Občina Ljutomer ni prejela odgovora, kaj so uradna stališča ministrstva, glede Sistema C

Občina Ljutomer bo v roku 15 delovnih dni predstavila rešitev – tudi ministrici, če bo želela, so sporočili

Prlekija-on.net, petek, 26. januar 2018 ob 09:08
Olga Karba in Irena Majcen

Olga Karba in Irena Majcen

V petek, 26. januarja, je bil ponovno sklican sestanek glede Sistema C pri ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen. Iz Občine Ljutomer so medtem poslali izjavo za javnost, kjer navajajo, da od ministrstva niso prejeli odgovora o tem, kaj so uradna stališča ministrstva prav tako ne dnevnega reda sestanka.

Kot je znano, so župani sedmih prleških občin, 19. januarja sklicali skupno novinarsko konferenco, kjer so predstavili trenutno stanje in problematiko, ki smo ji v Sisitemu C priča pri urejanju vprašanja enotnih cen omrežnine in vodarine ter predaje nove infrastrukture v najem in upravljanje skupnemu upravljalcu. Predstavili so tudi domnevne odgovore ministrice, za katere pa na Občini Ljutomer ne verjamejo, da jih je podala ministrica. Ministrica tega ni ne zanikala ne potrdila.

Spodaj objavljamo celotno izjavo za javnost Občine Ljutomer in sporočilo ministrici od županje, mag. Olge Karba. Iz MOP-a so popoldan poslali sporočilo za javnost, kjer opozarjajo na projektne zaveze.


IZJAVA ZA JAVNOST

OBČINA LJUTOMER BO V ROKU 15 DELOVNIH DNI PREDSTAVILA REŠITEV – TUDI MINISTRICI, ČE BO ŽELELA

Župani so v imenu ministrice za okolje, gospe Irene Majcen, seznanili 19.1.2018 javnost z njenimi stališči do pomurskega vodovoda - Sistem C, med drugim, da je enaka cena omrežnine in vodarine v vseh občinah kohezijska zaveza RS, kar ne drži.

Na to in podobne napačne navedbe smo isti dan opozorili javnost in ministrico osebno. Podvomili smo, da jih je izrekla ministrica.

Vendar ministrica tega ni ne zanikala ne potrdila. Na e-pošto županje s vprašanji glede tega je zgolj poslala vabilo za dne 26.1.2018, s temo “sistem C”. Sodelavka iz njenega kabineta je dodala pripis, da parkirna mesta pred stavbo niso zagotovljena. Odgovora o tem, kaj so uradna stališča ministrstva, ki se več ne bodo spreminjala, nismo prejeli, prav tako ne dnevnega reda.

Želi sestanek, kot so povedali župani 19.1.2018, da predstavi županji občine pomen spoštovanja zavez med ljudmi in občinami.

Kot smo že sporočili, ocenjujemo, da je to precej nenavaden namen sklica sestanka.

Upoštevajoč zgoraj navedeno in upoštevajoč dejstvo, da želimo predstaviti predlog rešitve nastale situacije, smo ministrici predlagali novi rok srečanja, saj priprava konkretnih novih rešitev terja vsaj 15 delovnih dni, upoštevajoč dejstvo, da JPP, ki je dolžno pripraviti Elaborat v skladu z uredbo, to odločno zavrača in s tem ne spoštuje pravnega reda RS, posledično pa zavlačuje s predložitvijo zahtevanega Občini Ljutomer, za lažjo odločitev.

Priloga: Sporočilo ministrici, z dne 26.1.2018


Več v Politika