekija-on.net, petek, 4. avgust 2017 ob 11:48
40 let Gostišča Kozel

40 let Gostišča Kozel

Gotovo bi bil veliki greh obiskati Apaško dolino, ali se peljati ob reki Muri, po regionalni cesti iz Gornje Radgone proti Cmureku in naprej Šentilju, in se ne zaustaviti v lepi vasici Žiberci s kakšnimi dvestotimi dušami. Še večjo napako boste storili, če v središču vasi, tik ob cesti, ki "seka" kraj na dva dela, ne boste obiskali Gostilne s prenočišči Kozel, ki sodi med najboljše tovrstne gostinsko – turistične objekte na skrajnjem severovzhodu države. In v teh vročih poletnih mesecih so se v gostišču Kozel zbrali mnogi gostje, predstavniki OOZ Gornja Radgona, občine Apače, poslovni partnerji, prijatelji, sosedje in mnogi drugi, ki so skupaj s Kozelovimi obeležili 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja gostišča, kjer se nadaljuje družinska tradicija, saj ga je 48-letni Slavko Kozel, po njuni upokojitvi, prevzel od staršev, sam pa tudi verjame, da bo nekoč gostišče vodil njegov sinek Filip.

Na slovesnosti, kjer ni manjkalo domačih dobrot, je prisotne pozdravil lastnik gostišča Slavko Kozel, ki je tudi predstavil minulih štirideset let, ter vizijo za prihodnost. "To je obletnica, ko te ni sram, da si zraven. Starša sta se veliko žrtvovala in sta veliko dosegla. Hvala očetu in mami, da sta vse to naredila in mi trasirala pot za prihodnost. Prepričan sem, da bomo njuno delo uspešno nadaljevali, najprej jaz, nato pa še moj sin Filip. Vesel sem tudi da lahko naš jubilej obeležimo v družbi z vami, dragi moji gostje", je med drugim dejal Slavko Kozel. Gostiteljem je čestital apaški župan Franc Pižmoht, ki je ponosen, da v občini, kjer prihodnost vidijo v turizmu, imajo takšno pridno družino, ki vodi gostinsko-turistično podjetje. Župan je Kozelovim obljubil, da bodo ob letošnjem občinskem prazniku deležni posebnega občinskega priznanja, je pa obžaloval, da država še vedno zanemarja gostinstvo, čeprav slednje pridela velik del denarja za državni proračun. Družino Kozel je pohvali tudi član UO OOZ Gornja Radgona Branko Weindorfer, ki je o gostišču in družini Kozel imel same lepe besede. V imenu zbornice je posebno priznanje slavljencem izročila predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri radgonski OOZ, Majda Šmid, za prijetno plesno glasbo je na slovesnosti poskrbela skupina "Stari pajdaši" z Goričkega.

Gostinski lokal Kozel obratuje od leta 1977
Pri Kozelovih je vse skupaj začel oče Alojz s soprogo Olgo, ko sta se leta 1967 takoj po poroki preselila na Štajersko in v Žibercih kupila manjšo starejšo stanovanjsko hišo. Alojz vse bolj na glas razmišljal o tem, da bi tudi on in njegovi najbližji nekoč bili uspešni v tej zahtevni gospodarski panogi. Ni minilo deset let in bajta je bila obnovljena ter pripravljena za pričetek opravljanja obrti. Gostinski lokal Kozel sicer obratuje natanko od leta 1977, ko sta po vrnitvi iz Nemčije, Slavkova oče Alojz in mama Olga začela opravljati gostinsko dejavnost, ki sta jo kasneje razširila na trgovinsko dejavnost in diskoteko. Ker gostinski lokal leži na dobri legi, z dobro prometno povezavo, kjer mimo potekajo tudi številne kolesarske in pešpoti, ga obiskuje veliko domačih, kakor tudi avstrijskih gostov, saj je "Kozel" oddaljen le 5 km od najbližjega mostu čez Muro. V prvih začetkih obratovanja so pri Kozelu gostom nudili samo hladne in tople napitke ter pripravljali domače narezke. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ob že obstoječem lokalu začeli graditi nov objekt, ki je začel obratovati od leta 1985, v katerem obratujejo še danes, v celoti pa so obnovili kuhinjo. Tako je iz začetne vaške gostilnice nastala moderna restavracija, v kateri nudijo široko paleto ribjih jedi in morskih sadežev (postrvi, zobatec, orada, brancin, morski pes, morski list, lignji na več načinov, solata z morskimi sadeži, škampi, školjke...), ki jih še posebej radi uživajo sosedje iz Avstrije, potem hišnih mesnih in drugih specialitet ter jedi iz domačega okolja. V svoj jedilnik vključujejo lokalne specialitete in regionalne jedi sestavljene iz doma pridelanih sestavin. Njihov jedilnik ponuja obilje odličnih prekmurskih in štajerskih jedi, v katerih so izražene vse značilnosti panonsko-štajerske kulinarike. Torej štajerska domačnost, s pridihom reke Mure in Prekmurja.

Hkrati lahko sprejmejo okoli 350 gostov
Sedanji lastnik gostilne Kozel je sicer zelo ponosen na svoje korenine, njegova mama Olga izvira iz Gornjih Slaveč, oče Alojz pa iz Motovilcev, v Prekmurju, ki sta s seboj na desni breg reke Mure prinesla kar nekaj prekmurskih kulinaričnih dobrot. Tako so domače koline z bujto repo, že od odprtja gostišča njihov zaščitni znak, oz. osrednja specialiteta njihove gostilne, enako z veseljem pripravijo tudi druge prekmursko-štajerske specialitete. Simpatije gostov so si tudi pridobili z inovativnim vključevanjem sezonskih pridelkov pri pripravi hrane. Mnogi gostje se odločijo tudi za pice ali kaj sladkega, kot so: razne gibanice, banana split, sadne kupe, ledena kava, razne palačinke, sladoled ipd. Leta 2000 je ob upokojitvi mame in očeta, ki še danes pomagata z nasveti, prevzel vodenje družinskega gostinskega lokala sin Slavek, ki si je pridobil znanje v kuharstvu in strežbi v SŠGT Radenci. V starem gostinskem lokalu so uredili diskoteko, ki je obratovala 19 let. Po zaprtju diskoteke so stari del lokala porušili in zgradili moderno dvorano, ki sprejme 180 gostov, 80 gostov lahko sprejmejo v restavraciji in 70 gostov na pokriti terasi, še nekaj v prostoru ob točilnem pultu, kar kaže, da lahko hkrati sprejmejo okoli 350 gostov. Zato so zanimivi za večje skupine in zaključene družbe, sami prirejajo nekatere tradicionalne praznične zabave, poleg tega pa veliko dvorano oddajajo v najem za razne seminarje, tečaje, poslovna srečanja, poslovna kosila in večerje, obletnice, Abrahame, poroke, sedmine... Vsekakor ne pozabljajo niti na domačine, saj imajo na jedilniku celo paleto malic in kosil (med tednom štiri različna kosila, ob vikendih pa osem), katera vsakodnevno vozijo tudi v dom starejših občanov v sosednji Avstriji. Pred nekaj leti so Kozelovi namreč gostinsko dejavnost razširili na pripravo in dostavo hrane (catering), ob tem so uredili prenočišča v lepo opremljenih devetih sobah.

Avstrijci redni obiskovalci
"V zadnjih nekaj letih smo postali prepoznavna in dokaj znana ter priljubljena turistična točka. Domačih gostov nimamo kaj dosti, kako bi jih naj tudi imeli, ko pa naš kraj Žiberci premore vsega 64 hišnih številk. Je pa veliko bolje s tujci, zlasti sosednjimi Avstrijci, ki so naši redni obiskovalci. Apaška dolina je priljubljena tudi med kolesarji, ki se med izletom radi ustavijo pri nas na okrepčilu in počitku. V bližini je poleg omenjenega kolesarjenja, možnost kopanja, ribolova, pohodništva, pokušine vin, ogleda šampanjske kleti...", nam še pove Slavek Kozel, ki še posebej poudarja, kako se vedno prilagajajo željam gostov in jih tudi izpolnijo.

Zanimivo je tudi omeniti, da Slaveku Kozelu ni vseeno, kaj se dogaja okrog njega, zlasti v gostinski stroki. Zato je že od vsega začetka zasebnega opravljanja gostinske dejavnosti zelo aktiven v organih Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona, tako je že četrti mandat član upravnega odbora OOZ Gornja Radgona, en mandat predsednik in dva mandata podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OOZ Gornja Radgona, deluje pa tudi v različnih odborih in komisijah ter pri pripravi različnih aktivnosti OOZ Gornja Radgona...


Več v Gospodarstvo