Člani skupščine OOZ Gornja Radgona zadovoljni z narejenim

V ospredju izobraževanje, svetovanje in pomoč članstvu

Prlekija-on.net, sobota, 17. marec 2018 ob 11:48
Skupščine OOZ Gornja Radgona

Skupščine OOZ Gornja Radgona

V gostišču "Adanič" v Meleh je potekala 5. redna seja Skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona, na kateri so delegati iz vseh štirih občin (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), prisluhnili poročilom o delu in finančnih zadevah v lanskem letu, prav tako pa so sprejeli program dela ter finančni načrt za leto 2018. Na seji, katere so se poleg delegatov skupščine in častnega člana Skupščine Slavka Lončariča, udeležili tudi župani občin Gornja Radgona, Apače in Sv. Jurij ob Ščavnici, Stanislav Rojko, Franc Pižmoht in Miroslav Petrovič (radenski župan Janez Rihtarič se je opravičil), so člani skupščine ugotovili, da so lani bili uspešni, največjo pozornost pa so na zbornici namenjali: varčevanju, izobraževanju, svetovanju, pridobivanju novih članov in predvsem pomoči članstvu. Uspešni so pravzaprav, kot so ugotovili, bili na vseh področjih delovanja. Za dobro delo so članom skupščine OOZ Gornja Radgona čestitali tudi prisotni župani, ki so v svojih pozdravnih nagovorih obljubili, da bodo lokalne skupnosti še naprej pomagale in podpirale domače obrtnike in podjetnike. Prisotne je pozdravil tudi projektni vodja mednarodnega gradbenega sejma Megra, ki bo prva sejemska prireditev na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, Robert Fišer, ki je povabil obrtnike in podjetnike na ta dogodek.

Na tokratni seji skupščine, ki jo je ob asistenci Darka Firšta in Tatjane Lapi, vodil Branko Novak, je predsednik UO OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko predstavil aktivnosti v predzadnjem letu (mimogrede bodo konec letošnjega leta nove volitve organov OOZ) v sedanji sestavi skupščine, ki ga je tudi ocenil za zelo uspešno. Rojko je še posebej omenil dobro sodelovanje na nivoju regije, kjer se problematika obrtništva in podjetništva rešuje v okviru utečenih regijskih posvetov in ostalih regijskih povezovanj. "Pri tem moremo poudariti, da smo glede regijskega povezovanja in sodelovanja OOZ, in sicer Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož in Gornja Radgona zelo uspešni", je dejal predsednik OOZ Gornja Radgona, ki je nanizal tudi postopke obrtnega registra, ki jih zbornica vodi: izdajanje odločb o obrtnem dovoljenju in reprezentativnega obrtnega dovoljenja, izdajanje odločb o spremembah in dopolnitvah obrtnega dovoljenja, vpis v obrtni register, odjava iz obrtnega registra. Poleg vodenja postopkov obrtnega registra je OOZ izvajala tudi: izdajanje rednih izpiskov iz obrtnega registra, svetovanje in pomoč pri ustanavljanju podjetij, izvajanje vpisa samostojnih podjetnikov, spremembe, izbrisi, urejanje zavarovanj, pooblastila, določitev davka iz dejavnosti in način vodenja poslovnih knjig in druge naloge v zvezi s poslovanjem; strokovna pomoč in posredovanje pri izdaji EU potrdila, ter svetovanja za opravljanje storitev v EU, pomoč pri vlogah z izdajo in podaljševanje licenc, učnih pogodbah. "Tako smo navedli le nekaj najpomembnejših nalog, ki jih opravljamo brezplačno za člane zbornice. Storitve pa opravljamo tudi nečlanom, vendar jim storitve po sklepu UO OOZ Gornja Radgona zaračunavamo po veljavnem ceniku", je dejal Rojko in nadaljeval: "Pri prostovoljnem članstvu je izrednega pomena, da OOZ nudi članom več storitev in ugodnosti, ki na eni strani članom olajšajo njihovo poslovanje in da jih seznanijo z novostmi zakonodaje na vseh pomembnih področjih. Ena izmed pomembnih nalog zbornice je izobraževanje, kajti ugotavljamo, da so izobraževanja nujna zaradi vse večje konkurence, novih tržišč in tehnologije. V lanskem letu smo izvedli oziroma našim članom omogočili ter delno sofinancirali izobraževanja, pri zunanjih institucijah. Tako smo organizirali številne seminarje in delavnice".

Na zbornici je odlično deloval tudi informacijski sistem, ki je v veliko pomoč članstvu. Enako svetovanja, tako začetnikom, kot starejšim članicam in članom. Na radgonski OOZ tudi šport, rekreacijo in zabavo, ocenjujejo kot potrebno in zelo koristno. Veseli so, da se je odlično prijel konec letni "dan odprtih vrat" za vse člane obrtnike, podjetnike, njihove družinske člane, upokojene obrtnike in podjetnike. Enako so omenili prednovoletno srečanje obrtnikov in podjetnikov v KUS Sv. Jurij ob Ščavnici s podelitvijo priznanj jubilantom za 10, 20, 25, 30, 35, 40 in več let opravljanja obrtne dejavnosti. Za obrtnike in podjetnike je pomembna tudi sejemska dejavnost, kateri v OOZ Gornja Radgona namenjajo veliko pozornost. Posebej se udeležujejo sejmov v Gornji Radgoni, ter MOS v Celju. Na skupščini so pohvalili tudi delo vseh sedmih sekcij, ki delujejo v okviru OOZ. O vseh dogajanjih člane vseskozi obveščajo preko Pomurskega obrtnika in tudi drugih medijev.

"Zaradi velikega zanimanja in pozitivnih mnenj naših članov, ki so letovali v najeti mobilni hiški v Kampu Adria Ankaran, smo na podlagi sklepa Skupščine v letu 2015 kupili lastno mobilno hiško v Kampu ADRIA v Ankaranu za pet oseb. Kamp je odprt celo leto in je tako možno letovati vse leto. Pred in po sezoni je bilo možno koristiti mobilno hišico tudi za manjše časovno obdobje. V kolikor je bila mobilna hišica pred sezono, oziroma po sezoni prosta, so jo lahko koristili tudi poslovni partnerji in sorodniki, vendar po 20% višji ceni. Mobilna hiška je bila v glavni sezoni 100% zasedena, v pred in po sezoni pa 80%. Po mnenju članov, ki so letovali v letu 2017 je bila to dobra investicija zbornice in vsi se vračajo z lepimi vtisi in pohvalami", je dejal Rojko, ki je pohvalil sodelovanje z mnogimi inštitucijami. Člani skupščine so hkrati potrdili tudi program dela, ki je podoben predhodnem, in finančni načrt za leto 2018.


Več v Gospodarstvo