Tradicionalni slovenski zajtrk v šoli in vrtcu Mala Nedelja

Učenci in delavci šole so zajtrkovali skupaj z županjo in podpredsednikom ČZS

Branko Košti, petek, 17. november 2017 ob 17:42
Tradicionalni slovenski zajtrk v šoli Mala Nedelja

Tradicionalni slovenski zajtrk v šoli Mala Nedelja

Ob dnevu slovenske hrane, so tradicionalni slovenski zajtrk pripravili tudi v Osnovni šoli in vrtcu pri Mali Nedelji. Mleko, med, maslo, kruh in jabolka, seveda vse dobljeno od domačih pridelovalcev hrane, je otrokom, učencem in tudi delavcem šole še posebno teknilo, saj sta se jim pri zajtrku pridružila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj.

Gosta je pozdravila ravnateljica Breda Žunič in spomnila, da je bila prav čebelarska zveza Slovenije pobudnik, da je bil v slovenske šole in vrtce uveden medeni zajtrk, ki se je pozneje preimenoval v tradicionalni slovenski zajtrk. Ponovno je poudarila pomen zajtrka za zdrav razvoj otrok in izrazila zadovoljstvo ob ugotovitvi, da redno zajtrkuje čedalje več učencev šole.

Županja Olga Karba se je zahvalila ravnateljici, »ki je zelo lepo povedala, kakšen odnos moramo imeti do domače hrane in do ljudi, ki morajo veliko delati in s trdimi žulji naredijo tako izvrstno hrano, kot smo jo jedli danes in verjamem, da tudi vsak dan preizkusimo in se čudimo nad dobrotami naših kmetij, naših pridelovalcev. Tudi to, da bi vsako jutro zapeli, ne bi bilo slabo, mogoče vzpodbuda za učitelje in učiteljice, da bomo vsi pridno doma imeli zajtrk, pa še mogoče ob začetku pouka zapojete. Kajti zelo pomembno je, da boste vi dosegali dobre rezultate in da boste tudi dobre volje, da boste mislili pozitivno, da se boste vsak dan sami sebi nasmejali in da boste vedno pomagali eden drugemu, kajti potem bodo dobri občutki v razredu in boste tudi dosegali najboljše rezultate. To vam že zdaj uspeva, kajti mi v lokalni skupnosti smo zelo zadovoljni z rezultati, ampak, če je človek dobre volje, potem je vse lažje«.

Pozdrav v imenu vseh čebelarjev Slovenije je izrekel podpredsednik ČZS Janez Vencelj in povedal, da so čebelarji pred enajstimi leti dali pobudo za ta zajtrk z namenom promocije čebele, saj je od čebel odvisna vsaka tretja žlica, ki jo pojemo. »Če ne bi bilo čebele, tudi mi ne bi imeli hrane in bi posledično tudi ljudje izumrli. Kot drugo, spodbujamo lokalno pridelano hrano. Sprva smo čebelarji želeli, da vsi kupujete med pri domačih čebelarjih, pozneje pa se je to razširilo na zdrav kmečki zajtrk, tudi s podporo Ministrstva za kmetijstvo, to pa je promocja, da se kupuje lokalno pridelana hrana, pri lokalnem kmetu. Če kupimo tu, vemo kaj jemo, da je hrana dobra in seveda s tem podpremo tudi lokalnega proizvajalca«, je povedal podpredsednik in pozval otroke k izpolnitvi zgibanke ČZS, s katero lahko sodelujejo v nagradnem tekmovanju.

Županja mag. Olga Karba je ravnateljici šole izročila knjigo Brez čebel ne bo življenja, za zaključek prijetnega jutranjega druženja pa so skupaj zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Tukaj pa lahko preverite, kako so zajtrkovali najmlajši v vrtcu.


Več v Kultura in izobraževanje