Prikaz »reševanje utopljenca« si je ogledala velika množica kopalcev

Praktični prikaz in demonstracijo reševanja utopljenca iz vode, nudenje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja in transport poškodovanca v bolnišnico

Prlekija-on.net, sreda, 1. avgust 2018 ob 18:43
Prikaz reševanja utopljenca

Prikaz reševanja utopljenca

Športna zveza Ljutomer je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije Območnim združenjem Ljutomer, Zdravstvenim domom Ljutomer in podjetjem KSP Ljutomer d.o.o., na ljutomerskem letnem kopališču za obiskovalce pripravila praktični prikaz in demonstracijo reševanja utopljenca iz vode, nudenje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja in transport poškodovanca v bolnišnico.

Potek demonstracije:

Na vroč sobotni popoldan, ko je bilo na kopališču prisotno rekordno število kopalcev (v letošnji sezoni) je kopalka Nina nepazljivo skočila v vodo, ob tem pa z glavo udarila ob rob bazena in zajela večjo količino vode ter posledično izgubila zavest in prenehala z dihanjem. To je takoj opazil reševalec iz vode Nik, ki je do utopljenke priplaval s prikazom posebne tehnike plavanja, t.i. reševalnim kravlom, kjer je glava ves čas nad gladino vode, pogled pa je usmerjen k utopljenki. Do nje je priplaval iz zadnje strani, jo prijel in potegnil do roba bazena, nato pa jo še izvlekel iz bazena. Tu sta reševanje prevzela člana ekipe prve pomoči RKS OZ Ljutomer, Darko in Mirna. Darko je na hitro preveril varnost, nato ugotovil, da se utopljenka ne odziva, zato je na pomoč priklical Mirno. Za tem sta ugotovila, da ne diha, zato je Darko pričel z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja, Mirna pa je v tem času poklicala na številko 112 in sporočila vse potrebne podatke. Ker je dobila informacijo, da se v bližini nahaja AED, je takoj stekla po njega in prilepila elektrodi na utopljenko. Sledilo je 8-minutno oživljanje, kjer sta se Darko in Mirna večkrat zamenjala. Naposled je utopljenka pričela dihati, kar pomeni, da je reanimacija bila uspešna. Sledil je prikaz, kako nezavestnega položiti v stabilen bočni položaj. Za tem je Darko zaščitil poškodovanko pred vremenskimi vplivi in vse skozi preverjal osnovne življenjske funkcije, Mirna pa je vse podatke popisala. Nekaj minut za tem je prispelo reševalno vozilo nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ljutomer. Miha in Tomaž sta takoj prevzela nadzor nad poškodovanko, ji nadela kisikovo masko in jo priklopila na napravo, ki spremlja osnovne življenjske funkcije. Prevzela sta podatke, ki jih je zbrala Mirna, nato sta poškodovanko naložila na nosila in odnesla v reševalno vozilo ter odpeljala do najbližje bolnišnice.

S hitrim in pravilnim pristopom je utopljenka preživela.

Demonstracija je potekala mnogo počasneje, kot bi se to zgodilo v resnični situaciji. Zraven vsega dogajanja je Aleš ves čas po mikrofonu razlagal, kaj se dogaja in podajal informacije ter napotke, ki jih je potrebno vedeti, če se znajdemo v taki situaciji.

Pri Športni zvezi Ljutomer menijo, da je tudi športno aktivne prebivalce naše občine potrebno ozaveščati o pomoči sočloveku pri nenadnih obolenjih, zastojih srca, poškodbah, itd., ki so žal postale stalnica v naših življenjih, zato jih veseli, da si je poučno demonstracijo z zanimanjem ogledala velika množica kopalcev.



Več v Kultura in izobraževanje