Sejem SOBRA obiskalo 20 tisoč obiskovalcev

SOBRA 2018 je sklenila zavezništvo obrambe, varnosti, zaščite in reševanja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. september 2018 ob 11:57
Sejem SOBRA 2018

Sejem SOBRA 2018

SOBRA 2018 je sklenila zavezništvo obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, kjer se je predstavilo 110 razstavljavcev iz 11 držav na 5 tisoč m2 razstavnih, 11 tisoč m2 zunanjih ter 35 tisoč m2 površin predstavitvenih poligonov, demonstracijskih prostorov in prostorov za tekmovanja. Sejem je letos obiskalo 20 tisoč obiskovalcev.

»Ob zaključku letošnje, že 7. Sobre v petnajstih letih, lahko izrazim zadovoljstvo in zahvalo. Zadovoljstvo zato, ker nam je uspelo na stičišče štirih držav pripeljati štiri najpomembnejše institucije, ki nam zagotavljajo varnost, 110 razstavljavcev, ki iščejo priložnosti gospodarskega sodelovanja na področju obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ter preko 20.000 obiskovalcev, še posebej mladih. Zahvalo si zaslužijo tako institucije, ki se niso zgolj predstavile z razstavnimi prostori, ampak so izvajale številne aktivnosti, dinamične predstavitve, svetovanja in tekmovanja. Kljub temu, da so priprave na sejem potekale v času, ko smo v Sloveniji sestavljali novo vlado, so institucije, kot so Slovenska vojska, policija, Uprava za zaščito in reševanje in Gasilka zveza odlično pripravile vsebino in program predstavitev, kar kaže na to, da ustanove, ki skrbijo za varnost, delujejo izvrstno.
Letošnji sejem SOBRA je bil še posebej gasilski, saj sta zadnja dva dneva potekala tekmovanja gasilcev za naslove najboljših v državi, kar se je odražalo tudi na obisku sejma in razstavljavcih gasilske opreme. 
Prepričan sem, da je letošnja Sobra prispevala k prepoznavnosti institucij, ki skrbijo za našo varnost in da bo večja prepoznavnost imela tudi praktične učinke pri zagotavljanju večje proračunske pogače. V tem primeru se tudi razstavljavci in gospodarstvo nasploh lahko nadeja boljših rezultatov. Letošnji sejem SOBRA je torej odlična popotnica za sejem SOBRA 2020
,« je ob zaključku sejma SOBRA 2018 povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Zavezništvo institucij, gospodarstva, prostovoljcev in državljanov

SOBRA, 7. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, je od 20. do 23. septembra na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko predstavil opremo, znanje in najpomembnejše institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V zavezništvo zaupanja in sodelovanja je povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj iz zrele v mlado generacijo. Namenjen je bil vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Poleg najnovejše opreme za obrambo, varnost, zaščito in reševanje so bili letos še posebej izpostavljene oprema za gasilce ter gasilska vozila. Ob njih so se predstavljali najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo. Pestra je bila tudi izbira opreme za osebno zaščito, oblačil, obutve, medicinskega in sanitetnega materiala, pripomočkov za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomne zaščite, alarmnih sistemov, mobilne opreme za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočkov za orientacijo ter opreme za prvo pomoč in varstvo pri delu.

Ob poslovnih razstavljavcih so se Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije predstavili s strokovnimi razstavami in posveti, s svetovanji obiskovalcem, dinamičnimi predstavitvami in izobraževalno - družabnimi prireditvami.

Strokovni prikazi in svetovanja

Slovenska vojska se je vsak dan predstavljala s statičnimi in z dinamičnimi prikazi opreme in usposobljenosti svojih enot, z nastopi častne Garde, Športne enote in Orkestra Slovenske vojske. Obiskovalci so lahko poskusili okusno hrano iz vojaškega kotla, se preizkusili v streljanju z zračnim orožjem in na simulatorjih ter se popeljali z vojaškimi vozili. V četrtek, 20. in v petek, 21. septembra so pripadniki Slovenske vojske 2.000 nabornikom predstavili opremo, znanja in vojaške poklice.

Slovenska policija je pripravila številne nastope Policijskega orkestra, dinamične predstavitve dela specialnih enot, praktičnega policijskega postopka ter svetovanja obiskovalcem glede osebne zaščite, varovanja in samoobrambe. Prikazani so bili tudi reševanje v gorah, delo vodnikov službenih psov, spretnostne vožnje policistov motoristov ... Na ogled so bila vozila in oprema različnih rednih in specialnih enot. V policijskem otroškem kotičku so potekale likovne delavnice.

Gasilska zveza Slovenije je v petek pripravila strokovno srečanje, ki mu je sledila reševalna vaja v sodelovanju gasilcev ter Slovenske vojske in Policije. Dogajanje v soboto, 22. 9. so pričeli s tekmovanjem iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči. V soboto in nedeljo je bilo na sporedu Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta. Na njem se je pomerilo kar 5.000 tekmovalcev iz 497 gasilskih društev.

Uprava RS za zaščito in reševanje je predstavila svojo organiziranost, delo, sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter svojo najnovejšo opremo. V okviru preventivne dejavnosti so predšolske in osnovnošolske otroke prve triade očarali in vzgajali z dvema brezplačnima lutkovnima predstavama.

Poslovna in strokovna srečanja

Na sejmu je potekalo srečanje Grozda obrambne industrije Slovenije z institucijami, ki so kupci namenske opreme, s predstavniki Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, Slovenske vojske, Uprave za zaščito in reševanje ter Gasilske zveze Slovenije. Na njem je bil dan velik poudarek tudi gospodarski diplomaciji, ki sodi med prioritete nove slovenske vlade.
V petek je potekal posvet gasilskih enot širšega pomena, na katerem so obravnavali konkretne probleme ravnanja gasilcev v nesrečah vozil z udeležbo nevarne snovi, problematiko prebijanja skozi kolone, specifiko reševanja ponesrečencev pri prometni nesreči tovornih vozil, hidravlično reševalno orodje nekoč in danes ter vse bolj aktualno problematiko gašenja vozil na alternativni pogon.

V soboto je potekal posvet ob mesecu požarne varnosti, na katerem so predstavili komisijo za požarno preventivo v novi zasedbi, aktivnosti v mesecu požarne varnosti, vprašalnik o požarni preventivi v domačem okolju, problematiko številk klic v sili ter požarno preventivo v zvezi z objekti spomeniške dediščine.

Vljudno vabljeni v zavezništvo zaupanja in sodelovanja SOBRA 2020!

Spodaj še je nekaj fotografij iz nedeljskega sejemskega dogajanja.

Foto: Jure Zauneker



Več v Gospodarstvo