GZ Križevci podelila naziv častni predsednik Dragotinu Rakušu in častni poveljnik Milanu Antolinu

Na Skupščini se je potrdilo novo vodstvo GZ Križevci. Predsednik GZ Križevci je tako postal Denis Čuk, poveljnik GZ Križevci pa je Miran Ros.

Prlekija-on.net, sobota, 17. marec 2018 ob 11:06
16. Skupščina GZ Križevci

16. Skupščina GZ Križevci

Na 16. Skupščini GZ Križevci, ki je potekala 15. marca v gasilskem domu v Berkovcih se je Dragotinu Rakušu podelil naziv častni predsednik, Milan Antolin pa je postal častni poveljnik GZ Križevci. Oba sta bila pobudnika za ustanovitev GZ Križevci, katera obstaja od leta 2002. Zaslužna sta za napredek in prepoznavnost zveze. Ob poteku mandata zapuščata vodenje na GZ Križevci s ponosom in dvignjeno glavo. Oba sta prejela priznanje za častnega člana zveze, plaketo in kipec Florjana.

Na Skupščini se je potrdilo novo vodstvo GZ Križevci. Predsednik GZ Križevci je tako postal Denis Čuk, poveljnik GZ Križevci pa je Miran Ros.

Dragotin Rakuša je aktiven gasilec že več kot 55 let. Najprej je deloval kot vodja mladine, nato kot predsednik PGD Radoslavci. 23 let je bil poveljnik PGD Križevci. Aktiven je bil tudi v organih GZ Ljutomer, kjer so mu bile zaupane odgovorne funkcije. Ob ustanovitvi GZ Križevci je bil najprej podpredsednik zveze, nato je 8 let opravljal delo predsednika GZ Križevci. Leta 1963 je opravil izpit za izprašanega gasilca, 10 let pozneje je pridobil naziv nižji gasilski častnik, nato je napredoval v čin nižji gasilski častnik II. stopnje. Vsakih 10 let je prejel značko za dolgoletno delovanje (10-50), leta 2008 pa je prejel še značko gasilskega veterana. Za opravljanje vestnega in doslednega dela v gasilstvu je prejel tudi gasilsko plamenico I., II. in III. stopnje. Svoje delo predsednika GZ Križevci je vedno opravljal vestno, zanesljivo in z veliko odgovornostjo, zato je tudi bil predlagan za častni naziv.

Milan Antolin je vstopil v gasilske vrste že leta 1966. Po opravljenem tečaju za izprašanega gasilca, se je takoj vključil v delo operative in nato postal poveljnik PGD Boreci. Vrsto let je bil tudi sektorski poveljnik in namestnik poveljnika GZ Ljutomer. Bil je tudi član mladinske komisije GZS in občinski poveljnik Občine Križevci. 16 let je opravljal delo poveljnika na GZ Križevci in je bil član poveljstva gasilske regije ter UO GZ Križevci. Leta 2013 je postal predsednik Regijskega sveta za Pomurje, član UO GZS in podpredsednik GZS. Dosegel je stopnjo višjega gasilskega častnika in opravil vrsto tečajev: za sodnika gasilsko-športnih disciplin, gasilskega strojnika, za inštruktorja, za vodenje večjih intervencij, za člane višjih poveljstev. Dobil je več značk za dolgoletno delo, nazadnje za 50 let in za 40 let v operativi. Prav tako je prejemnik odlikovanj GZS I., II. in III. stopnje, odlikovanja za posebne zasluge in je nosilec srebrnega znaka civilne zaščite. Operativa na naši zvezi je na zavidljivem nivoju ravno po njegovi zaslugi. Z njegovo vzpodbudo imamo sedaj v GZ vsako leto zavidljivo udeležbo na občinskem prvenstvu, delo z mladino pa nima primerjave v Pomurskem prostoru. Ves njegov doprinos je težko opisati z par besedami, saj mu gasilstvo pomeni način življenja. Naziv častnega poveljnika je le delček zahvale gasilskih sotovarišev, za vse kar je in kar še bo doprinesel k razvoju GZ Križevci.

Dragotin Rakuša, Milan Antolin in Denis Čuk so podelili tudi plakete za zahvalo in za uspešno delo v organih GZ Križevci v obdobju 2013-2018. Plakete so prejeli: Kolbl Franc, Babič Jožef, Kolar Marjan, Vrbančič Jožefa, Ostrc Slavko, Lupša Jože, Slavič Jožef, Babič Matej, Moravec Anton, Novak Slavek, Čuk Denis, Prijol Bojan, Antolin Sebastijan, Antolin Milan, Dragotin Rakuša, Ivančič Tonček, Branko Slavinec, Škrget Primož, Dajčar Miran, Weis Andrej, Lesničar Danijel, Žnidarič Marjan, Šijanec Marjan, Šijanec Danijel, Meznarič Stanko, Zaplata Branko, Ros Miran, Duh Jože, Ošlaj Jelica, Prijol Petra, OŠ Križevci, župnik in župan občine Križevci.

Na Skupščini so bili prisotni tudi gostje: Stanislav Klemenčič in Boris Ivanič iz GZ Radenci, Anton Klemenčič (GZ Sv. Jurij), Andrej Rus (GZ Ljutomer), Andrej Trstenjak (GRPP), Bogomir Gaberc (Občina Križevci). Vsi so ponosni na dosežke nagrajencev in si želijo dobrega sodelovanja tudi z novim vodstvom.


Več v Kultura in izobraževanje