Tridnevni festival orhidej v tropskem vrtu Ocean Orchids

Obiskovalci so na festivalu orhidej pokukal v največji proizvodni rastlinjak orhidej v tem delu Evrope

Prlekija-on.net, nedelja, 25. november 2018 ob 08:58
Festival orhidej

Festival orhidej

Podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika od leta 2005 proizvaja in trži orhideje rodu falenopsis. Gre za vodilnega proizvajalca tovrstnih orhidej v srednji in jugovzhodni Evropi. Za gojenje rastlin uporabljajo geotermalno energijo in tako prispevajo svoj delček k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v naše okolje. Danes se proizvodnja Ocean Orchids razprostira na 4 hektarjih, kar jim omogoča pridelavo okoli 2 milijona orhidej na leto. S slovenskimi orhidejami poleg domačega trga oskrbujejo tudi trge v bližnji okolici. Letno izvozijo več kot 60 odstotkov vzgojnih orhidej.

Doživeti je možno pravo tropsko doživetje v tropskem vrtu, ki se razprostira na 1.500 m2 in se sprehoditi med več kot 350 različnimi rastlinami iz vseh koncev sveta. Njihove orhideje Ocean Cascada so prejemnik najprestižnejših nagrad z mednarodnih tekmovanj. Obiskovalci na festivalu orhidej so doživeli in spoznali košček tropskega sveta v Dobrovniku. Bujne eksotične rastline so vsem očarale pravo in nepozabno doživetje s ponudbo in izkušnjo tropskih in subtropskih predelov našega planeta. Obiskovalci so se lahko sprehodili in uživali med rastlinami, kot so bananovci, poper, vanilija, papaja, mango, ananas, kakavovec ter zbirko drevesastih praproti in flamingovcev ter različnih orhidej, bambusov in drugih tropskih rastlin. V Tropskem vrtu nenehno rastejo novi listi, skozi vse leto zorijo zanimivi sadeži in ne mine dan brez popka, ki se ne bi odprl in razbohotil v vsej svoji lepoti.

V tropskem vrtu ne poznajo dolgočasja, saj narava vsak dan poskrbi za nova in edinstvena presenečenja. Letošnji festival orhidej je potekal že peto leto in letos je potekal kar tri dni, kot uvod v adventni čas. Ob tej priložnosti so pripravili dan odprtih vrat tropskega vrta in prikazali so tudi proizvodnjo orhidej s številnimi spremljajočimi dogodki. V treh dneh je dobrovniški festival orhidej obiskalo čez 7 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Nizozemske in drugih krajev Evrope. Ob tej priložnosti so pripravili tudi različne delavnice, kjer se je predstavil Han Meerhoff, vrhunski nizozemski cvetličar, ki je prikazal trende v letošnji božični dekoraciji.

Za otroke so pripravili ustvarjalne delavnice, kjer je Liljana Lukač prikazala, kako je orhideje moč spremeniti v lep nakit, otroci pa so lahko ustvarjali v delavnici, kjer so izdelovali božične okraske. Na dvorišču Tropskega vrta pa je zadišalo po jedeh iz tropskih sadežev, ki so zrasli v tropskem vrtu. Kuharski mojster Boštjan Lačen je namreč ob pomoči kuharskih pomočnikov za obiskovalce iz tropskih sadežev iz dobrovniškega vrta sadežev vanilija, babako, papaja, mango na prostem pripravljal in kuhal različne jedi, kot je rižota, namaze in pijačo. Jedi so ponujali na bananinem listu. Obiskovalci so se lahko sprehodili in si ogledali tudi proizvodnjo orhidej med 5 tisočimi orhidejami različnih barv in 50 sortami.

Podjetje Ocean Orchids Dobrovnik se je letos odločilo in skupaj s TIC Moravske Toplice v sklopu festivala orhidej predstavili čezmejni projekt Interreg GardEN Slovenija Madžarska. Projekt se sofinancira iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Na stojnici se je z različnim materialom predstavil TIC Moravske Toplice, predstavili so projekt in prekmursko regijo z različno ponudbo od kulinarike, oddiha, sprostitve in obiskom zdravilišč, naravnih in kulturnih zanimivosti. Festival orhidej je bil obogaten tudi s kulturnim programom, z etno glasbo in plesi. Predstavili so se citrarji iz Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, folklorna skupina iz Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci in pevci iz Dobrovnika.



Več v Družabno