V času maratona nadzora hitrosti v naselju vozil 107 km/h in pod vplivom alkohola

617 lokacij, 824 prehitrih voznikov - rezultati sredinega maratona nadzora hitrosti

Prlekija-on.net, četrtek, 19. april 2018 ob 15:55
Merjenje hitrosti, foto: policija.si

Merjenje hitrosti, foto: policija.si

Na 617 lokacijah po vsej Sloveniji je v sredo, 18. aprila, potekal t. i. maraton nadzora hitrosti. Večinoma so vozniki nadzor sprejeli pozitivno in prilagodili hitrost svoje vožnje, kljub temu pa so policisti med 12-urnim nadzorom ugotovili kar 824 kršitev, ko so vozniki prekoračili omejitev hitrosti. Rezultate maratona nadzora hitrosti je predstavil Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije, ki je povedal, da so od skupno 824 kršitev največ prekoračitev obravnavali v naseljih, in sicer 602, sledijo jim avtoceste s 150 ugotovljenimi kršitvami in ceste zunaj naselij z 72 obravnavanimi prekoračitvami hitrosti.

Večino voznikov, 678, so policisti s kršitvijo seznanili na kraju, in sicer so 97 voznikov opozorili, poleg tega so izrekli 137 mandatnih kazni zoper tujce, v 4 primerih bodo zaradi kombinacije različnih prekrškov podali obdolžilne predloge na pristojna sodišča, v ostalih primerih pa so voznikom izdali plačilne naloge. 146 lastnikov vozil pa lahko pričakuje, da bodo po pošti prejeli obvestilo o kršitvi oz. plačilni nalog.

V naselju 107 km/h in še pod vplivom alkohola

Pri večini prekoračitev hitrosti je šlo za prekoračitve hitrosti do 20 km/h nad omejitvijo v naseljih in do 30 km/h nad omejitvijo na cestah izven naselja in na avtocestah.

Policisti so svoje aktivnosti vnaprej napovedali in ob pomoči medijev obveščali javnost o načrtovanem nadzoru. Večina voznikov ga je sprejela pozitivno in prilagodila hitrost vožnje ter s tem prispevala svoj delež k temu, da so bile slovenske ceste v sredo relativno varne.

Kljub vsemu pa so policisti obravnavali voznika, ki je na dolenjski avtocesti vozil s hitrostjo 187 km/h, na območju Pomurja pa voznika trikolesa, ki je v naselju vozil s hitrostjo 107 km/h in še pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti, ki so mu ga odredili policisti, je pokazal 0,61 mg/l izdihanega zraka. Po drugi strani pa je določen del voznikov zaradi nadzora hitrosti vozil veliko prepočasi (na gorenjski avtocesti, denimo, so policisti obravnavali voznika, ki je namesto 130 km/h vozil le s 46 km/h), kar je lahko v prometu prav tako zelo nevarno.

Tik po zaključku akcije, v prometni nesreči zaradi neprilagojene hitrosti umrl voznik motornega kolesa

Nižje povprečne hitrosti so se odrazile tudi v manjšem številu prometnih nesreč s hujšimi posledicami. Med maratonom nadzora hitrosti so policisti obravnavali le eno prometno nesrečo, v kateri se je ena oseba huje telesno poškodovala (sum na zlom roke in noge pri starejši osebi), v primerljivem časovnem obdobju 11. aprila (med 6. in 18. uro) so obravnavali dve prometni nesreči s hujšimi posledicami, 4. aprila pa eno prometno nesrečo s hujšimi posledicami in eno prometno nesrečo, v kateri je ena oseba umrla.

Ne glede na to pa je v sredo, 18. aprila, le 40 minut po zaključku akcije, v prometni nesreči zaradi neprilagojene hitrosti na žalost umrl voznik motornega kolesa, ki je trčil v stoječe vozilo.

Cilj maratona nadzora hitrosti je bil znižati hitrost na slovenskih cestah in vplivati na zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje. Vse aktivnosti policije so namreč usmerjene v zmanjševanje števila smrtnih žrtev na slovenskih cestah ter hudo in lahko telesno poškodovanih zaradi prometnih nesreč.

Z maratonom nadzora hitrosti so se slovenski policisti pridružili policistom iz drugih evropskih držav, v katerih je v sredo prav tako potekal nadzor. Maraton nadzora hitrosti je sicer del vseevropske akcije Hitrost, ki traja do 22. aprila.

Vozite previdno in prilagodite hitrost vožnje tako predpisom kot razmeram na cesti. S previdno vožnjo lahko tudi sami veliko prispevate k ohranitvi življenj. Ne hitimo za vsako ceno, zmanjšajmo hitrost in tako preprečimo nepotrebne poškodbe in nepovratne posledice, ki lahko za vedno spremenijo naše življenje ali življenja drugih!



Več v Črna kronika