Vrhunec roja Perzeidov

Največ utrinkov na nebu je vidnih iz 12. na 13. avgust

Prlekija-on.net, sobota, 12. avgust 2017 ob 10:473
Perzeid viden levo spodaj

Perzeid viden levo spodaj

Med 17. julijem in 24. avgustom lahko vsako leto na večernem nebu opazujemo roj meteorjev Perzeidi. Največ utrinkov na nebu je vidnih iz 12. na 13. avgust. Vrhunec roja je sicer zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči, v glavnem pa jih vidimo na severni polobli. Ko roj doseže svoj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro.

Starševsko telo (izvorni komet) je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli 133 let. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj, je starih okoli tisoč let. Obstaja pa tudi mlajši pramen prahu, ki je izparel iz kometa v letu 1862. Meteorji, ki izvirajo iz tega pramena, dajejo močnejši roj.

Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu, število meteorjev pa narašča vse do jutra.

Letos so se sicer v večini medijev pojavili članki o najspektakularnejšem meteorskem dežju, najsvetlejšem v stoletju, itd... kar je neumnost, saj astronomi za letos zaradi svetle Lune ne pričakujejo posebno velikega števila utrinkov (vidnih). Tudi vreme ne bo najbolj naklonjeno opazovanju, saj bo delno oblačno.