Na Svetinjah okronali tretjo vinsko kraljico VTC 15 in postavili klopotec

Na prireditvi Pozdrav trgatvi na Svetinjah je bilo veselo, saj so okronali vinsko kraljico, kuhali tačovico in postavili klopotec

Prlekija-on.net, torek, 15. avgust 2017 ob 17:561
Pozdrav trgatvi na Svetinjah

Pozdrav trgatvi na Svetinjah

Turistično kulturno društvo Ivanjkovci je v torek, 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, na Svetinjah na prireditvenem prostoru pred Svetinjsko kletjo, pripravilo tradicionalno prireditev Pozdrav trgatvi. V letošnjem programu so začeli s kuhanjem prleške žüpe - tačovice, izvedel se je krajši kulturni program s folklorno skupino in ljudsko godbo iz Ivanjkovcev ter podelili priznanje za najlepše urejeni kraj v Krajevni skupnosti Ivanjkovci.

Osrednji dogodek je letos bil kronanje tretje vinske kraljice Jeruzalemske vinske ceste (VTC 15), postavili pa so tudi klopotec.

V uvodu so vse zbrane pozdravili predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec, predsednica KS Ivanjkovci Slavica Rajh in župan Občine Ormož Alojz Sok.

Mihael Črešnjevec:

Slavica Rajh:

Alojz Sok:

V nadaljevanju je sledilo kronanje tretje vinske kraljice Jeruzalemske vinske ceste (VTC 15), za katero je bila okronana Katja Kolarič iz vasi Stanovno. Novo vinsko kraljico je na oder pospremil član TKD Ivanjkovci Branko Fifnja, okronali pa so jo predsednica komisije za izbor vinske kraljice Maja Škrinjar, ki ji je predala lento ter predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec in 2. vinska kraljica VTC 15 Mateja Šek, ki se je pred tem v govoru tudi poslovila od svojega naziva, v imenu ostalih prisotnih vinskih kraljic pa se je 2. vinski kraljici zahvalila 10. vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Hamler. Novi vinski kraljici je častno listino izročila članica komisije za izbor vinske kraljice Irena Cerovič.

Mateja Šek:

Katja Hamler:

Katja Kolarič:

Da bo nova vinska kraljica svojo nalogo dobro opravljala je sledila še zaprisega. Katja Kolarič je sicer bila rojena 20. novembra 1997 in prihaja iz Stanovna. Je študentka Ekonomsko-poslovne fakultete in izhaja iz vinogradniške družine, saj njihovi vinogradi štejejo 6.300 trsov. Že od malih nog je pomagala v vinogradu in v kleti, zato v vinogradu ni dela, za katerega ne bi znala poprijeti. Tako se je naučila ceniti tudi našo dobro vinsko kapljico. V prostem času igra klavir, to znanje pa uporablja tudi v cerkvi na Runču, občasno tudi drugod, saj obred svete maše popestri kot organistka. Je članica TKD Ivanjkovci, kot tudi TD Runeč in ŠD Ivanjkovci. Njena naloga bo, da bo promovirala vina iz Jeruzalemske vinske ceste, udeleževala se bo prireditev ter s tem promovirala naše kraje in vina. Mandat bo opravljala dve leti.

Po kronanju je bivši predsednik TKD Ivanjkovci Stane Polak iz rok zdajšnjega predsednika prejel naziv častni član društva, komisija iz TD Klopotec, TD Runeč in TD Pavlovski Vrh pa je Žerovincem podelila priznanje za najlepše urejeni kraj v Krajevni skupnosti Ivanjkovci.

Nato so na parkirišču postavili klopotec, ki ga je izdelal Matija Bratuša, blagoslovil pa ga je domači župnik Jože Rainer, predstavilo se je še šest ekip, ki so kuhale tačovico, to so bile Društvo Kihača, Cerovski kleščmani, Društvo kmečkih žena Ormož, Rilci, TŠD Branek - Branoslavci in TD Pavlovski Vrh - Libanja. Najboljšo tačovico je po oceni komisije skuhalo Društvo Kihača, drugo mesto so osvojile članice Društva kmečkih žena Ormož, tretje mesto pa TD Pavlovski vrh - Libanja.

Za zabavo je poskrbel Ansambel Sorodniki - Die Verwandten Oberkrainer.


Več v Družabno