Otvoritev multikulturnega Udarnika

Zavod Udarnik, ponedeljek, 31. maj 2010 ob 17:25
Kino Udarnik

Kino Udarnik

Enotedenski program prebujanja Udarnika se je danes prevesil v drugo polovico. V prvih štirih dneh od ponedeljka naprej smo se poslovili od stare tradicije Udarnika kot zgolj kina ter že nekoliko nakazali dodatne možnosti, ki jih ponuja, konec tedna pa prinaša še veliko bolj tematsko pester in širok spekter dogajanja. Stara kinodvorana se bo od danes do nedelje pokazala v popolnoma novi luči in se prelevila v moderno multikulturno dvorano, kjer bodo svoje mesto ob filmu našle tudi številne druge kulturne oblike.

Pretekli dnevi so bili v veliki meri v znamenju nostalgije, sodoben pridih kinu pa so dali večerni glasbeni dogodki z odličnimi mariborskimi DJ-ji, kot so Jamie Ricaro, Immortal, Kozmonavt in Puree. Kar nekaj Mariborčanov si je z zanimanjem prišlo pogledat, kaj se dogaja z doslej spečo dvorano v centru mesta – štiri filmske predstave je skupno obiskalo nekaj manj kot 300 gledalcev, na glasbenih večerih pa se jim jih je pridružilo še enkrat toliko.

Nekateri ob vrnitvi v Udarnik niso mogli zadržati solz, tako kot legendarna prodajalka kart Marija Sajko, ki je na ponedeljkovi premieri še enkrat častno prevzela svojo nekdanjo funkcijo. »Zelo sem vesela, da se ljudje spet vračajo v Udarnik. Spomnim se tako zlatih časov dvorane, ko so ljudje ostajali brez kart, kot tudi klavrnega konca, ko so sedeži večinoma samevali, in upam, da se z mlado generacijo znova vračajo prvi,« je med drugim povedala Sajkova, ki je bila za svoj dolgoletni trud in neizmerno prijaznost deležna bučnega aplavza občinstva.

Mladini in glasbenim navdušencem pa medtem k srcu že prirašča novi predprostor, kjer je iz stare blagajne nastal oder, iz sten pa razstavni prostor za slike, fotografije, videe in vizualizacije. »Sprememba je neverjetna. Bežno se še spomnim tega prostora od prej in moram reči, da sem lepo presenečen. Ambient je odličen, glasba kakovostna, skratka, uživam,« je komentiral eden izmed obiskovalcev, ki je med zadnjimi zapuščal Udarnik včeraj zvečer.

A vrhunec »udarniškega« tedna šele prihaja. Tempo dogajanja se bo dvignil že danes, saj sta na sporedu dva zelo zanimiva in v Mariboru še nevidena dogodka. Od 19. ure naprej se bo skozi projekcijo lanskih nagrajencev in pogovor z organizatorji predstavil festival animiranega filma Animateka 09, ob 21.30 bo na vrsti premiera predavanja Podoba-glasba, ki bo na kreativen in strokoven način predstavilo aktualne ter inovativne glasbene videe, večer pa bo z zvoki indieja in britpopa zaključil DJ David.

Osrednji dan dogajanja v obujenem Udarniku bo jutri, ko so na sporedu številni dogodki na različnih prizoriščih. Začelo se bo že ob 10. uri dopoldne v Mestnem parku s plesno predstavo Dotik granitnih kock. Opoldne bosta sledili ulična gledališka uprizoritev Zrcaljenje na Jurčičevi ulici in kreativna obnova starih koles MariBAJK v amfiteatru, vso dnevno dogajanje pa bo v živo spremljal radio MARŠ. Ob 17. uri se bomo v podporo okolju in človeku bolj prijazni prometni kulturi zbrali v kritično maso in s kolesi naredili krog po mestu ter se čez eno uro vrnili na impro-šov Bande Ferdamane, kateremu bo ob 20. uri sledila uradna otvoritev. Večerne ure bodo zaznamovane s plesom in gledališčem - na Grajskem trgu bo plesna predstava Sprejmeš izziv?, v amfiteatru pa lutkovna predstava Štiri. Pester dan se bo zaključil z otvoritveni zabavo, na kateri bodo svoje glasbene spretnosti pokazali raper Emkej in za njim udarniški DJ-ji ter VJ-ji.



Več v Glasba in film