Popevke in šansoni na DOSOR-jevi Vetrnici

Lado Leskovar 2. julija zvečer navdušil z nastopom v Radencih

Filip Matko Ficko, torek, 3. julij 2018 ob 14:03
Koncert na DOSOR-jevem dvorišču

Koncert na DOSOR-jevem dvorišču

Na poletnem odru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, pravzaprav na domskem dvorišču, se že od minulega meseca vrstijo številne zabavne prireditve v okviru letošnje »DOSOR-jeve Vetrnice«. Še posebno veliko jih bo in pestrih letošnje poletje, kajti ta dom, ki je postal nekakšno kulturno središče kraja v »deželi treh src«. Letos slavi deseto obletnico svojega obstoja.

»DOSOR-jevo Vetrnico« je letos 11. junija »zavrtela« s svojim nastopom »diva« slovenske zabavne in operne glasbe Helena Blagne, 25. junija so se v DOSOR-jevi avli »odvrtele« zelo priljubljene karaoke, a v ponedeljek, 2. julija ob 18.30, je na poletnem odru DOSOR-ja nastopil legendarni šansonjer Lado Leskovar.

Sedaj že 76-letni Lado Leskovar je leta 1988 postal slovenski ambasador UNICEF-a ter se nazivu odrekel tedaj, ko je na listi Desus-a kandidiral za poslanca. Leta 2015 pa so ga za ambasadorja doma proglasili v Domu pod Gorco v Mariboru, kajti resnično iz srca prepeva za generacijo poslušalstva v tretjem in četrtem življenjskem obdobju. In z veseljem lahko zapišemo, da nič drugače ni bilo tudi na poletnem odru DOSOR-ja v samem začetku letošnjega sedmega meseca. Zapel je številne pesmi, tudi zmagovalno pesem z festivala zabavne glasbe v Opatiji »Potraži me u predgrađu«, kot tudi znameniti šanson »Natalie«, pa priljubljene slovenske popevčice: »Zemlja pleše«»Zakaj«...itd.

Številno občinstvo je ob znanih melodijah oziroma pesmih prepevalo skupaj z gostujočim popevkarjem, ki se je na odru razdajal, veliko pa tudi povedal iz svojega osebnega življenja. Zlasti o doživljajih na pevskih odrih, v gledališču ter o svojem sodelovanju v številnih filmih. Pri tem je opomnil na svoje sodelovanje v otroških letih pri prvem slovenskem mladinskem filmu »Kekec«, ki so ga tedaj še v črno-beli tehniki posneli v okolici Gozd Martuljka na Gorenjskem.

Ponovimo lahko, da je v svoji dolgoletni pevski karieri kot pevec zabavne glasbe posnel preko 300 popevk in šansonov, prvo pevsko nagrado je prejel leta 1963 na Slovenski popevki na Bledu, kot tudi pozneje na številnih glasbenih festivalih po nekdanji skupni državi SFR Jugoslaviji ter leta 1967 s pesmijo »Vse rože sveta« zastopal SFR Jugoslavijo na pesmi Evrovizije na Dunaju. Po številu prodanih gramofonskih plošč pa je absolutno na prvem mestu v nekdanji Sovjetski zvezi, sedaj Ruski federaciji.



Več v Družabno