Svetovno priznana fotografinja se predstavlja v Gornji Radgoni

Štefi P. Borko: Transilvanija skozi objektiv!

Prlekija-on.net, sobota, 10. marec 2018 ob 08:18
Štefi P. Borko: Transilvanija

Štefi P. Borko: Transilvanija

Pred številnimi fotografi, fotografskimi mojstri in ljubitelji dobre fotografije, so v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona, odprli enkratno razstavo vrhunskih fotografij domače in mednarodno priznane fotografske mojstrice Štefi P. Borko. Fotografije nastale med njenim enotedenskim potepanjem po romunski pokrajini, je avtorica pripravila za razstavo, katero je poimenovala kar »Transilvanija«. Ena najboljših slovenskih fotografinj je domačinom v Transilvaniji prišla v zasebnost in dušo, tako da so nastale še bolj domače, a po drugi strani vrhunske fotografije.

Prisotne na otvoritvi razstave, katero se izplača ogledati vse tja do 15. aprila, je pozdravila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona Tatjana Karba Kotnik, avtorico je predstavila Anja Patekar, o sami razstavi pa je spregovoril avtoričin življenjski sopotnik Ivo Borko, sicer predsednik domačega foto kluba Proportio divina in Foto zveze Slovenije, ki je bil prisoten ob nastajanju fotografij za razstavo. Sicer pa ker so razstavo odpirali na praznik žensk, seveda ni manjkalo niti rožic in obdarovanj.

Čeprav je avtorica poimenovala to razstavo pomenljivo »Transilvanija« to nikakor ni razstava popotne fotografije, še manj fotoreportaža, čeprav je tudi eno in drugo. Je namreč mnogo več! Rdeča nit razstave so fotografije ljudi, ki jih je ujela v svoj objektiv v Transilvaniji, v Romuniji, še do nedavnega zaprti, skoraj nedostopni, skrivnostni deželi onstran železne zavese. "Dežela pa je, ko se je enkrat odprla, ponudila obiskovalcem vse kar si lahko le zaželijo: lepe pokrajine in mesta, podeželje, ki izgleda kot, da se je tam čas že zdavnaj ustavil in predvsem gostoljubne in prijazne ljudi. Dežela, v katero se človek zaljubi, sploh če jo pogleda skozi objektiv. In prav to se je zgodilo tudi Štefi, ki jo je v zadnjih letih obiskala trikrat in jo spoznavala tudi s pomočjo romunskih fotografskih prijateljev, ki so ji omogočili, da je prestopila še zadnjo prepreko, namreč jezikovno in ji odprli vrata, da je vstopila v njihov svet, še vedno tako zelo drugačen od našega. Z ljudmi je hitro navezala pristne stike, ti so se ji odprli, se ji zaupali in brez zadržkov stopili pred njeno kamero. Fotografirala jih je med delom, v domovih, med praznovanji, dovolili so ji, da jim je sledila celo v božje hrame. Ker jih je večino slikala v interierih, je v glavnem uporabljala širokokotnik, ki je morda nekoliko manj prijazen do samih obrazov, zato pa so »njeni ljudje« prikazani celovito z njihovimi razpoloženji, občutji, mislimi tudi pomanjkljivostmi in predvsem postavljeni v čas in prostor. Odvisno od tega, kaj je hotela posebej poudariti, jih je posnela v barvi ali monokromatsko", je razstavo predstavil Ivo Borko.

Izbranost motivov, brezhibna kompozicija in likovna prečiščenost posnetkov omogočata, že pri površnem ogledu fotografij, prvovrstni vizualno-umetniški užitek. Pozornejši gledalec, ki si bo vzel več časa in odstiral plast fotografije za plastjo, bo odkrival v posnetkih zgodbe življenja, ki jih je avtorka tako lepo prikazala in ki so tako drugačne in istočasno tako univerzalne. "In če se v umetniški fotografiji, za razliko od dokumentarne, pogosteje vrednoti likovna govorica bolj kot vsebina (motiv) in obratno oz. gre za večni boj med kako in kaj, morata biti, tako umetniška kot dokumentarna fotografija in to ne glede na prevlado ene ali druge, če želimo dobre rezultate, vedno usklajeni. In to te fotografije so in zato je ta razstava mnogo več", je še dejal Ivo Borko, MF FZS, EFIAP/D1, ESFIAP.

Štefi P. Borko je sicer doktorica veterinarske medicine iz Gornje Radgone. Dela kot specialist male prakse v Veterinarski bolnici Lenart. S fotografijo se ukvarja od leta 2007, bolj resno pa od leta 2008, ko je s prijatelji soustanovila FK Proportio divina Gornja Radgona. Sprva se je ukvarjala s popotno fotografijo in krajino, sedaj pa tudi s portretom, aktom in dokumentarno fotografijo in znotraj tega še posebej s t.i. »socialno fotografijo«. Do sedaj je imela 14 samostojnih razstav, sodelovala pa je na več kot 350 skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoje fotografije je prejela že več kot 180 nagrad. Na podlagi uspehov ji je Fotografska zveza Slovenije leta 2014 podelila razstavljalski naslov mojster fotografije FZS (MF FZS), Svetovna zveza za fotografsko umetnost (FIAP) pa leta 2017 kot prvi slovenski fotografinji naziv Excellence FIAP diamant 1. Bila je najuspešnejša razstavljalka FZS leta 2013 in 2. najuspešnejša leta 2014. Njen posnetek »Grandmothers companion« je bil proglašen za najuspešnejši posnetek FZS leta 2012 in 2013. FIAP jo je leta 2014 uvrstil med 20 svetovnih fotografinj za razstave »Women’s Photo Art in FIAP«, s katerimi se je predstavljal po svetu...


Več v Kultura in izobraževanje