Na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer so se posladkali s slovenskim zajtrkom in zapeli Slakovega Čebelarja

Vsi so poudarili pomen zdravega zajtrka z lokalno pridelanimi dobrotami, ki bi ga morali zaužiti vsak dan, s tem pa tudi podpremo lokalne pridelovalce

Prlekija-on.net, petek, 16. november 2018 ob 13:23
Dan slovenske hrane na OŠ Ljutomer

Dan slovenske hrane na OŠ Ljutomer

V petek, 16. novembra, je na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, kot tudi po vsej Sloveniji potekal že osmi tradicionalni slovenski zajtrk in sedmi dan slovenske hrane. Hkrati mineva že dvanajst let od prvega medenega zajtrka, ki se je na šolah in v vrtcih začel izvajati na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in iz katerega se je nato tudi razvil tradicionalni slovenski zajtrk.

Pristojne institucije želijo s to akcijo predvsem otroke spodbuditi k zdravi prehrani in uživanju lokalne hrane. Otroci so ob tem v vrtcih in šolah v petek zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolka, ki so jih zagotovili predvsem lokalni pridelovalci. V Ljutomeru so hrano priskrbeli Kmetija Heric s Cvena (mleko), Sadjarstvo Trstenjak iz Stročje vasi (jabolka), Kmetija Vrabelj z Mote (rženi kruh), Čebelarstvo Borko (med) in Pomurske mlekarne (maslo).

Po zajtrku je v telovadnici pri šoli potekal še kulturni program, kjer so sodelovali učenci in učenke z mentoricami in mentorji. Ob tem so se jim med drugim pridružili ravnatelj OŠ IC Branko Meznarič, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednik Čebelarske zveze Ljutomer Branko Bratinščak, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj in četrta Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič. Vsi so poudarili pomen zdravega zajtrka z lokalno pridelanimi dobrotami, ki bi ga morali zaužiti vsak dan, s tem pa tudi podpremo lokalne pridelovalce. Slovenija je tudi država, ki ima enega najboljših sistemov organizirane šolske prehrane, ob tem pa so predstavili še rezultate ankete, ki so jo izvedli na šoli in iz katere sledi, da bi več učencev lahko zjutraj zajtrkovalo.

Tudi letos je, točno ob 10. uri, širom po Sloveniji na pobudo ČZS, istočasno prepevalo več kot 50.000 udeležencev pesem Lojzeta Slaka - Čebelar.

Številni pozitivni učinki projekta

Zgodba o medenem zajtrku se je pričela pred dvanajstimi leti, projekt pa je imel številne pozitivne učinke, med drugim se je po šolah povečalo število čebelarskih krožkov s 60 na 170, porabo medu so čebelarji povečali za skoraj 100 odstotkov, projekt prinaša tudi pozitivne učinke pri večjem naročanju lokalne hrane v javne zavode, v zadnjih letih pa je projekt prerasel tudi tudi slovenske meje, saj nas posnemajo že v Avstriji, na Češkem in Madžarskem, ... prav tako pa tradicionalni slovenski zajtrk pripravijo slovenska veleposlaništva po svetu.



Več v Kultura in izobraževanje