Kdo zdaj laže: sedem županov ali ena županja?

Dejan Karba, sobota, 20. januar 2018 ob 17:4711
Dejan Karba, foto: Tomi Lombar/Delo

Dejan Karba, foto: Tomi Lombar/Delo

Oktet vodilnih mož in žene iz občin na desnem bregu Mure naj bi se zaradi novega vodovodnega sistema sestal še ta mesec. V Ljubljani, pri okoljski ministrici Ireni Majcen, katere politični pedigre je v stranki (DeSus), s katero ima ljutomerska občina, tako pišejo sami, »pogosto drugačna stališča«.
Kot gre razumeti sedmerico županov, do tega sestanka (kadarkoli pač že bo) ne bodo vlagali (nepotrebnih) tožb zoper občino Ljutomer in njeno samopašno oblast, kar je dobro in je prav. V taborskem letu se res ne spodobi, da bi se Prlek dvignil zoper Prleka.

Drži. Vodovodni sistem C je poleg čiste vode, katere polna usta je imela aktualna županja v dnevih pred zadnjimi občinskimi volitvami, Prlekom natočil tudi nekaj grenkega pelina: Med tem, ko nekateri tarnajo nad azbestnimi cevmi, ki jih kljub novemu vodovodu še vedno uporabljajo, imajo prav tudi tisti, ki opozarjajo na samoprispevek, s katerim so pred desetletji sami zgradili vodovodno infrastrukturo, le-ta pa je zdaj – nedotaknjena in tista ista - v lasti javnega podjetja in zanjo plačujejo najemnino.
Ni jih malo, ki opozarjajo na slabe materiale, ki jih je Evropa prek novega vodovoda zakopala v prleška tla in vse več je tistih, ki prav zaradi takšnih anomalij ne verjamejo več v družbeni  konsenz.

Vse to (in seveda še več) dobro vedo tako župani (in županja) kot strokovni delavci po občinah. Kaj vse mi je pred leti govoril eden od teh in mi povedano dokazoval tudi z dokumenti, a je le nekaj ur kasneje za katedrom, ob katerem je sedela tudi prva dama ljutomerske občine, vse to predrugačil in tam prisotnim delil sladke bombončke! Zakaj to delaš, sem ga vprašal, zakaj si lagal? Veste, kaj mi je odgovoril? Da zato, ker ga je strah. Strah za službo, da ga je strah županje, ki mu grozi. Te iste županje, ki te dni prek osebne internetne propagandne platforme piše, da se bodo »tisti, ki poglabljajo mržnjo med nami kolegi župani, na koncu smejali.«. Mržnje?!

Kje pri vsej zdravi pameti gospa magistra, gospa županja, gospa koordinatorica C sistema, gospa predsednica Sr(e)čne skupnosti in gospa vršilka dolžnosti soproge predsednika ljutomerske krajevne skupnosti Olga Karba vidi mržnjo? V tem, da so prevarani kolegi skočili po pomoč k najodgovornejši sogovornici v državi na tem področju? Mar želi županja povedati, da so Franc Pižmoht (Apače), Janez Rihtarič (Radenci), Miroslav Petrovič (Sveti Jurij ob Ščavnici), Stanislav Rojko (Gornja Radgona), Branko Belec (Križevci), Slavko Petovar (Veržej) in Stanko Ivanušič (Razkrižje) polni mržnje zato, ker za razliko od nje pošteno sledijo temu, kar so v dobri veri podpisali tako oni kot ona? Kaj in kdo pri Bogu svetem daje Olgi Karba to suverenost, da pobalinsko ozmerja svoje kolege z lažnivci, ko piše javnosti, da na njeni občini ne verjamejo temu, kar je sedmerici županov povedala okoljska ministrica?

Če županja ljutomerske občine res resno misli v vsem, kar glede vodovoda nonšalantno govori in piše, potem naj nemudoma obišče vse kolege župane in jim dokaže svoje besede. Pokliče naj okoljsko ministrstvo in jim pove, da njihova ministrica nima pojma, da laže. Če je res tako poštena in pametna, prebrisana in iznajdljiva, kot meni, da je, potem ji bo zagotovo uspelo. Seveda naj pri vsem ne pozabi omeniti tudi tega, da je prav ona - Olga, ki po lastnem prepričanju prav vse sfolga - koordinirala oz. vodila projekt C, in da prav ona v dveh letih od uradnega konca del ni uspela pri izvajalcih, da bi sanirali vse tisto, kar je narobe!

Verjetno si nihče izmed mladoslovencev, ki so pred stopetdesetimi leti organizirali Prvi slovenski tabor ni nadejal, da bodo njihovi dediči – suvereni, svobodni in samostojni - kdaj takole zavozili. Pa tukaj sploh ni govora o razdvajajočih in žgočih nasprotjih med domorodnimi klerikalci in liberalci, katerim so se organizatorji taborov takrat na veliko izogibali. Ne. Nevsakdanja genialnost aktualnega vodstva prleške prestolnice, ki namesto iskanja najmanjših skupnih imenovalcev raje brodi po politični kakofoniji je to, da se Ljutomerčani prav zaradi takšnega vodenja občine ne znamo več obnašati kot suverena in neustrašna, nerazdvojena skupnost z jasnimi cilji!

Dejan Karba

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.
Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47