Na Trgu Leona Štuklja se je družila in zabavala 18 tisoč glava množica

Uspešno izpeljano 34. Martinovanje v Mariboru

Prlekija-on.net, torek, 14. november 2017 ob 06:56
34. Martinovanje v Mariboru

34. Martinovanje v Mariboru

Po ocenah organizatorja, Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, je Martinovanje v Mariboru, letos že 34. zapovrstjo, v mesto najstarejše trte na svetu privabilo okoli 18 tisoč glavo množico domačinov in obiskovalcev od blizu in daleč. Ti so ob tradicionalno obarvanem kulturno-zabavnem programu uživali v odličnih štajerskih vinih in domači kulinariki skupno 54 štajerskih vinogradnikov in gostincev.

Mariborsko martinovanje na Trgu Leona Štuklja se je pričelo natanko ob 11. uri in 11 minut z Zdravico Stari trti; zbrano množico, ki je že v dopoldanskih urah dodobra zapolnila največji slovenski trg, so nagovorili gospodar Stare trte, župan dr. Andrej Fištravec, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, Doris Urbančič Windisch, in Mariborska vinska kraljica, Kaja Šerbinek. Nastopu Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci je sledil sprevod v zahvalo jeseni po mestnih ulicah in trgih ter nastop Akademske folklorne skupine Študent. Združitvi vin štajerskih vinogradnikov, ki so z letošnjo letino povečini nadvse zadovoljni, je sledil vrhunec kulturnega dela programa: razglasitev, da je mošt postal vino. Množica se je nato vse do 21. ure zabavala v družbi Čukov in Skupine Gadi.

Ocena Zavoda za turizem Maribor - Pohorje je, da se je na prireditvi tekom celega dne zvrstilo okoli 18.000 obiskovalcev, od tega tudi precejšen delež domačih in tujih turistov. 34. Martinovanje v Mariboru je bilo hkrati zaključni vrhunec 17. Festivala Stare trte, skoraj mesec in pol trajajočega festivala vina in kulinarike, kulture in zabave v čast mariborski Stari trti, najstarejši trti na svetu. Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje je ob tem povedala: »Danes je praznik štajerskih vinogradnikov in vseh ljubiteljev dobre žlahtne kapljice in odličnih domačih jedi - izkoristimo ga za prijetno druženje, ob tem pa podprimo in počastimo tiste, ki sooblikujejo izjemno vinsko-kulinarično ponudbo naše čudovite dežele. S Festivalom Stare trte in njegovimi ključnimi prireditvami – od trgatve najstarejše trte sveta, vinskih večerov s priznanimi vinarji in enološkimi strokovnjaki, pa vse do tako množičnega dogodka, kot je današnje martinovanje – si bomo na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje še naprej prizadevali za promocijo tovrstne ponudbe in doseganje njene odličnosti

Foto: Marko Pigac in Dejan Bulut


Več v Družabno