Druga izdaja vodnika »Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih«

UŠF v 21. letih izdala kar trideset knjižnih naslovov

Filip Matko Ficko, četrtek, 1. marec 2018 ob 21:29
Druga izdaja vodnika »Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih«

Druga izdaja vodnika »Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih«

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), ki ima svoj sedež v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je v času svojega delovanja, v minulih 21-ih letih izdala kar 30 knjig z različno vsebino, samo v minulem mandatnem obdobju osem. Ob letošnjem zboru ustanoviteljev UŠF pa je izšla druga izdaja vodnika »Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih«.

Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih je bogata zbirka spominske in druge drevnine in je živi spomenik žrtvam trpljenja zaradi fašizma in nacizma ter opomnik bodočim rodovom. Vrt je zavarovana vrtno arhitekturna dediščina in je vključena v mrežo devetih vrtov in arboretumov v Sloveniji.

Uvodnik tokratnega vodnika, ki je izšel v 1000 izvodih, je namenjen spominu na častnega člana UŠF, akademika dr. Antona Vratušo - Vrana, ki je umrl lani v 102. letu svojega življenja. Ta zapis pravi: »Drugo, dopolnjeno izdajo Vodnika posvečamo častnemu članu Ustanove, akad. dr. Antonu Vratuši (1915 - 2017), soustanovitelju Ustanove in nepogrešljivemu sodelavcu v vsem njenem dosedanjem delovanju. Akad. dr. Anton Vratuša je dal izjemno ustvarjalen prispevek za ohranjanje in razvoj Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih ter uveljavljanje njegovega svobodoljubnega in humanističnega poslanstva ter pri ustanavljanju Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija in njenem delovanju na kulturnem, znanstvenem, izobraževalnem, mednarodnem in na področju produktivnega medgeneracijskega sodelovanja ter za njeno vse bolj prepoznavno aktivno vlogo v lokalnem, slovenskem in čezmejnem okolju.«

Vodnik »Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih« na 74 straneh predstavi zemljevid - karto vrta z vsemi potmi in označbami ter opisi kar 98 izbranih drevnin (iglavci, listavci), grmovnice, skulpture ter objekte v vrtu. So pa še poglavja: Vrt spominov - prostor s simboličnim sporočilom; Sprehod po vrtu; Življenje v Vrtu in njegov razvoj ter zapis o UŠF, ki skrbi za Vrt.

Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih ima svojo himno in to je pesem partizanskega pesnika Karla Destovnika - Kajuha »Bosa pojdiva dekle obsorej« (zapisana maja 1943), pa tudi pevski zbor, to je Moški pevski zbor »Slava Klavora« iz Maribora. V Vrtu je veliko spominskih skulptur številnih umetnikov, je pa na voljo tudi razstavni prostor, kajti v Vrtu je zgradba Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Mimo Vrta vodi Pomurska planinska pot (lani je praznovala svojo 50-letnico !), kakor tudi Keplerjeva zvezdna pot (v spomin na Johannesa Keplerja, protestantskega izgnanca, ki se je zadrževal na Petanjcih), pa tudi dve poti kolesarjev: »Mokra pustolovščina, Goričko« ter »Povežimo nekoč skupni cerkveni (protestantski) prostor Puconci - Bad Radkersburg (avstrijska Radgona)«.