Predavanje o domoljubju povezali z Nacionalnim mesecem skupnega branja

Seznanili so se s simboli domoljubja in slovenstva, spoznali vzvode domoljubja v bivši državi in v času osamosvajanja Slovenije, pa tudi stanja in procese, ki danes zmanjšujejo oz. spodbujajo domoljubno čustvo pri Slovencih

Prlekija-on.net, četrtek, 27. september 2018 ob 09:23
Predavanje o domoljubju

Predavanje o domoljubju

V Knjižnici in čitalnici Razkrižje, je v torek, 25. septembra, potekalo kvalitetno predavanje o domoljubju. Aktualno temo je na visokem nivoju predstavil Anton Kosi, profesor obramboslovja, upokojenec ministrstva za obrambo. Diplomiral je na Fakulteti za družbene vede, sociologijo, politologijo in novinarstvo, smer obramboslovje v Ljubljani. Bil je aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in deloval tudi na območju Občine Razkrižje. Od leta 1994 je neprekinjeno predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer.

Predstavljeni so bili pojmi domoljubja, patriotizma in nacionalizma. Seznanili so se s simboli domoljubja in slovenstva, spoznali vzvode domoljubja v bivši državi in v času osamosvajanja Slovenije, pa tudi stanja in procese, ki danes zmanjšujejo oz. spodbujajo domoljubno čustvo pri Slovencih. Predavanje je bilo podprto z video projekcijo in glasbenimi vložki ter tako še bolj zanimivo.

Ker so dogodek uvrstili v Nacionalni mesec skupnega branja, ki traja od 8. septembra do 8. oktobra 2018, so pozvali obiskovalce dogodka, da tudi sami kaj pripravijo in na dogodku preberejo oz. pripovedujejo na temo domoljubja. Župan Stanko Ivanušič je predstavili zgodovinski oris povezan z domoljubjem razkriških ljudi, ki so se s tem, ko so se izborili za svoje narodnostne in druge pravice, naučili spoštovati jezik in kulturo drugih narodov in narodnosti. S svojimi prispevki so se predstavili še: Sabina Petovari, ki je prebrala pismo in spomine, gimnazijec Filip Šimonka je prebral pesem, ki jo je o domoljubju napisala domačinka Adrijana Bogdan, Zinka Stojko je prebrala pesem Simona Gregorčiča, ravnateljica Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje Anica Šimonka pa je spregovorila o domoljubju v osnovnih šolah.



Več v Kultura in izobraževanje