Pod težo mokrega snega, popustile številne strehe

Moker sneg je v torek in sredo povzročil precej težav, saj so pod njegovo težo popustile številne strehe hiš, predvsem v Spodnjem Podravju

Prlekija-on.net, četrtek, 8. marec 2018 ob 09:18
Porušena streha v Ptujski Gori, foto: PGD Ptujska Gora

Porušena streha v Ptujski Gori, foto: PGD Ptujska Gora

Zima se očitno v teh dneh poslavlja, po obilnem sneženju še v začetku tedna, je v naslednjih dneh prišla občutna otoplitev, temperature pa se bodo ob koncu tedna povzpele vse do 15 stopinj C. Ob tem je tudi Uprava RS za zaščito in reševanje izdala opozorilo, saj so zaradi velikih količin napluženega snega sistemi za odvodnjavanje ponekod zamašeni, zato priporočajo, da jih pregledate in po potrebi očistite.

Moker sneg pa je v torek in sredo povzročil tudi precej težav, saj so pod njegovo težo popustile številne strehe hiš, predvsem v Spodnjem Podravju.

Uprava RS za zaščito in reševanje tako poroča, da je v torek, 6. marca, ob 11.50 v kraju Strjanci, občina Ormož, pod težo snega popustila streha stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bresnica in Podgorci so s strehe odstranili sneg in s folijo prekrili poškodovan del strehe. Ob 15.45 se je v Stopercah v občini Majšperk zaradi teže snega delno porušila streha lesenega gospodarskega poslopja. Posredovali so gasilci PGD Stoperce, ki so odstranili porušeno strešno konstrukcijo in polomljeno kritino ter z nepoškodovanega dela strehe odstranili sneg.

V sredo, 7. marca, ob 7.40 se je v Ptujski Gori, občina Majšperk, zaradi teže snega porušila streha gospodarskega poslopja. Posredovali so gasilci PGD Ptujska gora. Objekt so zavarovali, podprli in odstranili nevarne predmete. Ob 8.52 se je v Majskem vrhu, občina Videm zaradi teže snega porušila streha gospodarskega poslopja. Posredovali so gasilci PGD Videm, ki so objekt zavarovali, podprli in odstranili orodje.

Ob 9.46 je v naselju Polenci, občina Dornava, velika količina snega ogrožala streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polenšak so odstranili sneg s strehe površine 200 kvadratnih metrov. Ob 10.40 je v naselju Veliki Okič, občina Videm, velika količina snega ogrožala streho gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Leskovec so odstranili sneg s strehe površine 250 kvadratnih metrov.



Ob 13.09 je v naselju Sejanci, občina Sveti Tomaž, velika količina snega ogrožala gospodarski objekt. Gasilci PGD Savci so sneg odstranili in podprli nosilno konstrukcijo. Ob 16.19 so v kraju Ptujska Gora, občina Majšperk, gasilci PGD Ptujska gora odstranili porušeno streho z gospodarskega objekta. Ob 16.39 je v kraju Strjanci, občina Ormož, sneg ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci PGD Bresnica so sneg odstranili in ponovno prekrili streho poškodovanega objekta.



Ob 17.21 so v kraju Mezgovci, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Trnovci prekrili poškodovano ostrešje gospodarskega poslopja. Ob 22.35 je v Apačah, občina Kidričevo, pod težo snega začela popuščat streha gospodarskega objekta. Gasilci PGD Apače so z dodatnimi stebri fiksirali podporne stebre strešne konstrukcije.

Topleje bo
Vremenoslovci napovedujejo, da bo v četrtek sprva pretežno oblačno in ponekod tudi megleno, krajevne padavine bodo dopoldne ponehale in od zahoda se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu Slovenije od 7 do 13 stopinj C. V petek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 5, najvišje dnevne od 7 do 14 stopinj C.

V soboto bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni polovici države bo občasno rahlo deževalo. Na vzhodu Slovenije bo še deloma jasno in suho vreme. V nedeljo bo oblačnost naraščala. Popoldne bodo padavine od zahoda zajele večji del države. Oba dneva bo ponekod pihal jugozahodni veter.


Več v Narava