Radenci: Desetletnica razstavljanja v DOSOR-ju

Razstava del Nizozemca, ki živi na Goričkem v Prekmurju

Filip Matko Ficko, petek, 7. september 2018 ob 16:26
Dela umetnika je predstavil Mario Berdič Codella

Dela umetnika je predstavil Mario Berdič Codella

Letos, 5. septembra zvečer, so v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, počastili 10-letno zgodovino aktivnosti na področju umetnosti in sicer z odprtjem razstave likovnih del nizozemskega umetnika Brama D'Honta, ki že vrsto let živi na Goričkem v Prekmurju. Ob tem smo se s pomočjo arhiva spomnili prvih začetkov razstaviščne dejavnosti v DOSOR-ju, kar je lepo »zaokrožila« nekdanja predsednica Društva upokojencev Radenci Marija Erveš, sedaj ambasadorka prostovoljstva v DOSOR-ju, ki se spomni: »V svoje nove prostore, v DOSOR, se je naše Društvo upokojencev Radenci preselilo 1. septembra, uradna otvoritev DOSOR-ja pa je bila 3. septembra 2008. Prostovoljci društva smo se med drugim aktivno vključili v akcijo zbiranja knjig za domsko knjižnico, ob »Dnevu odprtih vrat« (1. oktobra 2008) pa smo prostovoljke in prostovoljci društva za vse stanovalce in obiskovalce pripravili likovno delavnico, delavnico dekorativnih aranžmajev iz sadja in zelenjave, delavnico ročnih del društvene skupine Sonček, razstavo ročnih del, oglasno tablo filatelije ter razstavo 67 likovnih del predšolskih otrok...«. Kot vemo, je že naslednje leto, maja 2009, bila organizirana prva likovna kolonija »Za DOSOR-jev prstan«, katere pobudnik in tedaj vodja je bil Zdravko Dolinšek.

Tako je letos maja potekala že deseta DOSOR-jeva mednarodna likovna kolonija pod delovnim naslovom »Mura moja muza«, katere udeleženec je bil tudi umetnik Bram D'Hont. O njem in njegovem ustvarjanju je na tokratni otvoritvi govoril likovni kritik Mario Berdič Codella iz Maribora, ki je spremljal umetnice in umetnike na koloniji že meseca maja letos. Bram D'Hont je Nizozemec, ki je v Slovenijo prišel preko umetniške kolonije v Ljubljani, kjer se je tri mesece ukvarjal z litografijo. Spoznal je tedaj svojo sedanjo partnerico Bredo, s katero sta se odločila, da si ustvarita domačijo v Prosečki vasi na Goričkem v Prekmurju, zimo pa preživita na Nizozemskem. Tako Bram D'Hont v Prekmurju ustvarja že preko četrt stoletja.

V kulturnem delu otvoritve tokratne razstave sta sodelovali mladenki: kitaristka Tara Jug iz Petanjcev (Občina Tišina) in vokalistka Katarina Šebök iz Murske Sobote, čast odprtja razstave pa je pripadla direktorici DOSOR-ja Mateji Hauser. Razstavo del nizozemskega slikarja si bo moč v DOSOR-jevi razstaviščni avli ogledati najmanj mesec dni.



Več v Kultura in izobraževanje