Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje

Plaketo Pomurske turistične zveze so prejele Bioterme Mala Nedelja

Prlekija-on.net, sreda, 13. december 2017 ob 13:00
Kipec štorklje je prejel Marjan Kardinar

Kipec štorklje je prejel Marjan Kardinar

V torek, 12. decembra, se je v Hotelu Diana v Murski Soboti odvijalo 22. Srečanje pomurskih turističnih delavcev. Tudi letos je Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejel Marjan Kardinar, podelil jo je Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Navzoče sta poleg Barbare Kolenc, predsednice Pomurske turistične zveze, nagovorila še dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota in Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi Pomurska turistična zveza. Ker v letošnjem letu praznuje kar nekaj društev obletnico delovanja, so v letu 2017 podeljena jubilejna priznanja za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in spodbuda za nadaljnje uspešno delo. Pisno zahvalo je prejelo Turistično društvo Brod Melinci, srebrno jubilejno priznanje so prejeli Turistično društvo Bratonci, Kulturno turistično društvo Puconci, Turistično kulturno in športno društvo Pečarovci, zlato jubilejno priznanje pa Turistično društvo Negova Ivanjci in Turistično narodopisno društvo Razkrižje.

Ob 50-letnici delovanja je kolektiv Hotela Diana prejel posebno priznanje in zahvalo za delovanje na področju turizma.

Priznanja za prostovoljno delo na področju turizma so prejeli Društvo vinogradnikov Kapelsko-Radgonskih goric, Turistično društvo Martin Martjanci, Robert Jurak, Danilo Janasik in Viktor Zamuda. Za profesionalno delo so priznanje prejeli Mojca Makovec Haložan, Turistična kmetija Tompa, Živalski vrt Sikalu in Jožef Pozderec.

Podelili sta se dve plaketi Pomurske turistične zveze, in sicer so plaketo prejele Bioterme Mala Nedelja, ki so prvi ponudnik v Pomurju z znakom za okolju prijazne turistične namestitve Eko Marjetico. So tudi prvi in edini ponudnik v Pomurju, ki gostom ponujajo edinstven koncept doživetij, bivanja in preživljanja časa sredi osupljive prleške narave s tako imenovano glamping turistično ponudbo. Plaketo je prejel tudi Nikolaj Szepessy, brez njega bi bile muzejske zbirke in muzeji veliko bolj skromni kot so, obenem pa je takšna naklonjenost do varstva kulturne dediščine primer najboljše možne prakse.

Letošnji prejemnik kipca štorklje je Marjan Kardinar. Letošnji prejemnik kipca štorklje se poleg profesionalnega dela na področju turizma, udejstvuje tudi prostovoljno. Že od nekdaj si je prizadeval za povezovanje akterjev turizma, deloval na različnih področjih turizma in ustvaril veliko uspešnih in prepoznavnih zgodb. Njegov vir energije nikoli ne usahne, vedno znova najde nove izzive, ki se jih loteva pogumno in predano. Še najbolj bi ga lahko opisala beseda vztrajnost, saj vsakič znova zastavljene cilje vedno znova tudi doseže. V ovirah vidi izziv, zato ni čudno, da je zaslužen za ustvaritev turistične zgodbe in turistične točke, ki že vrsto let kraljuje kot ena izmed najbolj prepoznavnih in obiskanih turističnih točk Pomurja. Več kot 50.000 obiskovalcev letno prihaja po pozitivno, prijazno energijo, ki ne veje le iz ljudi, ampak tudi iz posebnega kotička v Pomurju, Bukovniškega jezera pri Dobrovniku. Že od nekdaj je s srcem vpet v delovanje Pomurske turistične zveze, zelo aktiven je tudi pri Turistični zvezi Slovenije, nekoč kot predsednik Skupnosti objezerskih krajev Slovenije, že od nekdaj kot zagnan prostovoljec in predsednik Turističnega društva Dobrovnik. Glas o Pomurju in Sloveniji ponaša v svet prek Društva oračev Pomurja in Slovenije. Blizu mu je tudi vinski turizem, je član Slovenskega reda vitezov Vina, prepoznal je tudi pomembnost zaščitenega območja Goričkega, zato je že od nekdaj pomemben del razvoja in delovanja Krajinskega parka Goričko. Kot strasten kolesar se trudi za razvoj aktivnega turizma in je pobudnik marsikatere kolesarske prireditve. Sodelovanje z občinami, različnimi organizacijami in društvi v Pomurju, Sloveniji in po svetu je posledica njegove odprtosti, angažiranosti in večni želji po boljšem jutri.

Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako plaketi. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika. Program, ki ga je vodila Mihaela Kalamar, so popestrili učenci Glasbene šole Murska Sobota.

Foto: Rade Bakračević