Minister mag. Dejan Židan ob mag. Normi Bale

Obiski v Apačah, Gornji Radgoni in Radencih

Filip Matko Ficko, petek, 9. marec 2018 ob 20:302
Zbrani ob zaključku pogovora na mostu

Zbrani ob zaključku pogovora na mostu

Območna organizacija Socialnih demokratov Gornja Radgona, ki jo vodi Dejan Berić, je ob predstavitvi kandidatke te stranke na prihodnjih volitvah v volilnem okraju Gornja Radgona, mag. Norme Bale, pripravila v petek, 9. marca popoldne, še obisk predsednika stranke SD mag. Dejana Židana, ki je tudi podpredsednik vlade RS ter aktualni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Opravljeni so bili obiski in razgovori v Apačah, Gornji Radgoni in Radencih.

V Apačah je bil ob 15. uri organiziran ogled kanala - potoka, ob katerem je nekoč delovalo 11 mlinov (danes eden, drugega se pripravlja), ki so ga leta zaprli, leta 1999 zanj pripravili idejni projekt obnove, leta 2012 in 2013 se je pričelo s čiščenjem struge, leta 2016 pa je bila ustanovljena Civilna iniciativa za oživitev kanala - potoka in vloženih je že bilo 25 tisoč evrov iz občinskega proračuna Občine Apače. Stroka se doslej še ni izrekla. Z vsem tem je gosta, mag. Dejana Židana, seznanil Boris Edšidt.

Ob 16. uri se je v prostorih podjetja Transport Rojko (Gregor Rojko s.p.) na Meleh pričel razgovor z ministrom Židanom, ki ga je sklical predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona Vlado Rojko. Sodelovali so direktor podjetja Radgonske gorice d.d. Borut Cvetkovič, direktor podjetja Elrad International d.o.o. Branko Šeruga, direktor podjetja Odelo Slovenija Davorin Dobočnik, direktor podjetja Var d.o.o. Anton Mlakar in župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko. Prisotni so bili članice in člani lokalnih odborov stranke SD, zatorej je vse pozdravil predsednik Območne organizacije SD Dejan Berić, za njim pa še kandidatka na volitvah mag. Norma Bale, ki je pogovor z gospodarstveniki tudi usmerjala.

Uvod o potrebi nove industrijsko - poslovne cone (danes je na tem področju gozd !) ter dosedanje aktivnosti v zvezi z njo je predstavil župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, za njim pa so o tej prepotrebni pridobitvi za širitev svoje dejavnosti govorili predstavniki prej naštetih podjetij. K vsemu je pritrdil minister Židan, ki pa je opomnil, da pač mora prej Občina Gornja Radgona storiti »osnovne korake«, da bo prebivalstvo v okolju to novo industrijsko - poslovno cono tudi podprlo. Iz tega lahko izluščimo povzetek mag. Norme Bale: »Če bo to zgodba s srečnim koncem, bo Gornja Radgona v industrijski coni Mele - GR 53 pridobila med 300 ali celo 500 novih delovnih mest, podjetja bodo ostala v občini, v industrijski coni bodo našli prostor tudi posamezni obrtniki, ki se sedaj s svojo dejavnostjo drenjajo v centru mesta, kar povzroča prometne zastoje in ogroža varnost, pričakovati je dvig konkurenčnosti v obmejnem prostoru, katerega učinki segajo vsaj 40 kilometrov v notranjost od meje, sproščeno Jurkovičevo ulico in najbrž hotel ter prostor za širitev stanovanjsko - poslovne cone na Panonski ulici, kar bo generiralo nov zagon storitvene dejavnosti, kulturnega turizma v mestu, predvsem pa bo spodbudilo doseljevanje. Ob industrijski coni je predviden tudi manjši memorialni prostor, posvečen spominu Marije Rožman, ki so jo kot aktivistko mladih in podpornico partizanom 20. februarja 1945 na tem kraju na grozovit način umorili Kozaki (Vlasovci). Logična posledica je ureditev pločnika in cestne razsvetljave. Ker so podjetja, ki se morajo širiti, tudi srednje in visoko tehnološka, lahko pričakujemo tudi boljšo izobrazbeno strukturo med mladimi. Hkrati bo to nova priložnost tudi za katerega izmed 30 tisoč slovenskih emigrantov, ki trenutno delajo v sosednji Avstriji. Morda, dolgoročno pa podjetniki govorijo tudi o vzpostavitvi industrijskega grozda, ki ima dokazano izjemne sinergijske učinke na široko regijo.«

Po pogovoru v Gornji Radgoni se je minister Židan podal še na ogled strokovnega ocenjevanja salam v prostorih hotela Radin v Radencih, ki ga je v okviru že tradicionalne 22. salamiade pripravilo Turistično društvo Radenci pod vodstvom predsednice Karmen Žibret Kavčič.


Več v Politika