Magi nagrajenec Olimpijskega komiteja Slovenije

Zdravko Mauko-Magi je prejel veliko priznanje za prostovoljno delo v športu in dosežke na veteranskih tekmovanjih v atletiki

Prlekija-on.net, četrtek, 18. oktober 2018 ob 07:45
Magi nagrajenec OKS

Magi nagrajenec OKS

Olimpijski komite Slovenije je v Železničarskem muzeju v Ljubljani organiziral Dan olimpijskega komiteja s podelitvijo priznanj zaslužnim za delo na športnem področju. Na gala prireditvi, katero je vodil moderator Saško Jerkovič, je bilo prisotnih veliko nekdanjih in sedanjih vrhunskih športnikov, trenerjev, delavcev v športu, podjetnikov, ki podpirajo SLO šport in ostalih...

Veliko priznanje za prostovoljno delo v športu in dosežke na veteranskih tekmovanjih v atletiki, je dobil Zdravko Mauko-Magi iz Melov, profesor športa na osnovni šoli v Radencih in član Športnega društva Radenci. Iz pomurske regije je priznanje ob 60. letnici delovanja prejel tudi Nogometni klub Pušča.

Predlagatelj obeh nagrajencev je bila Regijska pisarna Olimpijskega komiteja za Pomurje iz Moravskih Toplic. Nagrade je podelil predsednik OKS, Bogdan Gabrovec.

Športna izkaznica

Ime in priimek: Zdravko Mauko
Datum in kraj rojstva: 27.12.1956, Murska Sobota
Naslov: Mele 43, 9252 Radenci
Tel: 041/343 652

Povzetek:
Zdravko Mauko si je v svojem več kot 45-letnem delovanju neutrudno prizadeval za razvoj športa, predvsem pa atletike v Upravni enoti Gornja Radgona (občine Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici), v pomurski regiji in v Sloveniji ter izven meja. Šport je vzljubil že v mladosti. Posledično se je po končani gimnaziji (1976) odločil za študij na takratni Pedagoški akademiji v Mariboru in dokončal fakulteto za šport v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral.

Že v osnovni šoli je bil uspešen atlet, saj je na medobčinskih tekmovanjih zasedal prva mesta v različnih atletskih disciplinah. V tem času se je včlanil v Športno društvo Radenci, v katerem je veliko pomagal pri organizaciji mednarodnih tekmovanj v kajaku in kanuju na reki Muri v Petanjcih. V času šolanja na gimnaziji v Murski Soboti je bil dvakrat razglašen za športnika šole, saj je aktivno nastopal v košarki, nogometu in atletiki. V tem času je bil član košarkarskih ekip Radenska in nato Pomurje, ki sta nastopali v slovenski košarkarski ligi. Za AK Pomurje je nastopal na četverobojih pokrajin vzhodne Slovenije. Ker je igral tudi nogomet, je v tem obdobju s prijatelji pomagal pri izgradnji igrišča za mali nogomet na travi v Radencih.

Takoj ob prvi organizaciji Maratona treh src v Radencih (1981) je sodeloval v organizacijskem odboru kot traser prog. V organizacijskem odboru je deloval z raznimi nalogami polnih 25 let, sedaj pa je častni član organizacijskega odbora maratona. Prav tako je še vedno soorganizator pri organizaciji Kolesarskega maratona treh src, ki ga vsako leto organizira Kolesarska sekcija Športnega društva Radenci. Zdravko Mauko je bil 16 let organizator mednarodnih članskih nogometnih turnirjev v dvoranskem nogometu v Športni dvorani v Radencih. 27 košarkarskih turnirjev veteranov z udeležbo dveh slovenskih in dveh ekip iz Madžarske, ki so se odigrali v Radencih so bili izvedeni pod njegovo taktirko. Še vedno aktivno igra košarko v ekipi Radenska veterani in mali nogomet v ekipi KMN Swing Radenci. Bil je tudi ustanovitveni član moto sekcije Kamagod znotraj Športnega društva Radenci.

Kot športni pedagog in aktiven na športnem področju v Radencih je bil član gradbenega odbora, ki je od leta 1990 vodil aktivnosti, da so v Radencih leta 1992 dokončali gradnjo in odprli Športno dvorano.

Leta 1992 se je prvič udeležil državnega prvenstva veteranov v atletiki. Vse do danes še vedno aktivno tekmuje na državnih prvenstvih na prostem in v dvorani, kjer osvaja odlične uvrstitve in naslove državnega prvaka. Od leta 2001 tekmuje na balkanskih, evropskih in svetovnih prvenstev v atletiki za veterane in sicer v večih disciplinah: deseteroboju, dvoranskem peteroboju, v teku na 400 m z ovirami in troskoku. V naštetih atletskih disciplinah je večkratni balkanski prvak v dvorani in na prostem. Posebno mesto v njegovi bogati atletski karieri zavzemata osvojitvi tretjega mesta na svetovnem prvenstvu veteranov v dvoranskem peteroboju leta 2013 na Finskem in 2017 v Južni Koreji.

Zdravko Mauko že 39. leto poučuje športno vzgojo na Osnovni šoli Kajetana Koviča Radenci. V času službovanja je mlade predvsem vspodbujal k ukvarjanju s športom ter jih bodril v trenutkih, ko niso dosegli rezultatov, kot so si jih sami želeli. Z učenci osnovne šole se redno udeležujejo šolskih športnih tekmovanj v različnih športnih panogah, kjer dosegajo lepe rezultate (finalisti v atletiki, nogomet in košarka). Dolga leta je izvajal plavalne tečaje na bazenu v Radencih ter zimske in letne šole v naravi.

Še vedno je velik športni zanesenjak, saj si preprosto ne predstavlja življenja brez športa. S svojim odnosom do športa in fair playa postaja čedalje uglednejši vzornik mladim in ostalim v lokalni sredini in širše v regiji.



Več v Šport