Turistično – promocijski center Stara Gora je odprl svoja vrata

Janez Mir: Tukaj dejansko nastaja del gospodarstva občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, ponedeljek, 2. julij 2018 ob 18:33
Odprtje Turistično promocijskega centra Stara Gora

Odprtje Turistično promocijskega centra Stara Gora

V prostorih stare osnovne šole na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici, kjer že domuje etnološka zbirka, svoje prostore pa imajo tudi Čebelarsko društvo, Ljubiteljsko likovno društvo in Turistično društvo Sv. Jurij, so v soboto, 30. junija, v obnovljenih kletnih prostorih, odprli novi Turistično promocijski center Stara Gora.

Pozdravni nagovor je tokrat pripadel predsedniku TD Sv. Jurij ob Ščavnici. Janezu Miru, kateri je med drugim povedal: »Zelo sem ponosen, srečen, zadovoljen, mogoče bi rekel, da imam iskrico v očeh, da je ta prostor dočakal prenovo in da smo vsi skupaj dočakali to odprtje. Ta prostor za našo turistično ponudbo v občini in seveda tudi širše, pomeni dodaten kamen v mozaiku turizma v občini. Zelo me tudi veseli, ker sem si vsa leta prizadeval, da naj turizem v občini postane tudi gospodarska dejavnost, da je občina v tem razpisu uspela združiti zainteresirane partnerje in tako tukaj dejansko nastaja del gospodarstva občine. Želim si, da bi bil ta prostor zelo dobro obiskan, da bi šli po začrtani poti, da prostor ne bi sameval in bil namenjen sam sebi. Zato bomo v turističnem društvu ta prostor promovirali, skupaj s ponudniki, vsak od nas in od vas, pa bo k temu dodal delček«.

Prizadevanja, ki so pripeljala do sobotnega odprtja, je predstavil župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič. Povedal je, da je »ideja o ureditvi teh prostorov v tovrsten center oživela približno pred dvema letoma, ob obisku poslanca DZ Franca Breznika, ki je dejal, da bi se v teh prostorih dalo marsikaj narediti. Pristopili smo k izdelavi idejnega projekta, katerega je izdelal arhitekt Danijel Zorec, sledila je identifikacije projekta, vnos projekta v občinski proračun, v razvojni načrt in prijava na drugi javni poziv lokalnega partnerstva LAS Prlekija. Moram povedati, da smo pripravili zelo dober projekt, saj ni bil potreben nobenih dopolnitev in je bil med prijavljenimi najbolje ocenjen. Sledilo je kar dolgo čakanje na odločbo Agencije za kmetijske trge, ker se sofinancira iz Evropskega kmetijskega sklada. Za projekt, ocenjen na 115 tisoč evrov, nam je bilo odobreno sofinanciranje v vrednosti nekaj manj kot 70 tisoč evrov, razlika je bila zagotovljena v občinskem proračunu. Pri izbiri izvajalca na javnem razpisu smo imeli srečo, da je bil najugodnejši ponudnik domačin Miran Šijanec, kateri je delo, skupaj s prav tako lokalnimi podizvajalci, odlično opravil. Projekt je končan, sedaj je potrebno narediti drugo fazo, da objekt živi, da bodo v projekt vključeni partnerji, pod vodstvom turističnega društva, da bodo lokalni ponudniki v tem degustacijskem prostoru, v katerem se nahajamo, omogočili poskušati lokalne dobrote in jih potem v prodajnem prostoru tudi prodati in bodo od tega tudi nekaj imeli. Mislim, da je to v naši občini velik korak pri nadaljnjem razvoju turizma«, je povedal župan in se zahvalil sodelujočim v projektu, poslancu Francu Brezniku za idejo, arhitektu Danijelu Zorecu, delavcem občinske uprave na čelu z Markom Čušem, LAS Prlekija, glavnemu izvajalcu s podizvajalci Dragom Kolblom, Jurčkom Zamuda in Miho Fekonjem ter nadzorniku Tomiju Perku. »Zahvala gre tudi Turističnemu društvu, s katerim smo sodelovali že v fazi izgradnje in katerega vloga bo še večja v drugi fazi, v koordinaciji tega projekta. In pa seveda tudi Občinskemu svetu, da smo zagotovili sredstva v proračunu. Prepričan sem, da bo v nadaljevanju projekt zaživel tudi po vsebinski plati«.

Med gosti na otvoritvi sta bila tudi predstavnik LAS Goran Šoster in predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek, kateri je v svojem govoru, med drugim spomnil: »koliko podobnih objektov v celotni regiji sameva in propada, vi pa ste naredili eno res vsebinsko uspešno zgodbo iz te zgradbe, zato iskrene čestitke. Mi je pa misel vedno znova prehajala v eno drugo dejstvo, o katerem mogoče premalo govorimo. Na nivoju regije dostikrat govorimo o povezovanju, o sodelovanju. Vi ste primer dobre prakse, na kakšen način se dejansko vse tri sfere, civilno, javno in zasebno, mora povezati in kolikor mi je znano, ste eni redkih, ki ste naredili ta miselni preskok, v smeri nismo si konkurenca, ampak se naša ponudba medsebojno dopolnjuje in tvori neke vsebine, katere so turistom zanimive. Ob koncu vam iskreno čestitam za vaše ideje, za vaše realizacije, nenazadnje tudi za vaš pogum in vam vsem skupaj želim uspešno delo še naprej«.

Seveda prireditev ni minila brez pestrega kulturnega programa, v katerem so zapeli že stari znanci Stare Gore, pevci pevskega zbora KUD Pošta iz Maribora, kateri so zapeli že ob odprtju novega starogorskega mlina na veter leta 1996, nedavno nastala tamburaška skupina Sv. Jurij ob Ščavnici, nekaj svojih pesmi pa je recitirala domačinka, mlada pesnica Monika Čuš.

S prerezom traku so novi Turistično promocijski center Stara Gora odprli župan Miroslav Petrovič, predsednik PTZ Uroš Kamenšek, predstavnik LAS Prlekija Goran Šoster, predsednik TD Janez Mir in glavni izvajalec del Miran Šijanec, blagoslov pa je opravil duhovni pomočnik v župniji Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Rakovnik.

Po svečani otvoritvi so v degustacijskem in prodajnem prostoru novega centra s svojimi pridelki in izdelki, goste prvič postregli lokalni ponudniki, partnerji v projektu: Čebelarsko društvo Sv. Jurij, Kmetija Roškar, Vinarstvo Kolmanič, SG Senekovič d.o.o., Izletniška kmetija PIVIČAN Kosi, Kmetija Lančič in Kmetija Černel.



Več v Gospodarstvo