Dan državnosti so proslavili na pohodu Od kleti do kleti

Vinogradniki DV Mala Nedelja so pripravili že 19. pohod po vinorodnih gričih

Branko Košti, četrtek, 28. junij 2018 ob 17:48
Pohod od kleti do kleti

Pohod od kleti do kleti

Eno izmed prijetnejših praznovanj letošnjega Dneva državnosti je potekalo v Moravcih v Slovenskih goricah. Društvo vinogradnikov Mala Nedelja je namreč pripravilo tradicionalni, že 19. Pohod od kleti do kleti, ali, kot ga nekateri imenujejo, Dan odprtih kleti. Pohodniki namreč radi pokukajo tudi v notranjost kleti, katerih vrata so ta dan široko odprta. Še raje pa okušajo žlahtno kapljico, katero so z veliko ljubeznijo, pa tudi z veliko znanja, truda in znoja, pridelali pridni vinogradniki. Če se ob tem lahko podkrepijo s pristno prleško kulinariko, vse skupaj še bolj tekne.

Deževno jutro na praznični ponedeljek je napovedovalo bolj skromno udeležbo, vendar so se proti sredini dopoldneva sončni žarki začeli vztrajno prebijati skozi oblake. Pred domovanjem Daše Horn, Vinske kraljice DV Mala Nedelja Martine IX, se je zbiralo čedalje več pohodnikov, katere je že pričakala prava topla prleška kisla žüpa, ki je še kako prijala, saj je bilo za ta čas dokaj hladno. Za vedrejšo razpoloženje je skrbelo kar nekaj harmonikarjev.

Še pozdravni nagovori predsednika DV Antona Žinka, Martine IX ter društvenega kletarja Danijela Horna in vesela povorka je, ob spremljavi harmonikarjev, krenila proti prvi postojanki, do vinogradnika Darka Horvata in pozneje še do Stanka Sobočana.

Povsod so jih pričakale mize, bogato obložene s kvasenicami, mesom iz tünke, zaseko in drugimi domačimi dobrotami, ob katerih je še kako prijalo nazdraviti z odlično žlahtno kapljico.

Zaključek pohoda je bil že po tradiciji pri Turistični kmetiji Žinko v Moravskem vrhu, kjer so pohodnike pogostili malonedeljski lovci z odličnim bogračem, katerega so poplaknili z društvenim vinom. Predsednik Anton Žinko in podpredsednik Zvonko Škrget, sta ob pomoči vinskih kraljic Daše Horn in njene gostje, vinske kraljice Radgonsko Kapelskih goric Katje Klobasa, podelila srebrna in zlata priznanja za dosežene ocene na letošnjem društvenem ocenjevanju vin.

Praznično popoldne so nadaljevali z veselim druženjem in tudi plesom, spomnili pa so se še dveh slavljencev, ki sta tega dne praznovala rojstni dan, samostojne Slovenije in Tadeja Murkoviča, kateri je bil rojen na dan osamosvojitve Slovenije. Slednjega sta obe vinski kraljici počastili s torto.



Več v Družabno