Samica pajka volkca, ki s seboj prenaša svoj naraščaj

Na vrtu smo našli samico pajka volkca, ki je s seboj na hrbtu prenašala male pajkce, vsaj sto jih je bilo

Prlekija-on.net, nedelja, 24. september 2017 ob 20:313
Pajek volkec

Pajek volkec

Pajki volkci so robustni in spretni lovci z odličnim vidom. Večinoma živijo kot samotarji, lovijo sami in ne pletejo mrež. Na svoj plen ponavadi prežijo ali pa ga celo lovijo na kratkih razdaljah. Samica izleže od nekaj do tri tisoč jajčec v eno ali več svilnatih jajčnih vrečk, ki jih prenaša s seboj.

Ko se pajki izležejo, splezajo na mamin hrbet ter tam ostanejo dokler niso popolnoma razviti. To lahko traja nekaj tednov. Mali pajkci gredo z njo povsod, tudi na lov. Če katerega medtem s hrbta izgubi, ga počaka, da se vrne v njeno varno zavetje.

Ta vrsta pajka volkca spada v rod Hogna, volkci pa spadajo v družino Lycosidae, in poznamo okoli 2.300 vrst pajkov volkcev. Zraste do okoli 35 mm in čeprav je njegov videz zastrašujoč, ugriz ni nevaren. Simptomi strupenega ugriza se kažejo kot otekanje na mestu ugriza, blaga bolečina in srbenje. Pajke volkce najdemo praktično po celem svetu in so na vrtu zelo koristni.

Spodaj si lahko ogledate samico pajka volkca, ki je s seboj na hrbtu prenašala male pajkce, našli pa smo jo na vrtu v okolici Ljutomera.


Več v Narava