V Stročji vasi predstavili stroj za obiranje aronije

Lastnik nasada in stroja Slavko Kreft nam je povedal, da je pripeljal stroj iz Poljske in je eden izmed redkih, ki jih imajo v Sloveniji

Prlekija-on.net, nedelja, 12. avgust 2018 ob 19:54
Strojno obiranje aronije

Strojno obiranje aronije

Tudi v Prlekiji čedalje bolj zasledujemo Evropski trend gojenja zdravilnih rastlin. Vse več pridelovalcev se odloča za trajne nasade, ki so prilagodljivi našemu podnebju in so odporni na mraz, sušo in škodljivce. Na naših pridelovalnih površinah iz leta v leto zasledimo nove nasade aronije. Rastlino uvrščamo med zdravilne rastline. Plodovi so bogati z vitamini C, E, B2, B6, vsebujejo barvila antocianinov, folno kislino, zmanjšujejo proces staranja, zagotavljajo več energije in ščitijo pred negativnimi učinki prostih radikalov. Uživanje aronije v kateri koli predelani obliki je zdravilno. Tako uravnava krvni pritisk in ugodno vpliva na ožilje in srce. Krepi nam imunski sistem in preprečuje slabokrvnost. Redno uživanje preprečuje holesterol v krvi in preprečuje nastanek sladkorne bolezni.

Uživamo lahko sveže plodove ali iz njih naredimo sok, čaj, marmelade in vino. Vse našteto je zdravilo, prekomerno uživanje pa kot veste malo za šalo pri vinu minister za zdravje svetuje... Včeraj je bil praktični prikaz strojnega pobiranja plodov v Stročji vasi. Lastnik nasada in stroja Slavko Kreft nam je povedal, da je pripeljal stroj iz Poljske in je eden izmed redkih, ki jih imajo v Sloveniji. Letošnji pridelek je kljub toči dober. Na hektarju se giblje pridelek okrog deset ton. Prejšnja leta, ko so imeli še mlad nasad so aronijo obirali ročno. Zdaj to počnejo le v manjšem mladem nasadu. S kakovostjo strojno obranih plodov je zadovoljen. Razmišlja tudi o širitvi trajnega nasada aronije prihodnje leto. Ko smo ga vprašali o trgu in ceni nam podrobnosti ni izdal, ker le to spada v poslovno skrivnost. Trg ima zagotovljen in čez zaslužek se ne pritožuje. Nekaj predela za prijatelje in lastne potrebe ostalo proda v predelavo. Sam razvija tako imenovani Prleški liker iz aronije, (lastna blagovna znamka) prav tako nekaj soka spremeni v aronino vino. Recepta za oboje nam ni želel izdati. Ob demonstraciji in praktičnem prikazu delovanja strojnega obiranja grmičevja aronije smo bili postreženi s prleškimi dobrotami.

Srečko Lukovnjak Kramberger



Več v Gospodarstvo