V Veržeju na jubilejni 10. razstavi na ogled skupno 74 jaslic

Razstava slovenskih jaslic obsega skupno 74 jaslic, 28 jaslic iz ličja, 30 jaslic slovenskih rokodelcev / jasličarjev ter 16 jaslic šolskih skupin in jaslic nastalih na natečaju

Prlekija-on.net, petek, 1. december 2017 ob 13:50
10. razstava slovenskih jaslic

10. razstava slovenskih jaslic

Z odprtjem jubilejne 10. razstave jaslic v Rokodelskem centru DUO Veržej, se je v petek, 1. decembra, pričela letošnja Božična Prlekija. Na odprtju so se zbrali ustvarjalci in ustvarjalke, ljubitelji jaslic in domačini iz Veržeja.

Ivan Kuhar, vodja Centra DUO, ki je pripravil in povezoval program, je k besedi povabil župana Občine Veržej Slavka Petovarja in direktorja Zavoda Marianum Petra Pučnika, ki sta vsem čestitala za trud pri izdelavi jaslic.

Jaslice je blagoslovil in s tem odprl razstavo mag. Marko Košnik, namestnik salezijanskega inšpektorja. V krajšem nagovoru je izpostavil, da imajo vse jaslice streho, kar ponazarja dom, zavetje in varnost, sploh v današnjem času. Ker je letošnji poudarek na jaslicah iz koruznega ličja, je to naravno gradivo povezal z milino, krhkostjo, ki ga predstavlja Božič, obenem pa je to gradivo, s katerim je potrebno delati. S tem se je navezal na današnji skoraj zaničevalni odnos do fizičnega dela, ki žal ni vredno veliko, a je pošteno in napolnjuje srce. Tudi Jezus je prišel iz rokodelske družine, ki je okusil fizično delo in s tem skrb za življenje.

Razstava obsega skupno 74 jaslic
Letošnjo, jubilejno 10. razstavo slovenskih jaslic, na poseben način bogatijo jaslice pomurskih ustvarjalk iz ličja. Za popolno podobo božične noči na razstavi pa poskrbijo še ostali jasličarji in rokodelci s celotne Slovenije ter otroci osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, ki sodelujejo na natečaju, ki ga vsako leto razpišejo. Razstava obsega skupno 74 jaslic, 28 jaslic iz ličja, 30 jaslic slovenskih rokodelcev / jasličarjev ter 16 jaslic šolskih skupin in jaslic nastalih na natečaju.

Tudi na letošnji razstavi so sodelovale številne skupine iz okoliških šol in vrtcev, in ker je razstava jubilejna, so organizatorji s sponzorji, Zavod Marianum Veržej, ZRP Pomelaj in Turistična agencija Klas pripravili nagrade za tri izžrebane skupine, ki bodo prejele brezplačno lončarsko in pletarsko delavnico ter prevoz do Centra DUO. Nagrade so prejeli OŠ Veržej – enota Dom, OŠ Veržej – OPB 1. in 2. r. ter OŠ IV Murska Sobota – OVI II/B.

Z glasbenimi točkami je vse navzoče razveseljeval učenec Domen na harmoniki iz Glasbene šole Beltinci.

Deset let razstave
Razstava slovenskih jaslic v Veržeju sega v letu 2008, ko so, takrat še v Marijanišču, prvič gostili jasličarje v sklopu vseslovenske razstave, ki jo tradicionalno pripravlja Društvo jasličarjev Slovenije. Ker je bila razstava med lokalnimi obiskovalci dobro sprejeta, tudi sodelujoči pa so bili zadovoljni s kvalitetno predstavitvijo njihovih malih umetnin, so z razstavo nadaljevali. Pomembno pri tem jim je bilo, da predvsem v lokalnem okolju vzpodbudijo rokodelce in jasličarje, da se kreativno izražajo in preizkusijo v izdelovanju jaslic. Na poseben način so izmed domačih ustvarjalcev izstopale rokodelke, ki so izdelovale jaslice iz ličja. V ta namen so letošnjo osrednjo razstavo namenili prav njim in njihovemu umetniškemu izrazu. Kot vse razstave do sedaj pa so obogatili tudi drugi priznani jasličarji iz celotne Slovenije ter naši najmlajši, ki sodelujejo na razstavi v sklopu natečaja.

Razstavo si lahko ogledate: od 1. 12. 2017 do 2. 2. 2018 ob delavnikih in sobotah od 9.00 do 15.00 ure, ob nedeljah in praznikih za skupine po dogovoru. V času od 25. 12. do 2. 1. 2018 pa vsak dan (tudi ob nedeljah in praznikih) od 9.00 do 17.00 ure.

Božična Prlekija osmo leto zapored
Sedaj tudi že osmo leto zapored partnerji projekta Božična Prlekija, ki je prvič bil izveden s podporo razpisa LAS LEADER Prlekija, uspešno povezujejo Razstavo jaslic v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo društva in vaščani Banovec, Terme Banovci in Občina Veržej ter Božično noč na Razkrižju Turistično narodopisnega društva Razkrižje. Letos podkrepljeni z jubileji, ki jih obeležujejo, z veseljem pričakujejo božični čas.

Božična noč 2017 na Razkrižju predstava na prostem pri ivanovem izviru Predstava na prostem, pri Ivanovem izviru na Razkrižju, bo v organizaciji Turistično narodopisnega društva Razkrižje, uprizorjena 20. jubilejno sezono. Gre za tehnično zahteven projekt, ki je umeščen v čudovito naravno okolje. Poleg ustrezne scenske postavitve, kostumografije, osvetljave in ozvočenja, glavni igralci pokažejo vse svoje igralske in pevske sposobnosti. V predstavi sodeluje tudi celotni pevski zbor razkriške župnije. Skupaj s tehničnim osebjem v predstavi sodeluje nekaj čez 120 ljudi. 60-minutna predstava poteka zelo dinamično. V šestih slikah se predstavijo prizori po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledimo z veliko natančnostjo. Če želite za božično-novoletne praznike doživeti nekaj posebnega in izvirnega, ste prijazno vabljeni na ogled predstave Božična noč pri Ivanovem izviru, ki bo vsakemu obiskovalcu polepšala praznične dni.

Predstava bo uprizorjena na sveti večer, v nedeljo, 24. 12. 2017, ob 19. uri (takoj po predstavi polnočnica v bližnji romarski cerkvi Sv. Janeza Nepomuka), in v soboto, 6. 1. 2018, ob 18. uri.

Božična vas v naselju Banovci v skritem kotičku med prleškimi polji se bo letos 18. leto zapored odela v pravo božično vas. Sprehodili se boste lahko skozi praznično okrašeno vas in občudovali razstavo božičnih jaslic vaščanov. Ob obisku božičnih tržnic v Termah Banovci boste zagotovo našli izvirno božično darilo za svoje najdražje, se okrepčali s toplim napitkom in se posladkali s hišno sladico. Prisluhnili boste božičnemu koncertu ter ob pogledu na prasketajoč ogenj v kaminu pozabili na vsakdanje skrbi, nato pa se ogreli v prijetni termalni vodi in občutili skrivnosti v prleškem svetu savn. Prepustite se skrivnostnemu čaru »veselega decembra« in doživite pravo zimsko pravljico.

Božična vas v naselju Banovci je na ogled od 9. 12. 2017 do 6. 1. 2018. Slavnostni prižig luči in otvoritev jaslic bo v soboto, 9. 12. 2017, ob 18. uri. 16. 12. 2017 ob 15. uri bo božični sejem na vasi, 23. 12. 2017 ob 18. uri bo božiček na vasi, 26. 12. 2017 ob 18. uri pa božični koncert.

V sklopu Božične Prlekije bo tudi Božični koncert KD Slavko Osterc Veržej v cerkvi sv. Mihaela v Veržeju v sredo, 27. 12. 2017, ob 18. uri ter Božični bazar pred hotelom Term Banovci 15. 12. 2017 ob 15. uri, bazar s koncertom božičnih pesmi 16. 12. 2017 ob 15. uri, bazar 22. 12. 2017 ob 15. uri, bazar s koncertom božičnih pesmi 23. 12. 2017 ob 15. uri, bazar 25. 12. 2017 ob 15. uri ter bazar z otroško predstavo gledališča ku-kuc in obiskom božička 26. 12. 2017 ob 15. uri.

Podroben program lahko vidite tudi v zgibanki.


Več v Kultura in izobraževanje