Iz Gornje Radgone prihaja »pametni rokovnik«

Organicer - pametni rokovnik, ki združuje kvalitete analognega in digitalnega planiranja

Prlekija-on.net, petek, 12. oktober 2018 ob 16:24
Organicer

Organicer

Štirje mladi Radgončani, ki so z inovativno idejo želeli povezati pisanje na papir z digitalnim svetom, so te dni na trg poslali kakovosten produkt, ki so ga poimenovali Organicer. Razvili so namreč »pametni rokovnik«, ki ohranja najboljše lastnosti klasičnih rokovnikov in hkrati izkorišča vse možnosti, ki jih ponujajo sodobne mobilne naprave. Za Organicer so sedaj začeli kampanjo na Kickstarter platformi, ki bo za naročila odprta 35 dni in v tem času bodo poskušali zbrati osnovni potrebni kapital za začetek proizvodnje. Naročila je možno oddati na spletni povezavi.

"Naša ideja je bila združiti najboljše iz obeh svetov. Razmišljali smo, kako bi povezali pisanje na papir z digitalnim svetom in tako smo razvili rokovnik, z umetniško noto ter funkcionalno strukturo in mobilno aplikacijo, s katero smo ju povezali na način 'slikaj in shrani v telefon'. Pričakujemo, da se bo naš produkt dobro prijel", pravi David Sovec, ki je skupaj s prijatelji (Ines Mulec, Saša Šegula in Nika Starovasnik), tako stopil v inovativne podjetniške vode.

Bistvena razlika od drugih je v QR kodah

Organicer sestavlja fizični rokovnik opremljen s QR kodami, ki omogočajo prenos zapiskov v mobilno aplikacijo. Odlikujejo ga 4 temeljne lastnosti: aplikacija, struktura in orodja, dizajn ter nota dobrodelnosti. Sam rokovnik je dimenzije A5, ima trde platnice, notranje strani pa so natisnjene na kvaliteten papir z FSC certifikatom. Zajema mesečne, tedenske in dnevne preglede, sledilnike navad, načrtovalce ciljev ter tudi mnogo drugih uporabnih orodij. Nekatera izmed teh orodij vsebujejo QR kodo za digitalizacijo podatkov, ki jih je s pomočjo mobilne aplikacije na enostaven način možno urejati, spreminjati in dodajati: "Bistvena razlika našega planerja od drugih je v QR kodah - ko ustvariš zapisek v rokovniku, pod njim poslikaš QR kodo ter s pomočjo aplikacije zapisano preneseš v telefon. Če je to na primer opomnik za sestanek, si lahko v aplikaciji nastaviš alarm, ki te nanj opomni ob želenem času. Če si v rokovniku zapišeš seznam za trgovino, ga lahko deliš s partnerjem, nove izdelke ali opravila dodajaš, brišeš ali označiš kot opravljene. Skratka, Organicer aplikacija omogoča veliko različnih funkcij, ki olajšajo organiziranje vsakodnevnih opravil", dodajajo Ines, Saša, David in Nika, ki so "krivci", da je nastal rokovnik, ki bo malce drugačen.

Žal pa še ni gotovo, ali bo zanimiva inovacija zagledala luč sveta, saj bodo mladi inovatorji svojo idejo spravili v življenje le, če bodo na Kickstarterju zbrali dovolj finančnih sredstev za produkcijo planerja in spremljajoče aplikacije. Ker je razvoj aplikacije, s katero se analogni zapis prenese v digitalnega, zelo drag, so se mladi podjetni Radgončani odločili Organicer spraviti na trg s pomočjo Kickstarterja, ki deluje tako, da odvede denar za produkt, ki ste ga naročili, zgolj v primeru, če je bila kampanja uspešno sfinancirana. "V kolikor nam ne uspe doseči zastavljenega cilja, denarja ne izgubite. Naš cilj je seveda, da se da naš planer kupiti tudi potem fizično, v knjigarnah. A, o tem je trenutno še prehitro govoriti. Zaenkrat smo osredotočeni na kampanjo", pravi Ines Mulec in dodaja, da je zgodba Organicerja imela svoje zametke že pred leti, saj se člani ekipe poznajo že iz mladostniških let. "Pravzaprav me je David navdušil za grafično oblikovanje in z njim sem se začela učiti uporabljati Adobe programe. Posledično sva sodelovala pri različnih projektih, saj se on sam poklicno ukvarja z digitalnim tiskom za kar so potrebna tudi znanja grafičnega oblikovanja. Ključno pa je bilo, da sem kot študentka iskala primeren rokovnik zase. Po dolgih urah iskanja sem ugotovila, da noben rokovnik ne ustreza mojim željam in potrebam. Združila sem potrebo po planerju in znanje grafičnega oblikovanja ter pričela oblikovati svoj rokovnik - Organicer." dodaja Ines.

Zapiski istočasno tako v pisani kot v digitalni obliki

Razložila je tudi, da se je oblikovanje planerja pričelo v drugi polovici leta 2017. Prvotni cilj je bil natisniti funkcionalni planer s poudarkom na dizajnu in strukturi, ki bi omogočala dovolj prostora za prosto planiranje vsakdana. "Ko sva nato natisnila prvi primerek, sva presenečeno ugotovila, da je debel vsaj deset centimetrov. Potem se je pričelo razvijanje in izpopolnjevanje izdelka. Davidu pa se je ob tem porodila tudi revolucionarna ideja - rokovnik povezati z aplikacijo in tako istočasno svoje zapiske hraniti tako v pisani kot v digitalni obliki, ki omogoča lažje, hitrejše in priročnejše urejanje in nadgrajevanje. Ob tem pa je s takšno aplikacijo svoje zapiske in plane možno in enostavno deliti tudi z drugimi."

Skovanka Organicer je sestavljena iz angleškega samostalnika »organizer« in pridevnika »nicer«. Snovalci ideje so ob izbiri imena skušali poudariti to, da ta rokovnik ni le produkt ampak skuša pozitivno spreminjati svet. Bodisi z zagotavljanjem funkcionalnega rokovnika zaposlenim posameznikom ali skozi prispevek dobrodelni organizaciji Barefoot College, ki v državah v razvoju olajšuje dostop do izobrazbe najranljivejšim skupinam. Ines in Saša sta letos junija omenjeno organizacijo obiskala v Tanzaniji in na Zanzibaru, kjer sta se na lastne oči prepričala o delovanju organizacije ter enega izmed njihovih projektov 'Solar Mamas'. "Ker s Sašo veliko potujeva po državah v razvoju in sva velikokrat videla, da je izobrazba največkrat privilegij najbogatejših, skušava aktivno pomagati ljudem do boljše izobrazbe. Organicer tako nameni določen procent od vsakega prodanega rokovnika organizaciji Barefoot College.", pove Ines, ki tudi upa, da bo realizacija start-upa Organicer, ki je povsem odvisna od Kickstarter kampanje, uspešna. Zato vabijo vse bralce, da jih podprejo na Kickstarterju in s tem pripomorejo k ustvarjanju kvalitetnejše prihodnosti za vse nas.



Več v Gospodarstvo