Pri Sveti Ani so tekmovali v kuhanju Štajerske kisle juhe

Zmagala je ekipa iz Apaške doline - Črnci pred Gospodinjami in Pogledom

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. julij 2018 ob 11:03
8. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe

8. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe

V okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2018, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 8. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev in donatorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, KO RK Lokavec in Okrepčevalnica Šenk. Žal je letos udeležba bila skromna, saj so tekmovale le štiri (lani: 14) ekipe, kljub temu je vzdušje bilo enkratno, tako da je tudi alfa in omega prireditve Lili Uroševič bila zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji in kuharice. Peta domača ekipa organizatorjev "Kulinarično društvo kisla juha" je skuhala skoraj poln 300-litrski kotel juhe, tako da te priljubljene jedi ni zmanjkalo. Po razglasitvi rezultatov tekmovanja so tako lahko razdelili več kot 300 porcij zanimive jedi iz svinjskih nogic, želodcev, plečke, korenčka, krompirja, čebule...in različnih začimb.

Na samem tekmovanju sta ekipe sicer uradno sestavljala glavni kuhar in pomočnik kuharja (ponekod je bilo pomočnikov še več), ki sta v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morala skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo - čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis), seveda pa so so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Vsaka ekipa je morala skuhati vsaj 15 porcij, od česar jih je nekaj pripadlo organizatorju, ena porcija je šla pred komisijo za ocenitev, ostalo pa so si lahko ekipe poljubno razdelile.

Strokovna komisija, katero so letos sestavljali predsednik Igor Vučko ter članici Marina Kolbl in Barbara Vidmar, je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5 točk), okus jedi (0-10 točk), videz oziroma izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da je naj juho skuhala ekipa vasi Črnci v Apaški dolini (mama in hči. Olga Greifoner in Joca Vučko), ki je slavila pred ekipo "Gospodinj" z Zgornjega Gasteraja (Olga Grabušnik in Romana Kamenšak) tretja pa je bila ekipa vasi Pogled, prav tako iz Apaške doline, ki sta jo sestavljala domačina, sicer Avstrijca: Franz in Petra. Nehvaležno 4. mesto je zasedla edina domača ekipa Bar Golob iz Lokavcev (Ines Tratnjek, Alen Kocbek in Robi Požič).

Prve tri ekipe so prejele lepe pokale, prav vse ekipe pa so prejele lepe praktične nagrade. Vse štiri sodelujoče ekipe so obljubile, da bodo prišle tudi prihodnje leto 2019, ko bo ob "Aninem tednu" pri Sveti Ani, 9. tekmovanje v kuhanju kisle juhe. In organizatorji verjamejo, da bo takrat znova večje število ekip. Sam dogodek, kjer je za organizacijo in brezhibno dogajanje skrbela odlična ekipa na čelu z Lili Uroševič (mimogrede je zraven bil tudi njen brat, predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič), ki si zasluži vse pohvale za lepo prireditev, je pritegnil lepo pozornost obiskovalcev in blizu in daleč...



Več v Družabno