Otvoritev parka generala Rudolfa Maistra

Na slavnostni prireditvi so odprli Park generala Rudolfa Maistra

Dejan Razlag, sreda, 23. junij 2010 ob 21:357
Odkritje spomenika

Odkritje spomenika

V sredo, 23. junija, so v Ljutomeru v počastitev praznika 25. junija - dneva državnosti, slovesno odprli Park generala Rudolfa Maistra. Slavnostna govornica je bila dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo Republike Slovenije. Idejno zasnovo za park je izdelal mariborski arhitekt Miran Krivec, avtorica spomenika Rudolf Maister Vojanov - general in pesnik, pa je Irena Brunec - Tébi.

V nagovoru zbranim sta se Franc Jurša in Ljubica Jelušič spomnila dejanj generala Rudolfa Maistra in njegove vloge v preteklosti, obrambna ministrica pa se je spomnila tudi na naše novodobne borce, ki so te dni v Južni Afriki bili bitko na nogometnem igrišču ter s tem požela velik aplavz.

Park sta slovesno odprla Franc Jurša in Srečko Tratnik, direktor podjetja PGP Ljutomer, ki je opravilo obnovitvena dela v parku. Spomenik Rudolf Maister Vojanov pa so slovesno odkrili Irena Brunec - Tébi - avtorica spomenika, Franc Jurša - župan Občine Ljutomer, Ljubica Jelušič - ministrica za obrambo RS ter Karl Erjavec, nekdanji minister RS.

Na prireditvi je nastopil združeni odrasli pevski zbor v občini Ljutomer pod vodstvom zborovodje Romane Rek in Pihalni orkester Kulturnega društva Ivana Kaučiča Ljutomer pod vodstvom dirigenta Simona Novaka.

Pêti slovenski javni spomenik generalu Rudolfu Maistru je edini v Sloveniji, ki prikazuje Rudolfa Maistra kot kulturnika, kot pesnika in bibliofila. Bronasti kip nagovarja obiskovalce s knjigo v roki, na njegovi desni strani pa stoji kompozicija, sestavljena iz knjig, na katere sta položeni uniforma in častniška kapa ter nanjo prislonjena generalova sablja. Kompozicija je izdelana na podlagi fotografij originalnih vojaških predmetov iz Maistrovega časa in simbolizira Maistrovo strastno zbiranje knjig z različno tematiko, na njegov vojaški poklic pa kaže posredno z zgodovinskimi vojaškimi atributi. Na stolu sedeči Maister je obrnjen proti parku, tako da bo iz parka viden iz vseh smeri. Za njim je železniški nasip, ki bo z leti prekrit z bogatim zelenjem. Poleg naravnega, poetično mirnega ozadja bo spomenik z vseh vidnih strani osvetljen.

Idejni vodja projekta in novega spomenika je predsednik Prleškega društva generala Maistra Milan Bolkovič - Bole, ki je za postavitev spomenika navdušil takratnega ministra za obrambo Karla Erjavca, župana občine Ljutomer Franca Juršo in predsednika Zveze društev 'General Maister' Milana Lovrenčiča.

Skupna vrednost obnovitvenih del parka je znašala dobrih 118 tisoč evrov skupaj z DDV. Kip so naredili na Madžarskem, denar za kip, ki je stal z davkom 50 tisoč evrov pa je občina lani prejela kot donacijo Zveze društev General Maister iz Ljubljane, občina sama pa je dodala slabih 15 tisoč evrov za izdelavo in postavitev podstavka.

Kip je zelo lep in Ljutomerčani smo lahko ponosni nanj.


Jernej četrtek, 24. junij 2010 ob 07:42

..rejdna gužba je bila! Mislec Na zdrovje Lačen

Makaveli četrtek, 24. junij 2010 ob 09:47

super...ali tu do mogle oz. bi mogle biti kamere ker toti spomenik pa igrala do v roki 1 leta v res slaben stanji...zakej...okoliska 2 lokala...

MHA četrtek, 24. junij 2010 ob 13:18

Tak kak so lepo park zrihtali z fejno trovo pa nizkin grmovjon, neke takšega bi nej na ploci naredli, seveda v meši obliki.

MHA četrtek, 24. junij 2010 ob 13:20

Res pa tudi pitaje cejta, kdej de se vandalizen pojavja v parki.

misekovi četrtek, 24. junij 2010 ob 13:46

Res pohvalno za park ka so ga zrihtali pa še čestitke ob otvoritvi. Moren pa rečti ka smo si šteli dol vsesti pri gasilsken dumi pa son nas dvakrt vkre tirali iz takših miz kere so bile prozne pa brez listeka ka bi bilo rezerverane (smo bili v civili) so nas tak pošikovali sen pa to kak kakše pošikhanzeke in smo te na kunci šli v Atlantis tan pa nas nihče neje hudo gleja. Žal zgleja ka če nisi v kravati ali pa od daleč ka si še v Lotmerki stalno nihče. Škoda pa tak fejn bi bilo tan sedeti. drugo leto se bon obleka v pošnara zgleja ka v Lotmerki še stalno uniforma neke pomeni.

Progress petek, 25. junij 2010 ob 09:42

Ja čudno no Mišek, mi smo med prvimi šli tan k mizam na pivo in pasulj, se je bilo vse zastonj.

Dejan petek, 25. junij 2010 ob 11:29

Ja morti pa je do te že s pasulon šlo malo na knap pa so mogli tote "nekravataše" natirati Hihihi

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.