Ob blagoslovu jedi tudi druženje krajanov

Blagoslov velikonočnih jedi v Sovjaku ima dolgo tradicijo

Prlekija-on.net, torek, 3. april 2018 ob 08:43
Ne le blagoslov velikonočnih jedi, temveč tudi druženje je zelo koristno

Ne le blagoslov velikonočnih jedi, temveč tudi druženje je zelo koristno

V župniji Sv. Jurij ob Ščavnici je navada, da župnik na velikonočno soboto, blagoslavlja velikonočne jedi na terenu in v farni cerkvi. Blagoslov jedi po terenu poteka pri izbranih verskih znamenjih, križih ali kapelah, te točke so bile izbrane že v davnih časih.

Blagoslov so opravljali na terenu zato, da ljudem ni bilo treba velikonočnih jedi nositi v več kilometrov oddaljeno cerkev. Na eni teh točk, pri križu ob Golnarjevi Kljüčaji, v Sovjaku, se je pri blagoslovu zbralo več kot 130 krajanov. Tako številčni so bili, ker k blagoslovu prihajajo cele družine. Lepo je videti mamice z otroki, ki v svoji košarici prinesejo k »žegni«. Čeprav je namen obiska te prireditve blagoslov, je to tudi množično druženje bližnjih krajanov, ki ima tod dolgo tradicijo. Blagoslov je opravil domači župnik Boštjan Ošlaj, ki je ob tem pozdravil številne obiskovalce in jim zaželel blagoslovljene velikonočne praznike. Po končanem blagoslovu pa je otrokom, tudi starejšim, ponujal bonbone in čokoladice.

Kot rečeno je blagoslov potekal ob Golnarjevi Kljüčaji, ki je last Tončka Golnarja. Gospodar Tonček, tako ga kličejo, pa je poskrbel za pogostitev udeležencev, z ocvirkovkami, svojim vinom in protokolarno pijačo občine, »kuklo« ali »jabolšnico«. Zanimivo je, da je Tonček ocvirkovke spekel sam v svoji krušni peči...

Foto: Ludvik Kramberger



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje