Na 38. Maratonu treh src pričakujejo devet tisoč aktivnih udeležencev

Najbolj srčen maraton v Sloveniji s svežimi novostmi, kot so: Državno prvenstvo na 42 km; Nova startna ura teka na 5 km; Testeninka v hotelu Radin; Evropski pokal v nordijski hoji

Prlekija-on.net, četrtek, 19. april 2018 ob 07:54
Maraton treh src

Maraton treh src

V Radencih in Pomurju že odštevajo dneve do 38. Maratona treh src, ko bodo tekačice in tekači v soboto, 19. maja, štirikrat prečkali mejo med Avstrijo in Slovenijo. S tem v sodelovanju z avstrijsko občino Bad Radkersburg nadaljujejo tradicijo in dokazujejo, da meje v nogah in srcih ne obstajajo. Prepričani so, da bo najstarejši maraton v tem koncu sveta tudi letos izjemen športni in družabni dogodek, k čemur vsako leto odločilno prispevata dolgoletna podpora Radenske ter neverjetna predanost prostovoljcev. O vsem tem, zlasti o dogajanju v okviru same prireditve, so na srečanju z novinarji na terasi hotela Radin v Radencih spregovorili predstavniki organizatorjev, in sicer: Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora 38. Maratona treh src, Marko Pintarič, generalni sekretar OO, Vesna Maučec, direktorica hotelirstva v Zdravilišču Radenci, Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg, Janez Rihtarič, župan občine Radenci in Andreja Zrnić, vodja tedenskih tekaških priprav za 38. Maraton treh src.

Tekači se bodo na proge podali v soboto, 19. maja

Tako smo med drugim slišali, da se priprave na najbolj srčen maraton v Sloveniji približujejo ciljni črti, saj se bodo tekači in pohodniki 38. MTS na proge podali že v soboto, 19. maja. Kot je povedal Marko Pintarič, so organizatorji letos poskrbeli za kar nekaj novosti, tako v tekmovalnem kot spremljevalnem programu. Prva popestritev prihaja na predvečer maratona, ko bodo udeleženci štartne številke lahko prevzeli na testeninki, med novostmi pa je tudi sprememba startne ure teka na 5 km.

Maraton treh src, ki že 38 let poteka pod pokroviteljstvom Radenske, bo letos prizorišče državnega prvenstva v maratonu, gostil pa bo tudi Evropski pokal v nordijski hoji. Tekaški praznik Radencev se bo zaključil v glasbenem vzdušju - z evrovizijsko Leo Sirk in priljubljeno lokalno skupino The Cock Tails. Pred dobrima dvema letoma so v Radencih obudili tradicijo, s katero maratonska trasa spet prečka reko Muro in z njo državno mejo z Avstrijo.

"Nova trasa in meddržavno povezovanje sta odlično sprejeti na obeh straneh meja, zato bodo tekači mejo ponovno prečkali kar štirikrat. Tako nadaljujemo s poslanstvom preseganja državnih mej, pa tudi mej svojih teles in duha. Letos stopamo korak dlje, saj smo tekaškemu dogajanju dodali še kulinarično-zabavno prireditev ob prevzemu štartnih številk. To je nedvomno prijetna popestritev za tekače in njihove spremljevalce ter dodaten razlog za obisk našega čudovitega Pomurja," je med drugim povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora. "Maraton treh src je postal tradicija, na kateri se srečujemo prijatelji in znanci iz sosednjih držav - tako tekači kot vsi tisti, ki uživamo v športno obarvanem dogajanju. Lani sem imel prijetno priložnost, da naznanim začetek tekmovanja ter z odra spremljam in spodbujam množico tekačev. Srčno vzdušje, ki je napolnilo startno-ciljno areno me je popolnoma prevzelo in verjamem, da bomo letos priča še enemu uspešnemu športnemu spektaklu," je poudaril Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg, ki je obljubil, da bo tudi letos med štarterji tekov s pištolo. Janez Rihtarič, župan občine Radenci pa je vpetost maratona v lokalno okolje strnil z besedami: "Z Maratonom treh src živi in diha celotna skupnost. Z množico tekačev in njihovih spremljevalcev, ki se zberejo v Radencih, se prebivalstvo naše občine skoraj potroji. Z leti je to postal tudi naš tradicionalni praznik, zato si za uspešno izvedbo maratona prizadevamo resnično vsi. Čeprav so Radenci celi dan zaprti se še ni zgodilo, da bi se kdorkoli pritoževal".

Tekači na 10 in 5 km letos startajo samostojno

Po lanskoletni osvežitvi proge na 5 in 10 km letos tekače Oazinega teka na 5 km in teka Radenska Naturelle na 10 km čaka še ena sprememba. "Pomembna novost je sprememba startne ure pri teku na 5 km. Tekači na 10 in 5 km letos startajo samostojno, tako da start na 10 km ostaja ob 9.10, start na 5-kilometrski progi pa se sedaj premika na 9.15," je dejal Marko Pintarič, generalni sekretar OO maratona. Poleg teka na 5 in 10 kilometrov tekači lahko izbirajo med vsemi ostalimi, že tradicionalno uveljavljenimi progami, in sicer: veliki maraton Radenska Classic (42,195 km), polmaraton Radenska Light (21,098 km) ter tekmovanje v nordijski hoji (9 km). Nespremenjen ostaja tudi netekmovalni program, ki bo obsegal Veveričkin in Srčkov tek za otroke ter Pohod treh src. Seveda je netekmovalni tudi "humanitarni tek", na katerem bodo letos, v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Gornja Radgona, sredstva zbirali za letovanje socialno ogroženih otrok v Baški na otoku Krku.

Na 42-kilometrski progi atleti svetovnega formata

Med udeleženci se bodo številni tekmovalci pomerili v kraljevski disciplini - na 42 km trasi, ki letos šteje za državno prvenstvo v maratonu. Za stopnjevanje tempa bodo poskrbeli vrhunski domači in tuji udeleženci, med katerimi se organizatorji že veselijo nastopov državne podprvakinje Marije Vrajić iz Hrvaške in državne prvakinje Tünde Szabo iz Madžarske, dober rezultat pa prav tako pričakujejo od slovenskega predstavnika Roka Puharja, ki se še odloča na kateri trasi bo nastopil. Na 42-kilometrski progi boste lahko srečali tudi atlete svetovnega formata, kot sta tekača Mark Kipchumba Rotich (Kenija) in Tamás Nagy (Madžarska), med ženskami pa Hellen Jepkosgei Kimutai, Yunes Moraa Onyancha (obe Kenija). Polmaratona se bosta v ženski konkurenci udeležili tudi Zita Kasser (Madžarska), Ruth Chemisto Matebo, med moškimi pa Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo, Abel Kibet Rop (vsi Kenija)... Na maratonu v Radencih bo potekalo tudi tekmovanje za evropski pokal v nordijski hoji, ki se odvija pod okriljem European Nordic walking cup. Radenci so namreč letos vrisani na zemljevid ene izmed petih postojank evropskega pokala, kjer se lahko ljubitelji nordijske hoje preizkusijo v mednarodni konkurenci.

Testeninka je odličen razlog, da se udeleženci in njihovi spremljevalci v Radence odpravijo že v petek, dan pred maratonom. "Vsak tekač s startno številko bo dobil testeninski obrok za tako imenovani »carbo loading« oz. polnjenje zalog ogljikovih hidratov. Testeninko bo popestrila tudi dodatna kulinarična ponudba in živa glasba, kar je še razlog več, da se petkovega dogajanja na terasi hotela Radin udeležijo tudi spremljevalci tekačev in ostali gostje iz Pomurja. Prepričani smo, da bo dogodek postal naša nova tradicija, s katero udeležencem MTS in njihovim spremljevalcem ponujamo odlično priložnost, da v Radencih preživijo čudovit konec tedna," je eno od novosti, zanimivo tudi z vidika razvoja turizma, predstavila Vesna Maučec, direktorica hotelirstva v Zdravilišču Radenci.

Lea Sirk iz evrovizijskega odra na radenskega

Šport in zabava na MTS že dolgo tečeta z roko v roki. Za zabavo bo tokrat poskrbela prav posebna gostja - Lea Sirk, ki bo na oder v Radencih stopila direktno po nastopu na Euroviziji, kjer se bo predstavljala z zmagovalno pesmijo Eme. Pred Leo bodo občinstvo zabavali domačini The Cock Tails, ki preigravajo funk, pop in rock'n'roll. To sta nedvomno dva odlična razloga, da udeleženci svoj obisk v Radencih podaljšajo dolgo v noč, v nedeljo pa se lahko sprostijo v Zdravilišču Radenci. Za vse udeležence so namreč pripravili poseben maratonski paket, ki ga je mogoče rezervirati do 8. maja. Organizatorji bodo MTS ponovno pospremili s kampanjo #NORCI na gibanje, saj je bila ta v preteklem letu odlično sprejeta. Pozitiven odziv potrjuje, da so se v sporočilu prepoznali vsi, ki so nori na gibanje, na tek. Maraton bo tako še naprej nosil sporočilo pozitivnega odnosa do zdravega in aktivnega življenjskega sloga, ki ga letos podpira tudi humanitarna nota. Z dobrodelno akcijo, ki že poteka na spletni strani maratona, potekala pa bo tudi na dogodku, organizatorji v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Gornja Radgona zbirajo sredstva, s katerimi bodo otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili počitnice na morju. Za del donacije bo poskrbela tudi dolgoletna partnerica Maratona treh src, Radenska.

MTS za številne tekače že tradicionalno pomeni priložnost za športno druženje, pa tudi preizkušanje lastnih meja. "Tekači imajo še malo časa, da poskrbijo za pravo fizično kondicijo, pri čemer ne smejo pozabiti na psihično pripravo. V okviru naših tedenskih petkovih vadb, ki jih brezplačno organiziramo v Radencih, se vzdušje znotraj skupine lepo stopnjuje in ni lepšega, kot je zadovoljstvo tekačev, ko dosežejo ali celo presežejo zadane cilje," je priprave na MTS strnila osebna trenerka Andreja Zrnić, ki se ji tekači na skupinskih pripravah lahko pridružijo vsak petek, ob 17. uri, v parku v Radencih.

Predprijave za na maraton, polmaraton, 10 km in 5 km z ugodnejšo prijavnino so bile končane 18. aprila 2018, na MTS se sicer lahko prijavite vse do 8. maja, po tem pa bo mogoča le še prijava na dan prireditve. Organizatorji pričakujejo, da bo na 38. MTS aktivnih med osem in devet tisoč tekačev, rekreativcev, pohodnikov in drugih. Še toliko pa naj bi v Radence prišlo drugih gostov od blizu in daleč.



Več v Šport