Zbolela za virusom Zahodnega Nila sta se najverjetneje okužila v pomurski oz. savinjski regiji

Do sedaj so v Sloveniji zabeležili skupaj tri bolnike, okužene z virusom Zahodnega Nila

Prlekija-on.net, četrtek, 13. september 2018 ob 15:20
Komar, foto: FreeImages.com/Gabor Bibor

Komar, foto: FreeImages.com/Gabor Bibor

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poroča, da so v okviru sistematičnega epidemiološkega spremljanja okužb z virusom Zahodnega Nila v preteklem tednu prejeli dve novi prijavi. Nova primera sta se najverjetneje okužila v pomurski oz. savinjski regiji. Obe zboleli osebi sta bili zdravljeni v bolnišnici in odpuščeni v izboljšanem stanju v domačo oskrbo.

Do sedaj so v Sloveniji zabeležili skupaj tri bolnike, okužene z virusom Zahodnega Nila.

V letošnji sezoni so v Laboratoriju za diagnostiko zoonoz in laboratoriju Svetovne zdravstvene organizacije, Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, testirali že več kot 50 bolnikov na okužbo z virusom Zahodnega Nila. Pri vseh, razen pri omenjenih treh bolnikih, so okužbo izključili.

NIJZ sodeluje z ostalimi inštitucijami, predvsem z Zavodom za transfuzijsko medicino (ZTM), Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), veterinarsko stroko in ostalimi relevantimi deležniki z namenom, da se zagotavlja varna preskrba s krvjo.

NIJZ redno spremlja podatke ostalih evropskih držav, posebno sosednjih držav. Letošnja sezona je intenzivna, kar potrjuje visoko število obolelih v Evropi. Pojav zbolelih v Sloveniji je v skladu s pričakovanji, saj se okužbe z virusom Zahodnega Nila pojavljajo v regijah, ki mejijo na Slovenijo.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika

Policija

V streljanju ena oseba umrla

nedelja, 28. april 2024 ob 22:32
Slovo od Tiveka

Številni se poslavljajo od priljubljenega Tiveka

nedelja, 28. april 2024 ob 15:00