Po obilnem dežju poplavljene ceste in hiše, sproženi številni plazovi

Stanje po obilnem deževju se počasi umirja, vode se umikajo

Prlekija-on.net, sreda, 20. september 2017 ob 10:32
Poplave na radgonskem koncu, foto: PGD Gornja Radgona

Poplave na radgonskem koncu, foto: PGD Gornja Radgona

Potem ko je v torek zvečer reka Ščavnica v Pristavi dosegla opozorilni pretok, preko 35 m3/s ter vodostaj višine skoraj 300 cm, se je ponoči stanje umirilo, saj je vodostaj padel na 240 cm. Po podatkih vremenoslovcev so v vzhodni Sloveniji predvsem dopoldne občasno še rahlo deževalo.

V petek in soboto bo povečini sončno. Več oblačnosti bo občasno v vzhodni Sloveniji. Jutra bodo hladna, dnevi pa nekoliko toplejši. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne pa od 15 do 19 stopinj C.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen bo danes obiskala lokacijo v naselju Motvarjevci, kjer je prišlo do razlivanja vode iz Ratkovskega in Kobiljskega potoka. Zaradi visokih voda je bilo poplavljeno tudi cestišče, voda pa je ogrožala naselje Motvarjevci. V nadaljevanju si bo ministrica ogledala predvidoma še akumulacijo Gajševci, suhi zadrževalnik Bolehničice in potok Lipnica v občini Križevci.

Predvsem v torek, so gasilci in druge službe imele veliko dela, saj so poplavljali številni potoki in pritoki večjih rek. Spodaj še kronološko objavljamo intervencije v Prekmurju, širšem območju Prlekije in Slovenskih goric, o katerih poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Ob 8.11 je v naselju Žepovci, občina Apače, meteorna voda zalila prostore dveh stanovanjskih hiš. Vodo so prečrpali gasilci PGD Žepovci. Ob 8.48 se  je v naselju Radomerje, občina Ljutomer, podrlo drevo čez cesto. Delavci cestnega podjetja Nograd–Lotmerk so drevo odsranili. Ob 8.35 so na Gubčevi ulici v Beltincih gasilci PGD Beltinci s folijo pokrili okoli dvajset kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše. Ob 9.35 je med naseljema Dobrovnik in Kobilje, občina Dobrovnik, meteorna voda poplavila cestišče. O dogodku je bilo obveščeno pristojno cestno podjetje.

Ob 9.45 so v naselju Grad, občina Grad, gasilci PGD Grad prečrpali meteorno vodo iz slačilnic ob nogometnem igrišču in iz kletnih prostorov stanovanjskega bloka. Ob 10.40 je v Gornjih Petrovcih meteorna voda poplavila cestišče. O dogodku je bilo obveščeno cestno podjetje Pomgrad. Ob 10.46 je pričel naraščati Bukovniški potok v občini Dobrovnik. Gasilci PGD Dobrovnik, Strehovci in Žitkovci so postavili protipoplavne vreče in prečrpali vodo iz rastlinjaka. Ob 10.50 je v naselju Bresnica, občina Ormož, drevo ogrožalo objekt. Gasilci PGD Bresnica so drevo razžagali in odstranili.

Ob 11.53 so v naselju Suhi Vrh, občina Moravske Toplice, gasilci PGD Suhi Vrh in Moravske Toplice prečrpali meteorno vodo, ki je zalila prostore stanovanjske hiše. Ob 11.58 so gasilci PGD Beltinci čistili cestne prepuste na območju Beltincev. Ob 12.23 je v kraju Spodnja Ščavnica, občina Gornja Radgona, poplavna voda ogrožala več stanovanjskih in gospodarskih objektov. Gasilci PGD Spodnja Ščavnica in Lešane so z 1,5 kubičnega metra peska napolnili protipoplavne vreče, z njimi zaščitili ogrožene objekte in iz poplavljenih prostorov objektov izčrpali večjo količino vode. Ob 12.57 so gasilci PGD Cven prečrpavali naraslo podtalnico iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v naselju Cven, občina Ljutomer. Ob 13:35 je poplavljalo zadrugo Spodnji Ivanjci.

Ob 14.59 so v kraju Žihlava, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Slaptinci, Selišče-Kupetinci in Rožički vrh napolnili 160 dvojnih protipoplavnih vreč. Ob 15.03 je v naselju Prerad, občina Dornava, padlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Polenšak so drevo razžagali in odstranili. Ob 15.16 je na cesto Žabljak–Kicar, občina Ptuj, padlo drevo. Gasilci PGD Ptuj in Kicar so drevo razžagali in odstranili. Ob 15.36 je na Glavni ulici v naselju Pušča, občina Murska Sobota zaradi obilnega dežja zamakalo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Pušča so s folijo prekrili streho. Ob 15.58 je v naselju Gabrnik v občini Juršinci meteorna voda ogrožala gasilski dom. Gasilci PGD Gabrnik so s pomočjo protipoplavnih vreč zaščitili objekt.

Med okoli 16.00 in 21.00 uro so v Boračevi in na Boračevski cesti v občini Radenci gasilci iz PGD Radenci-Boračeva izčrpali večjo količino meteorne vode na treh lokacijah in napolnili okoli 100 protipoplavnih vreč. Ob 16.16 so v Lastomercih, občina Gornja Radgona, Gasilci PGD Negova postavili protipoplavne vreče in prečrpali vodo, ki je ogrožala stanovanjsko hišo. Ob 16.18 je na cesto Prvenci–Novi Jork v občini Markovci padlo drevo. Gasilci PGD Prenci–Strelci so drevo razžagali in odstranili. Ob 16.30 je na cesto Središče ob Dravi-Godeninci padlo drevo. Gasilci PGD Središče so drevo razžagali in odstranili. Ob 16.38 se je v naselju Ivanjševski vrh, občina Gornja Radgona, sprožil zemeljski plaz. Posredovali so gasilci PGD Ivanjševci, ki so plaz prekrili s folijo in prečrpali meteorno vodo, ki je zalila kletne prostore bližnjega stanovanjskega objekta.

Ob 17.00 so v kraju Plitvica, občina Apače, gasilci PGD Lutverci in Lešane izčrpali nekaj vode, ter napolnili približno 350 protipoplavnih vreč. Ob 17.05 se je v naselju Plešivica v občini Ljutomer pod stanovanjskem objektu udrla zemlja okoli 40 centimetrov. Gasilci PGD Radomerje so na kraju ugotovili, da je potrebno odvodnjavanje meteornih voda na bližnji cesti. Sanacijo bo prevzelo cestno podjetje. Ob 18.15 je v naselju Kokoriči, občina Križevci, potok Lipnica pričel poplavljati. Gasilci PGD Kokoriči so napolnili približno 380 protipoplavnih vreč z peskom in zaščitili pet stanovanjskih objektov. Ob 18.18 so na Cmureški cesti v Lenartu gasilci PGD Lenart izčrpali meteorno vodo, ki je zalila kletne prostore stanovanjskega bloka. Ob 18.38 so v Ivancih, občina Moravske Toplice, gasilci PGD Ivanci izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

Ob 19.04 je v Mihovcih pri Veliki Nedelji, občina Ormož, podtalna voda zalila kletne prostore enostanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Nedelja so iz kleti izčrpali okrog 15 kubičnih metrov vode. Ob 19.48 so na Vaneči, občina Puconci, gasilci iz PGD Vaneča izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše. Izčrpali so okrog 1000 litrov vode in pripeljali 15 protipoplavnih vreč s peskom. Ob 19.49 je v kraju Negova, občina Gornja Radgona, plaz zasul del cestišča. Gasilci PGD Negova so odstranili gramoz in blato s cestišča ter preusmerili vodo čez cestišče, da ni več zalivala stanovanjskega objekta. Komunalno podjetje je postavilo signalizacijo.

Ob 19.55 se je v Radovcih, občina Grad, podrlo drevo čez cesto. Obveščeno je bilo Pomgrad - Cestno podjetje. Ob 20.03 so v Banuti in Mostju, občina Lendava, gasilci iz PGD Mostje-Banuta na nasip kanala naložili okrog 100 protipoplavnih vreč. Ob 20.48 so v Radomerščaku v občini Ljutomer gasilci iz PGD Radomerje iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 8 kubičnih metrov meteorne vode. Ob 20.56 so v kraju Benica, občina Lendava, gasilci PGD Petišovci pregledali nasip, ki so ga poškodovali glodalci in očistili bližnji most, ki je bil poln naplavin.

V sredo, ob 5.19 sta v Vičancih, občina Ormož, na cesto padli drevesi in ovirali promet. Gasilci PGD Velika Nedelja so drevesi razžagali, odstranili in očistili cestišče. Ob 6:42 so poročali o zalitem železniškem podvozu v Mihalovcih. Ob 9.46 so na Cesti 8. avgusta na Ptuju gasilci PGD Ptuj iz gostinskega objekta prečrpali okoli 100 kubičnih metrov meteorne vode. Ob 10.50 so v naselju Kokoriči, občina Križevci, gasilci PGD Kokoriči prečrpali iz poplavljenih kletnih prostorov stanovanjske hiše okoli 14 kubičnih metrov meteorne vode.

Spodaj je nekaj fotografij iz Cezanjevcev, Ljutomera, Pristave, Veščice, Babincev, Branoslavcev, Gajševcev, Žerovincev, Male Nedelje, Žihlave in Dragotincev ter širšega območja Gornje Radgone, v videu pa Ščavnica v Cezanjevcih, Pristavi in Veščici ter Ščavnica v sredo pri izlivu iz Gajševskega jezera.

Reka Ščavnica


Več v Narava