17. Dan spominov in tovarištva

Zasaditev spominskega drevesa Štefana Kovača – Marka

Filip Matko Ficko, nedelja, 6. maj 2018 ob 19:15
Saditev drevesa – rumeni dren (Cornus mas)

Saditev drevesa – rumeni dren (Cornus mas)

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina, je v petek, 4. maja popoldne, pripravila letošnje prireditve v okviru 17. Dnevov spominov in tovarištva.

Ob 15. uri je namreč bilo v parkovnem Vrtu s preko 500 drevninami in grmovnicami zasajeno novo drevo - rumeni dren (Cornus mas).

Vse zbrane je v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pozdravil predsednik Uprave UŠF Ernest Ebenšpanger ter jih povedel v zahodni del vrta, kjer nastaja »Aleja drenov«. Posebni gost je tokrat bil Štefan Kovač s soprogo, sin prekmurskega narodnega heroja Štefana Kovača - Marka. Njemu je pripadla torej čast, da je zasadil spominsko drevo.

Štefan Kovač - Marko, pravnik in publicist (pisal je za časopis »Neodvisnost« Delavsko - kmečke zveze 1937 in bil izredno aktiven član Društva kmečkih fantov in deklet), ki se je rodil 28. avgusta 1910 v Nedelici pri Turnišču, je padel pod streli madžarskih okupatorjev v noči s 17. na 18. oktober 1941 v Hržančevem hrastju pri Gančanih ter bil 20. decembra 1951 proglašen za narodnega heroja Jugoslavije, ker je bil organizator ter vodja upora proti okupatorju leta 1941 v Prekmurju.

Nanj, na njegovo delo, kot tudi delo ostalih narodnih buditeljev v Prekmurju, bo odslej spominjal rumeni dren (Cornus mas) v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so se slovesnosti udeležili predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo 1991Ladislav Lipič, predstavniki krajevnih združenj borcev za vrednote NOB v Prekmurju in Prlekiji ter drugi obiskovalci Vrta.



Več v Kultura in izobraževanje