21. tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni v Šprincu ponovno združila Prleke, Prekmurce in Medžimurce

Zapeljali so se tudi s turističnim vlakcem na električni pogon in uživali v lepotah slovenskih in hrvaških vinorodnih gričev, saj je na ta dan bil v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje

Prlekija-on.net, sobota, 19. avgust 2017 ob 09:491
Pozdrav jeseni 2017

Pozdrav jeseni 2017

V Šprincu, v Občini Razkrižje je Turistično narodopisno društvo Razkrižje v sodelovanju z Občino in Župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive, Občino in Turistično skupnostjo Štrigova ter mnogimi društvi iz obeh občin, organiziralo 21. tradicionalno prireditev Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja.
Vsaj polovica obiskovalcev je bila iz sosednjih hrvaških krajev
Prireditev, ki obeležuje praznik Marijinega vnebovzetja, se vsako leto začne s čudovitim običajem s povorko cvetja. Nadaljuje se s sveto mašo pri kapelici na stičišču poti Šprinca in Koprive. Sveto mašo je daroval škofov vikar za narodnosti in hkrati razkriški župnik msgr. Franc Režonja. Svete maše se je udeležilo veliko romarjev iz Prekmurja, Prlekije in Medžimurja pa tudi od drugod. Vedno pa se potrudijo tudi domači pevci razkriškega cerkvenega pevskega zbora, ki z lepo ubranim petjem prispevajo k prazničnemu vzdušju. Po povorki cvetja in sveti maši, je domači župnik še opravil blagoslov klopotca in vinogradov. To je tudi slavnostni uvod v vsakoletno prireditev, Pozdrav jeseni. Letos je to bila že 21. po vrsti z zares množičnim obiskom. Vsaj polovica obiskovalcev je bila iz sosednjih hrvaških krajev, zlasti iz sosednje Štrigove.

Napovedovalka, domačinka Adrijana Bogdan, je za uvodno dobro razpoloženje na oder velikega prireditvenega šotora sredi vinogradov, povabila Mlade Pomurce. S pozdravnimi nagovori so na oder stopili domači župan Stanko Ivanušič  skupaj z županom sosednje občine Štrigova Stanislavom Rebernikom, domačin iz Šprinca Drago Škrlec, ravnateljica razkriške osnovne šole Anica Šimonka, ki je napovedala srečelov za namen nabave folklornih kostumov za učence, na koncu pa je vse zbrane pozdravila aktualna vinska kraljica Martina XVIII., domačinka Tadeja Heric.

Imenovali botra in skrbnika klopotca ter gospodarja vinograda
Prireditev Pozdrav jeseni temelji na ohranjanju ljudskih običajev, šeg in navad. Zato so organizatorji v sklopu prireditve, sedaj že nekaj let zaporedoma v obredu, ki je verjetno redkost v teh krajih, poleg botra klopotca in skrbnika klopotca, imenovali še gospodarja vinograda, ki skrbi, da je vinograd skozi vse leto obdelan, vključno z izvedbo trgatve in kletarjenja. Vinograd namreč skozi vse leto obdelujejo prostovoljke in prostovoljci združeni v razkriškem turistično narodopisnem društvu. Gospodar vinograda je že vsa leta Drago Slavič iz Šafarskega, skrbnik klopotca je dve leti zaporedoma domačin iz Šprinca Emil Kolman, njegov namestnik pa je Stanko Levačič. Prvič v zgodovini pa je botra klopotca postala ženska, rojakinja Julijana Neumann, ki že 55 let živi v Nemčiji in je to zadolžitev sprejela z veliko častjo in vsem obiskovalcem na javni sceni v živo tudi zapela. Na koncu je klopotec z vinom zalila aktualna vinska kraljica Martina XVIII. Obredu sta prisostvovala oba župana sosednjih občin, Razkrižja in Štrigove.

S turističnim vlakcem na električni pogon uživali v lepotah slovenskih in hrvaških vinorodnih gričev
Posebnost vsakoletne prireditve Pozdrav jeseni je, da je to druženje Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Tudi nastopajoči prihajajo iz teh sredin. Letošnji obisk je ne glede na vse pripetije z arbitražo, na prireditev privabil še večje število obiskovalcev, kot prejšnja leta. Nastopajoči pa so se zvrstili, tako iz Prekmurja, Prlekije in Medžimurja, od beltinske, štrigovske in razkriške folklorne skupine, do Lotmerških tamburašev, Tamburaške skupine Bisernica DU Ljutomer, Tamburaške skupine KUD Slavka Osterca Veržej, Mlade Tamburaške skupine KUD Sveti Jeronim Štrigova, do etno skupine Zvonček KD Manka Golarja Ljutomer in mnogih drugih. Popestrili so jo še mnogi drugi skriti talenti. Nastopila sta domačina, brat in sestra, ki sta skupaj odraščala v rejniški družini Ferlinovih na Razkrižju, Enya in Elvis, odlični vokalistki Metka Cimerman in Lidija Kocen iz Štrigove, ob spremljavi Mateja Ščavničarja in Stjepana Pište Makovca, iz Prekmurja sta zapela še ljudska pevca, zakonca Donko ter mlada pevca Diana in Matej – Duo Diamat iz Prlekije.

Za dodatno dobro voljo sta poskrbeli Jessa iz Prlekije in Fanika iz Prekmurja.

Na letošnji 21. prireditvi, so se obiskovalci lahko zapeljali s turističnim vlakcem na električni pogon in uživali v lepotah slovenskih in hrvaških vinorodnih gričev, saj je na ta dan bil v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje.​
Prispevek RTV Slovenija o tem dogodku si lahko ogledate tukaj.


Več v Družabno