Znan je datum proslave ob 150-letnici I. slovenskega tabora

Pred desetimi leti, ob 140-letnici tabora, je slavnostni govornik bil takratni predsednik Vlade RS, Janez Janša

Prlekija-on.net, nedelja, 14. januar 2018 ob 21:13
Park I. slovenskega tabora

Park I. slovenskega tabora

Za vse Slovence je pomemben datum 9.8.1868, ko je bil v Ljutomeru prvi slovenski tabor, ki se ga je udeležilo preko sedem tisoč ljudi in za katerega imajo največ zaslug Božidar Raič ter domačini Anton Klemenčič, Jakob Ploj in Ivan Kukovec - vsi pomembni narodno politični delavci.

Prirejanje množičnih političnih in kulturnih zborovanj na prostem, ki je na Slovenskem potekalo med letoma 1868 in 1871, je imelo za Slovence velik afirmativen pomen. O taborih so takrat obširno poročali domači časopisi in tudi številni časniki po monarhiji, predvsem osrednji dunajski. Zanimanje zanje se je širilo tudi prek slovenskih nacionalnih meja. Danes se temu prazniku posveča bolj malo pozornosti. Tabor je potekal v takratnem Sršenovem logu, sedanjem Parku I. slovenskega tabora.

Med letoma 1868 in 1871 se je na slovenskem etničnem ozemlju zvrstilo 17 taborov, prvi je bil v Ljutomeru. Cesarsko namestništvo v Gradcu je zborovanje sprva prepovedalo, vendar ga je liberalnejši notranji minister pozneje le dovolil. Za predsednika je bil izvoljen Radoslav Razlag, ki je bil tedaj ena osrednjih slovenskih političnih osebnosti in poznejši kranjski deželni glavar. Prvi slovenski tabor je bil mogočna manifestacija prebujanja slovenske nacionalne zavesti in v tem smislu pomemben dogodek v novejši zgodovini našega naroda.

Osrednja slovesnost ob 150-letnici I. slovenskega tabora, ki jo obeležujemo letos, bo v nedeljo, 5. avgusta. To je razvidno tudi iz koledarja dogodkov, ki je bil objavljen v zadnji številki ljutomerskih občinskih novic, Novičke. Dan prej bo Prleški sejem, še dan prej pa slavnostna prireditev ob 62. prazniku Občine Ljutomer.

Pred desetimi leti, ob 140-letnici tabora, je slavnostni govornik bil takratni predsednik Vlade RS, Janez Janša, zvrstili pa so se tudi številni drugi govorniki. Janšev govor si lahko preberete tukaj. Glede letošnjega programa še ni podrobnosti, predvideva pa se, ta bo tudi letos v Ljutomeru ob slavju visok slovenski politični vrh.

Nekaj utrinkov slavja pred desetimi leti si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji.

Prireditve 2018


Več v Kultura in izobraževanje