Veter odkril streho šole, otroci ostali doma

Močan veter je na širšem štajerskem območju povzročil ogromno težav

Prlekija-on.net, torek, 12. december 2017 ob 12:451
Streha šole je končala na tleh, foto: OŠ Cirkovce

Streha šole je končala na tleh, foto: OŠ Cirkovce

Zaradi močnega vetra so po državi, zlasti na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in v osrednjem delu države, na cestah podrta drevesa, odkrite strehe in poškodovani električni vodi. Zaprte so številne ceste, brez elektrike je nekaj deset tisoč gospodinjstev, v več osnovnih šolah je odpadel pouk.

V OŠ Cirkovce ni pouka, saj je s prizidka šole močan veter odnesel okoli 200 kvadratnih metrov pločevinaste strehe, ki jo je preko celotne šolske stavbe vrglo na šolsko dvorišče, kjer je polomilo nekaj plošč steklenega atrija, zato so odpovedali pouk za nekaj več kot 200 učencev.

Močan veter je v Mariboru podrl več dreves in odkril strehe več deset stanovanjskih blokov in hiš, med drugim srednje prometne šole. Veter je ponoči podiral drevesa tudi na območju Ruš in Selnice ob Dravi, v Mariboru so drevesa padla tudi na osebna vozila.

Zaradi orkanskega vetra v komunalnem podjetju Snaga Maribor odsvetujejo sprehajanje po mariborskih parkih, še posebej Mestnem parku, kjer je veter ponoči podrl štiri drevesa. Na osrednji tržnici je veter odtrgal dežnik, še pet pa jih povsem uničil. Nevšečnosti imajo tudi na območju Slovenske Bistrice in Šentilja, kjer je veter vrgel z garaže celotno streho z ostrešjem. Samo v torek so na Upravi za zaščito in reševanje zabeležili že okoli 200 klicev, zaradi optimizacije velikega števila dogodkov, pa trenutno prikaz sploh ni mogoč.

Iz Elektra Maribor so sporočili, da je bilo ponoči brez elektrike več kot 10 tisoč odjemalcev. Zaradi ponekod izredno močnega vetra je čez noč prišlo do vetroloma zlasti na širšem območju Pohorja in Kozjaka, zato je bilo danes ob 7. uri brez oskrbe z električno energijo še 6.500 uporabnikov, večinoma na območju Podvelke, Ruš, Rač, Slovenske Bistrice, Slovenskih Konjic in Sladkega vrha.

Veter se bo dopoldne umiril in se v noči na sredo skoraj povsem ustavil, a je zaradi nove pošiljke padavin do večera pričakovati poplave.



Več v Narava