Sejem MEDICAL: Z glasbo proti stresu

DOSOR-jev prispevek v okviru programa izobraževanja

Filip Matko Ficko, sobota, 21. april 2018 ob 08:13
Z glasbo proti stresu

Z glasbo proti stresu

V okviru številnih izobraževalnih oblik na pravkar minulem III. mednarodnem sejmu sodobnega zdravja MEDICAL v Gornji Radgoni je zadnji dan (19. aprila) popoldne bilo na programu predavanje z naslovom »Muzikoterapija ali z glasbo proti stresu«. Izvajalca sta bila dr.med. Irena Trojnar Budak, spec.spl.med. in prof. glasbe Berislav Budak, oba iz Društva za svetovanje, terapijo in glasbeno relaksacijo »Zdravje in glasba« Radenci. Njuno sodelovanje je sovpadalo z udeležbo DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kjer sta omenjena strokovnjaka že večkrat tudi nastopila.

Predavateljica dr. Trojnarjeva je predstavila delovanje društva, njegove strokovne sodelavce, vsestranski program ter pozvala številno sodelujoče občinstvo k sodelovanju oziroma vključitvi v društvo. Vmes je še predstavila definicijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki pravi: »Glasbena terapija je uporaba glasbe in/ali glasbenih elementov (zvok, ritem, melodija, harmonija) s strani kvalificiranega glasbenega terapevta s klientom ali skupino, v procesu, ustvarjenem za omogočanje in spodbujanje komunikacije, odnosov, učenja, mobilizacije, izražanja, samo-organizacije in drugih relevantnih terapevtskih ciljev z namenom, da bi zadovoljili fizične, čustvene, mentalne, socialne in kognitivne potrebe. Glasbena terapija spodbuja razvoj možnosti in/ali rehabilitacijo funkcij posameznika tako, da le-ta lahko doseže boljšo intra in interpersonalno integracijo in s tem boljšo kvaliteto življenja skozi preventivo, rehabilitacijo ali obravnavo.«

Da je slednjemu res tako, je občinstvo na predavanju o muzikoterapiji dokazalo tako, da je tenkočutno prisluhnilo melodijam, ki jih je izvedel prof. glasbe Berislav Budak: filmsko glasbo S. Wonderja (Youst Called, To say, Night and day, Deep blue, Besame mucho), skupine The Beatles (Yesterday, Let it be, Michelle, Hey Jude), skupine Abba (Dancing queen, Mamma mia, Tank you for music) ter Bachovi Suiti v D-duru (1. stavek) in Debussy-jevi Clair de lune.



Več v Kultura in izobraževanje