ZR grafika obeležuje srebrni jubilej

Zdravko Ravnikar je najprej 20 let delal v tovarni, zdaj pa že njegovo podjetje ZR grafika, obeležuje 25 letnico obstoja

Prlekija-on.net, torek, 16. januar 2018 ob 13:24
ZR grafika

ZR grafika

Podobno kot se dogaja še dandanes, ko nekateri posamezniki ostajajo brez redne zaposlitve in iščejo nove priložnosti, se je dogajalo tudi pred dobrimi petindvajsetimi leti, ko smo doživljali politične, družbene ter ekonomske spremembe. Med tistimi, ki so takrat iskali svojo novo priložnost je bil tudi Zdravko Ravnikar iz Gornje Radgone. V delu stanovanjske hiše se je namreč začel ukvarjati z grafično obrtjo. Ob zaposlitvi v radgonskem podjetju Elrad je bil od leta 1990 le popoldanski obrtnik. Leta 1993 pa je tudi uradno ustanovil podjetje ZR grafika, ki tako letos obeležuje že svojo petindvajseto obletnico obstoja. Kot da bi začel včeraj, a je minilo že četrt stoletja.

Sicer se je že kmalu pokazalo, da je le en prostor premalo, zato je izpraznil še garažo in jo namenil obrtni dejavnosti. Ker pa tudi to ni bilo dovolj, je leta 1995 preuredil še spodnji del hiše in ga namenil za pisarne ter pripravo za tisk. A čez čas so tudi ti vsi prostori postali pretesni, zato so Ravnikarjevi oktobra 2001, ob njih, tik ob glavni cesti Maribor – Murska Sobota, začeli graditi nov, sodoben poslovno-proizvodni objekt, v katerega so se preselili maja 2005. Širitev družinskega podjetja je vzpodbudila mlajšega sina Uroša, da je postal inženir grafične tehnologije. Starejši sin Aleš pa je končal višjo komercialno šolo. S tehničnimi in komercialnimi znanji sta v začetku leta 2010 prevzela podjetje od očeta, ki se je upokojil. Ob njiju so zaposleni še trije delavci.

Osnovna dejavnost podjetja je bila najprej sitotisk ter grafično oblikovanje. Kasneje pa so svoj program razširili na računalniško izrezovanje samolepljivih napisov, lepljenje napisov na avtomobile ter tisk transparentov. Po nekaj letih so dejavnost izpopolnili tudi z digitalnim tiskom velikega formata. V podjetju ZR grafika so se torej specializirali za grafiko, ki ob digitalnem tisku, zajema še sitotisk na različne materiale, kot so denimo tekstil, papir, plastika in podobno. Razpolagajo z večimi tiskalniki za izdelavo velikoformatnih ter UV izpisov na papir, transparente in samolepljive materiale ter posredno na vozila in za izdelavo tabel. Seveda se je z vstopom Slovenije v Evropsko unijo tudi pri njihovem poslovanju marsikaj spremenilo, saj je poslovanje postalo veliko enostavnejše. Dobili so nove stranke tudi onstran slovensko-avstrijske meje. Tako, da s svojimi storitvami zalagajo številna avstrijska podjetja.

Ob tem pa ne pozabljajo domačih velikih in malih kupcev oziroma odjemalcev, s katerimi negujejo dobre poslovne odnose in jih hkrati obveščajo o novostih. Sicer pa sodelujejo tudi s številnimi oglaševalskimi agencijami, s katerimi so že bili večkrat nagrajeni pri skupnih projektih doma in v tujini. Skrb za "odličnost in stoodstotnost", kot pravijo v ZR grafiki, pa ni namenjena le izdelkom in kupcem, ampak tudi podobi njihovega vzorno urejenega poslovno-proizvodnega objekta in njegove okolice. Kot ene vrste predpriprave v petindvajsetletnico njihovega podjetja, so tekom prejšnjega leta v celoti spremenili celostno grafično podobo podjetja ter logotip, ki sta bila odlično sprejeta.

Kje jih najdemo?
Prebivalci Gornje Radgone in okolice jih poznajo, ob tem so gotovo redki mimo vozeči ali sprehajalci, ki se ne bi zazrli v lepo travno zelenico, ki se na obronku mesta Gornja Radgona, na začetku Ljutomerske ceste, bohoti pred podjetjem ZR grafika. Prav tam, kjer se že začenjajo nakupovalna središča, kjer stoji bencinski servis, kjer je sodobna ročna avtopralnica, ter še kaj, brezhiben izgled in skrbno urejena okolica, sta gotovo dodana vrednost, ki krasita uspešno in znano radgonsko podjetje družine Ravnikar, ZR grafika. Nemara so to spoznale tudi njihove številne stranke oziroma kupci, tako domači kot tisti iz tujine...


Več v Gospodarstvo