Aleksandra Pivec še danes s ponosom pove, da je Prlečka

»Ormož pušča v mojem srcu, spominih in dialektu tako globoke sledi, da še danes s ponosom povem, da sem Prlečka, oziroma Ormožanka«, pravi nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. september 2018 ob 08:184
Aleksandra Pivec, foto: Jure Zauneker

Aleksandra Pivec, foto: Jure Zauneker

Slovenija ima od nedavnega novo vlado, v njej pa je kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi dr. Aleksandra Pivec iz Ormoža oz. Koga, ki pravi, da še danes s ponosom pove, da je Prlečka, čeprav jo je pot iz Prlekije zaradi študija in pozneje službe, vodila na Ptuj in v Ljubljano.

Ponosna na svoje korenine

"Rojena sem bila v vinogradniški družini dedka Stanka Čurina in prvi del svojega otroštva preživela na Kogu. S selitvijo družine v Ormož se moje obdobje naslednjih 15 let veže na Ormož in čudovito otroštvo v majhnem podeželskem mestu. Ormož pušča v mojem srcu, spominih in dialektu tako globoke sledi, da še danes s ponosom povem, da sem Prlečka, oziroma Ormožanka, ne gleda na to, da moja življenjska zgodba po obdobju Ormoža postane ptujska in ljubljanska," se glasi zapis na njeni spletni strani aleksandrapivec.si.

Aleksandra Pivec

Kandidatka za kmetijsko ministrico dr. Aleksandra Pivec obiskala sejem AGRA


Doktorski študij kemijskega inženirstva, s temo optimizacije procesov vinske fermentacije

Kot lahko razberemo iz njene spletne strani je srednjo naravoslovno - matematično šolo zaključila na Ptuju, nato pa Univerzitetni študij uspešno zaključila na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Svojo poklicno pot je po doktorskem študiju kemijskega inženirstva v Ljubljani pričela kot mlada raziskovalka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, kjer je kasneje nadaljevala tudi doktorski študij kemijskega inženirstva, s temo optimizacije procesov vinske fermentacije, "kar je še en dokaz, da so nekatere osnove položene globoko v naše gene in nas tam spremljajo skozi življenje".

V ZRS Bistra Ptuj je v obdobju 17 let delovala na različnih področjih; priprave, vodenja in koordinacije nacionalnih in mednarodnih razvojnih, raziskovalnih in aplikativnih projektov za različne deležnike iz javnega in zasebnega sektorja, od leta 2011 pa je ZRS Bistra Ptuj tudi vodila.

V zasebnem življenju je ponosna mati dveh fantov, starih 11 in 15 let, ki kažeta velik športni potencial, je ljubiteljica narave in gibanja, humanitarna aktivistka ter aktivna članica in članica upravnega odbora Manager kluba Ptuj.

Izpostavila pomen vinarskega sektorja

Ministrica je sicer bila v sredo na svojem prvem delovnem obisku v Štajerski regiji. Ob priložnosti tradicionalne trgatve žametne črnine na Ptujskem gradu je izpostavila pomen vinarskega sektorja tako za slovensko kmetijstvo in podeželje kot promocijo Slovenije kot gastronomske in vinske destinacije. Ministrica je popoldne obiskala Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, kjer je poudarila pomen sodelovanja znanosti in stroke pri prihodnjem razvoju slovenskega kmetijstva in oblikovanju prihodnje kmetijske politike. Na večernem regijskem gospodarskem posvetu pa je predstavila ključne prioritete delovanja v prihodnjih štirih letih.



Več v Gospodarstvo