Šalinske občinske ceste – lastniku ni mar !

Prlekija-on.net, sreda, 27. december 2017 ob 19:033
Šalinske občinske ceste

Šalinske občinske ceste

Dosedanja opozorila in pisanja niso nikogar od odgovornih in plačanih premaknila, zato pač stanje ne more biti drugačno kot je. Z nekaj slikami skušam prikazati, kakšno je stanje. Makadamska občinska cesta do soseda se slabo vzdržuje in taka kot je ne dopušča niti odvoza smeti, čeprav krajan plačuje poleg vseh ne malih dajatev in prispevkov tudi odvoz smeti, ki ga pa ni. Velikokrat se mora sam lotiti vzdrževanj, da je vozišče vsaj malo podobno cesti in se na vozilih ne dela nepotrebna škoda in nabira umazanija. Pri preplastitvi asfaltne ceste skozi naselje, zgrajene tudi s samoprispevkom,  pa nas žal predstavniki občine ponovno niso poslušali, ko smo kot laiki ugotavljali, da taka preplastitev na uničeno cestno osnovo ne more biti uspešna in seveda ni bila, o čemer jasno pričajo slike. Kje so danes dana zagotovila, da bo vse v redu in da če ne bo, bo moral izvajalec na svoje stroške napake in poškodbe odpraviti. Nova zima z zmrzalmi je pred nami in v široke in v globoke razpoke v cestišču bo prodrla voda in zmrznila, tako da zna cesta spomladi vzcveteti, kot rožice na travnikih in vrtovih. Občina, ki je pisno dovolila prekomerno uporabo, obremenitve  in uničevanje izvajalcem, naj bi jih tudi nadzirala in zagotovila sanacijo, a brez »upora« še nekvalitetne preplastitve nebi bilo. Sicer pa se še danes, ne vem s čigavim dovoljenjem, v tranzitu vozijo težki tovornjaki v drugo občino in uničujejo cesto, a na tej cesti, kjer je jasno prepovedan promet tovornim vozilom in avtobusom (razen šolskim), nimajo kaj iskati.  Tudi na cesti proti Babincem je tak promet prepovedan, pa vendar se dnevno vozijo po njej in si krajšajo pot. Nadzora pa praktično mi, le kakšno nedeljo se opazi može postave, ki prežijo na voznike osebnih vozil, saj takrat tovornih pač ni.

Omeniti velja še vzdrževalca občinskih cest v našem kraju, saj svoje delo opravlja slabo in v nekaterih primerih tudi neodgovorno, in to v času, ko se toliko govori o varnosti v cestnem prometu.  Že davno sem opozoril na borno signalizacijo na cesti (čez noč slabo označen cca 1,5 m globok  prekop sredi križišča, neoznačena popolna zapora ceste pri gradnji podvoza s smeri Babincev, še vedno ni oznak z opozorili na šolarje na cesti in postajališčih ob njej, tudi manjka še talna oznaka za postajališče, neočiščen pesek pomeni veliko tveganje za voznike enoslednih vozil, sredinska črta bi na cestišču brez razsvetljave in pločnika bila nujna) za kar sem takrat objavil tudi slike in tekst. Tokrat sem dodal še slike nespremenjenega stanja  po prometni nesreči, ko je sredi julija Peugeot zletel v ograjo in jarek in na križišče in cestišče nanesel polno peska, ki je ostal tam še do danes oziroma prvega pluženja. Steber še leži polomljen in ostanki avtomobila so še v travi in kanalu. Nič mi še ni znano, ali je voznik, ki je za malo zamudil sina in Izraelskega gosta na križišču in sta tako srečno ušla nesreči, torej ali je bil voznik izsleden in ustrezno »nagrajen«. Običajno se še o manjših dogodkih lahko kaj prebere.

Žal  lahko tudi ugotavljam, da nas nihče ne posluša niti pri vprašanjih, ugotovitvah, predlogih in pobudah (kulturni dom, promet, varnost, železnica, podvoz) saj odziva ni. Morda pa le še bo kdaj kakšen zbor s kompetentnim gostom, da se dobil že kakšen odgovor.

Ker upanje umre zadnje, na koncu upam, da bo kmalu uresničena že zimzelena obljuba o enakomernem razvoju vseh delov občine in tako ne bo naš kraj pojem zaostalosti  in predmet izletov v preteklo tisočletje. Izgovorov za vedno večje razlikovanje v posameznih delih občine pač ne sme biti.

Janče Gartner
Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47