Bobri v Šalincih

Tik pred mostom, ki vodi v naselje Šalinci, je zrasla pregrada iz priročnega materiala saj kakšnih dreves ni v bližini. Jez je dvignil vodostaj za kakšnih 70-80 cm.

Prlekija-on.net, četrtek, 13. december 2018 ob 16:281
Delo bobra v Šalincih

Delo bobra v Šalincih

Sovaščanka Ema me je opozorila, da imamo morda novega ali nove naseljence v vasi. Obrnil sem se na Mirana, ki naj bi največ vedel o tem in je skoraj najbližji kraju dogajanja. Ob cesti ki vodi proti Križevcem je odvodni kanal, ki naj bi odvajal padavinsko vodo iz ravnice in zmanjšal možnost poplavnih voda in visoke podtalnice. Žal na tem delu kanala, ki vodi po naši KS kanal (tudi drugi) ni bil deležen vzdrževalnega posega že odkar sem se naselil v to mirno okolje prijaznih, skromnih in preprostih ljudi. To pomeni, da tisti, ki je zadolžen za vzdrževanje in pretočnost kanalov tudi v našem naselju, svojega dela ni opravil verjetno že kar blizu desetletja! Domači kmetovalci pa ob tem opozarjajo, da morajo ne glede na to, letno za namen vzdrževanja kanalov plačevati nemajhne zneske, pri tem pa se jim rodovitna zemlja poseda v graben in ni parcele možno obdelati do meje!

Morda je prav ta mir in zanemarjenost kanala privabila BOBRA, da si tu omisli svoje življenjsko okolje, če tudi v bližini ni gozda in je gost hrupni tovorni promet. Tik pred mostom, ki vodi v naselje Šalinci, je zrasla pregrada iz priročnega materiala saj kakšnih dreves ni v bližini. Jez je dvignil vodostaj za kakšnih 70-80 cm. Malo više je podrl drobno vrbo, še višje pa menda še nekaj rastja. Na brežini kanala pa se na dveh mestih vidi, da ima žival narejeno stezo iz vode. Bobra še nihče ni videl in tudi nihče ne ve koliko jih je, Miran pa ve, da repe ne je, saj je ostala nedotaknjena, ko jo je nastavil za hrano. Vsi upamo, da ne bo to vplivalo na to, da bo kanal še naprej ostal zanemarjen in da tudi predvidene regulacijske pregrade še ne bo, kot bi že davno morala biti. To namreč lahko ogrozi poplavno varnost naselja.

Janče Gartner



Več v Narava