Na Turistični kmetiji Vrbnjak zaključili projekt Konjeništvo - jahanje - terapevtsko jahanje

Projekt je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja

Branko Košti, ponedeljek, 24. september 2018 ob 20:28
Zaključek operacije Konjeništvo - jahanje - terapevtsko jahanje

Zaključek operacije Konjeništvo - jahanje - terapevtsko jahanje

S svečano otvoritvijo in predstavitvijo novih pridobitev, v nedeljo, 23. septembra, so na Turistični Kmetiji Vrbnjak v Kuršincih zaključili projekt »Konjeništvo – jahanje – terapevtsko jahanje«.

Nosilec operacije, katera se je izvajala v okviru LAS Prlekija, je bil Anton Vrbnjak – nosilec dopolnilne dejavnosti na TK Vrbnjak, partner pa je bilo TD Mala Nedelja – Radoslavci. Projekt, katerega skupna vrednost je blizu 24 tisoč evrov in je v višini 17 tisoč evrov upravičenih stroškov sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, se je izvajal od septembra 2017 do julija 2018. V tem času so pridobili kočijo z vso opremo za dvovprego in enovprego, nabavili osnovna sredstva za jahanje, učenja jahanja in terapevtskega jahanja (terenska sedla za jahanje z vsemi dodatki, zaščitna jahalna oprema, oprema za lonžiranje konjev), izgradili jahalno manežo, uredili in označili terensko jahalno pot, ter zagotovili eno delovno mesto učiteljice jahanja in terapevtskega jahanja.

Pred samo otvoritvijo objektov, se je na dvorišču Vrbnjakove kmetije odvil priložnostni kulturni program, katerega so izvedli mlada harmonikarka Eva Zmazek, Maša Munda na flavti ter Fantje okoliških vasi Gomile in pevke ljudskih pesmi Sodide iz KD A. Krempl Mala Nedelja. Gospodar Anton Vrbnjak je predstavil potek operacije, pomen tovrstnih pridobitev v neokrnjenem naravnem okolju pa je poudarilia tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba.

Otvoritveni trak na novi maneži so prerezali gospodar Anton, hčerka Maja in županja Olga Karba, jahalno pot pa so odprli domači sin Matej, nečakinja in zet Luka, vse pridobitve pa je blagoslovil farni župnik Srečko Fras. Novo jahalno pot so takoj preizkusili konjeniki, kateri so po povratku prikazali jahalne veščine še v novi maneži. V jahanju so se lahko preizkusili tudi obiskovalci, največ zanimanja za to zanimivo, a posebej od začetka zahtevno veščino, so seveda pokazali najmlajši.

Z izvedbo operacije je na kmetiji in na širšem območju Bioterm zagotovljen višji nivo ponudbe, izboljšanje zdravja prebivalcev, z novim delovnim mestom na področju dopolnilne dejavnosti na kmetiji pa bodo posredno povečali kvaliteto življenja na podeželju.



Več v Kultura in izobraževanje