Spomin na padle Rdečearmejce leta 1945

Na Goričkem v Prekmurju je bila bolnica »Mali Monošter«

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 7. maj 2018 ob 13:14
Slovesnost 6. maja v Serdici

Slovesnost 6. maja v Serdici

V Ocinju na Goričkem, v današnji Občini Rogašovci, je spomladi leta 1945 v zaledju frontne črte Bad Radkersburg - Jennersdorf (Radgona - Ženavci) delovala bolnišnica sovjetske Rdeče armade, imenovali so jo »Mali Monošter«, kjer so nudili pomoč ranjenim vojakom in oficirjem 113. pehotne divizije ter 73. gardske divizije Rdeče armade. Veliko ranjencev je tudi podleglo ranam in tako je tik Ocinja, v Serdici, bilo pokopanih okrog 140 preminulih, ki so jih leta 1955 prekopali na pokopališče v Mursko Soboto.

Pri spominskem obeležju v Serdici pa še vedno vsako leto potekajo spominske slovesnosti okrog 9. maja - Dneva zmage nad fašizmom v 2. svetovni vojni. Tako je bilo tudi letos, v nedeljo, 6. maja popoldne, ko so se vabilu Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Rogašovci odzvali članice in člani te organizacije iz celotnega Pomurja ter veteranskih organizacij vojne za Slovenijo 1991: takratnih slovenskih teritorialcev in pripadnikov policije.

Nagovor je imel župan Občine Rogašovci, Edvard Mihalič, ki je ob tej priložnosti z vodjo konzularnega oddelka Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani Aleksejem Abramovim simbolično ob spomeniku zasadil lipo (simbol Slovenije) in brezo (simbol Rusije). K spomeniku sta položila tudi venec. Kulturni program so ob tem izvedli: z recitacijama šolarka Katarina Lopert Gomboc in šolar Sebastjan Gomboc, a nekaj pesmi je zapel moški pevski trio.



Več v Kultura in izobraževanje