Pri Svetem Tomažu so prvič ocenjevali tradicionalno prleško jed - postržjačo

Na ocenjevanju je tekmovalo deset postržjač, za naslednje leto pa si v Turističnem društvu Sveti Tomaž želijo še več tekmovalnih postržjač, tudi iz širše okolice

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. april 2018 ob 19:24
1. ocenjevanje postržjač

1. ocenjevanje postržjač

V letošnjem letu turistično društvo Sveti Tomaž praznuje 20 let delovanja in v ta namen so v nedeljo, 29. aprila, pripravili prireditev. Želeli so popestriti dogajanje, zato so izvedli ocenjevanje tradicionalne prleške jedi - postržjače, ki je potekalo že dopoldne.

Z zbiranjem tekmovalnih postržjač (opolenek), so pričeli ob 10. uri dopoldne, ocenjevala jih je tričlanska komisija, ki so jo sestavljale Jožica Korpar (predsednica komisije) - poklicna kuharica in ocenjevalka tovrstnih stvari, Milena Rajh - predsednica aktiva Kmečkih žena Ormož in Smiljana Hebar - članica UO TD Sveti Tomaž in večkratna dobitnica zlatega priznanja v peki potic. Na ocenjevanju je tekmovalo deset postržjač, ki so jih prinesli: OŠ Sveti Tomaž, Ida Lovrec, Minka Brumen (2 postržjači), družina Cvetko (2 postržjači), Marija Majcen (2 postržjači), Monika Meško, Pavla Hebar in Stanka Sirc. Komisija je ocenjevala postržjače po določenih kriterijih. Ena postržjača je prejela srebrno priznanja, devet postržjač pa zlato priznanje.

Ob 14. uri se je nato pričela prireditev za širšo javnost. V uradnem delu je prisotne najprej pozdravil predsednik turističnega društva Sveti Tomaž Denis Krajnc, spregovoril je tudi župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko. O delovanja društva v preteklih 20 letih (kronika) je spregovorila Blanka Kosi Raušl. V programu sta nastopila Jani Raušl in Boštjan Geč, ki sta nasmejala občinstvo s skečem, zaplesala pa je tudi folklorna skupina društva upokojencev Sveti Tomaž. Nato je zbranim zaigral še domači ansambel Pivski bratje.

Ob koncu uradnega dela so razglasili še rezultate ocenjevanja postržjač in podelili priznanja ter darila. Turistično društvo se je ob tem zahvalilo vsem nastopajočim, obiskovalcem in tekmovalcem ter za vse obiskovalce »častilo« sveže postržjače, ki sta jih pripravili Pavla Hebar in Stanka Sirc, seveda pa so poskrbeli tudi za pijačo. Prav tako so bile vse tekmovalne postržjače tudi razstavljene - na ogled in pokušino. Po uradnem delu je sledilo še druženje ob glasbi, plesu, kozarčku...

V društvu si želijo, da bi ta prireditev oziroma ocenjevanje postržjač postalo tradicionalno. Glede na to, da je letos bilo 1. ocenjevanje postržjač, so veseli takšnega odziva, upajo pa, da bo naslednje leto še več tekmovalnih postržjač (tudi iz širše okolice).

Foto: Ivan Trunk



Več v Družabno